Χρήσιμες συμβουλές για την φύλαξη των φαρμάκων το καλοκαίρι

Τα φάρμακα όταν εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες δεν χάνουν μόνο την αποτελεσματικότητά τους, αλλά μπορεί μερικές φορές να γίνουν και επικίνδυνα για την υγεία μας.

Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των φαρμάκων το καλοκαίρι

-Αποθηκεύουμε τα φάρμακα σε δροσερό και σκιερό μέρος όπου δεν υπάρχει υγρασία και μακριά από εστίες θερμότητας και υγρασίας (π.χ. καλοριφέρ, φούρνος, κουζίνα ή βρύση).

– Μετά την αγορά των φαρμάκων από το φαρμακείο, τα πηγαίνουμε αμέσως στο σπίτι.

-Διατηρούμε τα φάρμακα στο δοχείο ή τη συσκευασία που τα αγοράσαμε.

-Δεν αφήνουμε ποτέ τα φάρμακα σε μέρος που τα βλέπει ο ήλιος.

-Διατηρούμε κλειστό το κάλυμμά των φαρμάκων.

-Δεν μεταφέρουμε τα φάρμακα στην τσάντα μας, εάν μετακινούμαστε στη ζέστη.

-Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα μέσα στο αυτοκίνητο.

– Κατά τις πολύ ζεστές μέρες παίρνουμε μαζί μας το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου.

-Ορισμένα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Προσοχή όμως! Δεν βάζουμε τα φάρμακα στο ψυγείο, αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι θέλουν ψυγείο.

-Εάν πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα φάρμακο για άμεση βοήθεια, όπως είναι η έτοιμη αδρεναλίνη για σοβαρές αλλεργίες, ζητάμε από το φαρμακείο μια ειδική θήκη για να το μεταφέρουμε.

-Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με την ημερομηνία λήξης. Ελέγχουμε τα φάρμακά μας τουλάχιστον  μία φορά το εξάμηνο και εφόσον έχουν λήξει τα δίνουμε σε κάποιο συνεργαζόμενο Φαρμακείο για ανακύκλωση.

-Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακο που έχει αλλάξει χρώμα, συνοχή, οσμή ή σχήμα ή είναι μαλακότερο ή σκληρότερο από όσο συνήθως, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως.

-Στην περίπτωση που δεν ξέρουμε ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσουμε ένα φάρμακο, ρωτάμε το φαρμακοποιό μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τη Σπατάλη Τροφίμων: Συμβουλές από τον ΕΦΕΤ

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ΕΕ παράγει κάθε χρόνο 88 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων τροφίμων, με τα απορρίμματα αυτά να έχουν τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Ωνάσειο: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις καρδιάς στην Αττική

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρας Καρδιάς, στις 29 Σεπτεμβρίου, το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο διοργανώνει τη δράση “Heartscore- Η καλή καρδιά μετράει”, με δωρεάν προληπτική εκτίμηση καρδιολογικού κινδύνου.

Υπουργείο Υγείας: Αναλυτικές οδηγίες για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Αναλυτικές οδηγίες για τη χορήγηση του εμβολίου της γρίπης για την περίοδο 2023-24 εξέδωσε σε εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας.