Χρήσιμες συμβουλές για την φύλαξη των φαρμάκων το καλοκαίρι

Τα φάρμακα όταν εκτίθενται στις υψηλές θερμοκρασίες δεν χάνουν μόνο την αποτελεσματικότητά τους, αλλά μπορεί μερικές φορές να γίνουν και επικίνδυνα για την υγεία μας.

Συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των φαρμάκων το καλοκαίρι

-Αποθηκεύουμε τα φάρμακα σε δροσερό και σκιερό μέρος όπου δεν υπάρχει υγρασία και μακριά από εστίες θερμότητας και υγρασίας (π.χ. καλοριφέρ, φούρνος, κουζίνα ή βρύση).

– Μετά την αγορά των φαρμάκων από το φαρμακείο, τα πηγαίνουμε αμέσως στο σπίτι.

-Διατηρούμε τα φάρμακα στο δοχείο ή τη συσκευασία που τα αγοράσαμε.

-Δεν αφήνουμε ποτέ τα φάρμακα σε μέρος που τα βλέπει ο ήλιος.

-Διατηρούμε κλειστό το κάλυμμά των φαρμάκων.

-Δεν μεταφέρουμε τα φάρμακα στην τσάντα μας, εάν μετακινούμαστε στη ζέστη.

-Δεν αφήνουμε ποτέ φάρμακα μέσα στο αυτοκίνητο.

– Κατά τις πολύ ζεστές μέρες παίρνουμε μαζί μας το κουτί πρώτων βοηθειών του αυτοκινήτου.

-Ορισμένα φάρμακα πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Προσοχή όμως! Δεν βάζουμε τα φάρμακα στο ψυγείο, αν δεν αναγράφεται στη συσκευασία τους ότι θέλουν ψυγείο.

-Εάν πρέπει να έχουμε πάντα μαζί μας ένα φάρμακο για άμεση βοήθεια, όπως είναι η έτοιμη αδρεναλίνη για σοβαρές αλλεργίες, ζητάμε από το φαρμακείο μια ειδική θήκη για να το μεταφέρουμε.

-Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είμαστε με την ημερομηνία λήξης. Ελέγχουμε τα φάρμακά μας τουλάχιστον  μία φορά το εξάμηνο και εφόσον έχουν λήξει τα δίνουμε σε κάποιο συνεργαζόμενο Φαρμακείο για ανακύκλωση.

-Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ φάρμακο που έχει αλλάξει χρώμα, συνοχή, οσμή ή σχήμα ή είναι μαλακότερο ή σκληρότερο από όσο συνήθως, ανεξάρτητα από την ημερομηνία λήξεως.

-Στην περίπτωση που δεν ξέρουμε ποιο είναι το ιδανικό μέρος για να αποθηκεύσουμε ένα φάρμακο, ρωτάμε το φαρμακοποιό μας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

ECDC: Προστατέψετε την υγεία σας το καλοκαίρι από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υπεύθυνοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), για τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) που αυξάνονται ανησυχητικά, ειδικά μεταξύ των νέων κατά την θερινή περίοδο.

Κάπνισμα: 2 βίντεο για τη σημασία της διακοπής του καπνίσματος από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Με το μήνυμα «Η νέα γενιά έρχεται, το κάπνισμα φεύγει», η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία καλεί σε συλλογική προσπάθεια για μια Ελλάδα απαλλαγμένη από το κάπνισμα.

«Echoes – Αντίλαλοι»: Έκθεση φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου

Το Κέντρο Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματικές Ασθένειες της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, διοργανώνει τη 2η Έκθεση Φωτογραφίας του Εργαστηρίου Φωτογραφίας νέων ενηλίκων που επιβίωσαν της ασθένειας του καρκίνου με τίτλο: «Echoes – Αντίλαλοι».