Επαναλαμβανόμενες ή καθ’ έξιν αποβολές: Που οφείλονται και πως αντιμετωπίζονται;

Η αποβολή είναι μια τραυματική εμπειρία την οποία βιώνει 1 στις 4 γυναίκες. Όταν μια γυναίκα βρίσκεται αντιμέτωπη με δύο ή περισσότερες συνεχείς αποβολές τότε κάνουμε λόγο για καθ’ έξιν ή επαναλαμβανόμενες αυτόματες αποβολές.

Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τις επαναλαμβανόμενες αποβολές και πώς μπορεί μια γυναίκα να αυξήσει τις πιθανότητες για μια υγιή εγκυμοσύνη; Μας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Σκλαβούνος, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.

Καθ’έξιν ή επανειλημμένες αυτόματες αποβολές αποκαλούνται οι επαναλαμβανόμενες συνεχείς αποβολές, τριών ή περισσοτέρων κλινικά αναγνωρισμένων κυήσεων. Καθ’ έξιν αποβολές εμφανίζονται περίπου στο  1-2% των ζευγαριών.

Υπάρχουν ορισμένοι προδιαθεσικοί παράγοντες που έχουν ενοχοποιηθεί για τις καθ’ έξιν αποβολές. Οι κυριότεροι είναι:

  • Η προχωρημένη ηλικία της γυναίκας ή/και του άνδρα είναι ανεξάρτητοι προδιαθεσικοί παράγοντες για αποβολή. Ο κίνδυνος αυξάνεται ειδικά για γυναίκες άνω των 35 ετών και άνδρες άνω των 40 ετών.
  • Το ιστορικό αποβολών.
  • Οι χρωμοσωμικές εμβρυϊκές ανωμαλίες.
  • Η παχυσαρκία.
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης.
  • Οι διαταραχές του θυρεοειδούς.
  • Το κάπνισμα.
  • Οι χρωμοσωμικές ανωμαλίες του άνδρα ή της γυναίκας.
  • Η συγγενής ή επίκτητη θρομβοφιλία.
  • Οι συγγενείς ανωμαλίες μήτρας.
  • Σε πολλές περιπτώσεις οι καθ’ εξιν αποβολές είναι ανεξήγητες, δηλαδή δεν ανευρίσκεται το αίτιο.

Στην περίπτωση των καθ’ έξιν αποβολών, σε αντίθεση με μια απλή αποβολή, απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση για ανεύρεση πιθανών αιτιολογικών παραγόντων με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, αν αυτό είναι δυνατό, ώστε να αποφευχθεί μια επιπλέον αποβολή στο μέλλον.

Η διερεύνηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

-Διακολπικό υπέρηχο έσω γεννητικών οργάνων: Αν διαπιστωθεί κάποια δομική ανωμαλία στη μήτρα τότε ενδεχομένως να απαιτηθεί 3D υπέρηχος, MRI, υστεροσκόπηση ή ακόμα και λαπαροσκόπηση.

-Tests για το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο (APL): Προτείνονται σε περίπτωση καθ’ έξιν αποβολών ή αποβολής 2ου τριμήνου και περιλαμβάνουν: Αντιπηκτικό του λύκου, αντικαρδιολιπινικά αντισώματα και αντισώματα κατά της β2-γλυκοπρωτεΐνης. Για να καταλήξουμε σε διάγνωση, θα πρέπει να υπάρχουν δύο θετικά δείγματα με τουλάχιστον 12 εβδομάδες διαφορά.

-Έλεγχο καρυότυπου: Στην τρίτη αποβολή αποστέλλουμε τα προϊόντα της κυήσεως για κυτταρογενετικό έλεγχο. Έλεγχος καρυοτύπου των γονέων από λήψη περιφερικού αίματος συστήνεται όταν τα αποτελέσματα του κυτταρογενετικού ελέγχου των προϊόντων κύησης είναι θετικά για χρωμοσωμική ανωμαλία ή όταν δεν είναι δυνατό να αποσταλεί δείγμα.

Γυναίκες με αποβολή 2ου τριμήνου (άνω των 14ων εβδομάδων) πρέπει να ελέγχονται για κληρονομούμενες θρομβοφιλίες, περιλαμβάνοντας τον παράγοντα Leiden, γονιδιακές μεταλλάξεις προθρομβίνης και ανεπάρκεια πρωτεΐνης S.

Ποια είναι η θεραπεία ενός ζευγαριού με ιστορικό αποβολών;

Η αντιμετώπιση ενός ζευγαριού με ιστορικό αποβολών εξαρτάται από τα αποτελέσματα όλων των διερευνητικών εξετάσεων.

Για παράδειγμα, εάν μια γυναίκα έχει διθάλαμο μήτρα, τότε χρειάζεται να γίνει υστεροσκοπική αφαίρεση του διαφράγματος. Εάν υπάρχει πρόβλημα θρομβοφιλίας, θα πρέπει να υποβληθεί στην κατάλληλη αντιπηκτική αγωγή.

Στην περίπτωση ανεύρεσης ανώμαλου καρυότυπου στους γονείς, προτείνεται γενετική συμβουλευτική. Αυτή μπορεί να καταλήξει σε απόφαση για: φυσική σύλληψη με τη διενέργεια επιπλέον διαγνωστικών tests, εξωσωματική με προεμφυτευτική διάγνωση ή χρήση ωαρίου/σπέρματος δότη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.