Ο καπνός της πυρκαγιάς αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς αυξάνει την πιθανότητα μια έγκυος να γεννήσει πρόωρα, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, μια από τις μεγαλύτερες του είδους της.

Ο καπνός της πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία, επειδή περιέχει πολύ μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5), τα οποία μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και να επιδεινώσουν προϋπάρχοντα προβλήματα όπως το άσθμα και η καρδιοπάθεια. Τα εν λόγω σωματίδια είναι δυνατό να ταξιδέψουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την περιοχή της πυρκαγιάς, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει τις επιζήμιες επιπτώσεις γενικότερα της κακής ποιότητας του αέρα πάνω στην ανθρώπινη υγεία, ιδιαίτερα των εγκύων, π.χ. λόγω αιθαλομίχλης σε μία πόλη. Ο πρόωρος τοκετός, από την άλλη, έχει συσχετιστεί με αυξημένη πιθανότητα για διάφορα κατοπινά προβλήματα υγείας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Αν Γουόλντροπ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό γυναικολογίας-μαιευτικής “American Journal of Obstetrics & Gynecology”, συσχέτισαν στοιχεία τοκετών από περίπου 2,55 εκατομμύρια γυναίκες, με στοιχεία από πυρκαγιές με βάση δορυφορικές εικόνες. Εκτιμήθηκε έτσι κάθε έγκυος, ανάλογα με την περιοχή που διέμενε, κατά πόσο είχε εκτεθεί σε πυρκαγιές και ποιά επίπτωση είχε αυτό στην κατοπινή γέννα. Κατά την χρονική περίοδο ενός μηνός πριν τη σύλληψη του μωρού μέχρι την 20ή εβδομάδα της κύησης, το 86% των εγκύων είχαν εκτεθεί σε τουλάχιστον μια μέρα με καπνό πυρκαγιάς, με τον μέσο όρο της διάρκειας έκθεσης να είναι 7,5 μέρες.

Διαπιστώθηκε ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεση στον καπνό από τις φωτιές, τόσο αυξημένη ήταν η πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Κάθε επιπρόσθετη μέρα που μια έγκυος είχε εκτεθεί στον καπνό, αύξανε λιγάκι περισσότερο (κατά 0,3%) τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (πριν την 37η εβδομάδα).

“Οι πυρκαγιές οδηγούν σε οξείες και άμεσες αλλαγές στην ποιότητα του αέρα. Μερικά στοιχεία δείχνουν ότι ο καπνός εξαιτίας τους μπορεί να επιδεινώσει την υγεία περισσότερο από άλλες μορφές ρύπων. Συνεπώς, ακόμη και όταν προσπαθούμε να περιορίσουμε τα άλλα είδη ρύπανσης, όσο οι πυρκαγιές γίνονται συχνότερες, πιο έντονες και σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα, τόσο η έκθεση στον καπνό τους θα αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς, όπως οι έγκυες”, δήλωσε η δρ Γουόλντροπ.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

https://www.ajog.org/article/S0002-9378(22)00966-8/fulltext

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Riviera shopping  for a good cause στις 6 Ιουνίου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στον μοναδικό χώρο του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, σας περιμένουμε όλους, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, μέσα από το ξεχωριστό event Riviera Shopping for a Goοd Cause!

Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.

Παγκόσμια Ημέρα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Σκλήρυνση κατά Πλάκας χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται αιφνίδια και είναι δυνατόν να υποχωρήσουν ακόμη και χωρίς θεραπεία μετά από μερικές ημέρες ή εβδομάδες.