Εγκυμοσύνη και ταξίδι με αεροπλάνο

Μπορεί μια έγκυος να ταξιδέψει με αεροπλάνο; Η απάντηση είναι «ναι», σε περίπτωση που έχετε μια φυσιολογική κύηση. Παρόλα αυτά, η συμβουλή του γιατρού σας είναι απαραίτητη  πριν από την απογείωσή σας.

Σε γενικές γραμμές και όταν η εγκυμοσύνη δεν έχει προβλήματα, τα αεροπορικά ταξίδια θεωρούνται ασφαλή. Όμως, o γιατρός μπορεί να σας περιορίσει αν η εγκυμοσύνη σας θεωρείται υψηλού κινδύνου ή έχετε αυξημένες πιθανότητες πρόωρου τοκετού, καθώς επίσης και να σας απαγορεύσει οποιοδήποτε ταξίδι μετά την 36η εβδομάδα της κύησης.

Πριν  το ταξίδι

  • Αν ό γιατρός σας επιτρέψει να ταξιδέψετε αεροπορικώς και είστε ευέλικτες στο πότε θα το κάνετε, η πιο ασφαλής περίοδος είναι περίπου στα μισά της εγκυμοσύνης , δηλαδή μεταξύ των 14-28 εβδομάδων. Αυτήν την περίοδο θα νιώθετε καλά, ενώ ο κίνδυνος για πρόωρο τοκετό ή αποβολή είναι ελάχιστος.
  • Ελέγξτε την πολιτική της εταιρίας για τα ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι κατευθυντήριες γραμμές των αεροπορικών εταιριών για τις έγκυες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το μεταφορέα και τον προορισμό. Κάποιες εταιρίες δεν επιτρέπουν στην έγκυες να ταξιδέψουν μετά την 35 εβδομάδα.
  • Καλό είναι να έχετε μαζί σας γραπτώς την ημερομηνία τοκετού που σας  έχει δώσει ο γιατρός καθώς και οποιαδήποτε ιατρικά προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζετε.

Στο αεροδρόμιο

 

Μην διστάζετε να περάσετε απ’ την συσκευή ανίχνευσης (scanner). Οι συσκευές αυτές έχουν αξιολογηθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των ΗΠΑ καθώς και από το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins και έχουν κριθεί απόλυτα ασφαλείς, καθώς η ακτινοβολία στην οποία εκτίθεται η έγκυος είναι απειροελάχιστη. Αν παρόλα αυτά είστε δύσπιστη, έχετε την εναλλακτική επιλογή να υποστείτε σωματικό έλεγχο από το προσωπικό ασφαλείας του αεροδρομίου.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

 

  • Ζητήστε μια ευρύχωρη και άνετη θέση, κατά προτίμηση στο διάδρομο, ώστε να μπορείτε να κινείστε με ευκολία.
  • Δέστε τον ιμάντα της ζώνης ασφαλείας κάτω από την κοιλιά σας, στο πάνω μέρος των μηρών. Φορέστε τη ζώνη για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κατά τη διάρκεια της πτήσης, προς αποφυγήν οποιουδήποτε ατυχήματος σε περίπτωση αναταραχών.
  • Αν η πτήση σας είναι πολύωρη κάντε μερικές βόλτες στο διάδρομο για να αυξήσετε την κυκλοφορία του αίματος στα πόδια σας.
  • Πιείτε άφθονα  υγρά. Τα χαμηλά επίπεδα υγρασίας στην καμπίνα μπορεί να προκαλέσουν αφυδάτωση.
  • Η μειωμένη πίεση του αέρα κατά τη διάρκεια της πτήσης μπορεί να μειώσει ελαφρώς την ποσότητα του οξυγόνου στο αίμα σας, αλλά αυτό δεν ενέχει κινδύνους, αν είστε κατά τα άλλα υγιής.
  • Ομοίως, η έκθεση στην ακτινοβολία που σχετίζεται με τα αεροπορικά ταξίδια σε μεγάλο υψόμετρο δεν φαίνεται να προκαλεί κάποιο πρόβλημα στις γυναίκες που πετούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, αν ταξιδεύετε συχνά για επαγγελματικούς λόγους (π.χ αεροσυνοδός), ενδέχεται να υπερβαίνετε το όριο της κοσμικής ακτινοβολίας (1 millisievert, ή mSv), γεγονός το οποίο μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του εμβρύου, κατά την παιδική ηλικία. Η Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ έχει αναπτύξει ένα λογισμικό, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στις έγκυες που ταξιδεύουν συχνά να παρακολουθούν την έκθεσή τους στην κοσμική ακτινοβολία (http://jag.cami.jccbi.gov/cariprofil). Αν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Εργαστήριο Θεραπευτικής Φωτογραφίας Από το «EYES OF LIGHT»

Στον 2ο κύκλο του Προγράμματος Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης BREATH, υποδεχόμαστε με χαρά μια νέα συνεργασία με το Eyes Of Light – Φορέας Τέχνης στην Υγεία.

«ΠασΠορτ-Μία αληθινή περιπέτεια»: Διαδραστική παράσταση για την εμπειρία του καρκίνου του μαστού

Η θεατρική ομάδα Μικρός Νότος παρουσιάζει την πρώτη site specific performance της με τίτλο «ΠασΠορτ - Μια Αληθινή Περιπέτεια», με επίκεντρο τον καρκίνο του μαστού.

Άνοια, Πριν και Μετά

Δεν είναι νωρίς να ενημερωθείς, δεν είναι αργά να δράσεις.