Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Προτείνει την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων της εγκληματικότητας

Την ενίσχυση των δικαιωμάτων των θυμάτων εγκληματικότητας προτείνει με πρωτοβουλία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να λαμβάνουν υποστήριξη, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να ζητούν έννομη προστασία και να λαμβάνουν αποζημίωση.

Η πρόταση της Ε.Ε. στηρίζεται στην άποψη ότι όλα τα θύματα της εγκληματικότητας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι άξια υποστήριξης. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποσκοπεί στην ενίσχυση των δικαιωμάτων τους σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να λαμβάνουν υποστήριξη, να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες, να ζητούν έννομη προστασία και να λαμβάνουν αποζημίωση. Η προτεινόμενη επικαιροποίηση της υφιστάμενης οδηγίας θεσπίζει ελάχιστους κανόνες που υπερβαίνουν εκείνους που θεσπίστηκαν το 2012, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας μας, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της δικαιοσύνης.

Η μεταρρύθμιση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στοιχεία:

-Διασφάλιση ότι τα θύματα είναι καλά ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους και διαθέτουν τους αναγκαίους πόρους για την καταγγελία αξιόποινων πράξεων, για παράδειγμα με τη δημιουργία ενιαίας τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας για τα θύματα με κοινό αριθμό τηλεφώνου σε επίπεδο ΕΕ: 116 006, και δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ιστοτόπου, ο οποίος θα πρέπει να επιτρέπει επίσης συνομιλίες και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

-Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας προσαρμοσμένων στις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων θυμάτων (όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με αναπηρία, τα θύματα εγκλημάτων μίσους ή τα θύματα υπό κράτηση): προτείνουμε τη βελτίωση της ατομικής αξιολόγησης των αναγκών προστασίας των θυμάτων —με την πρόβλεψη ότι θα πρέπει να ξεκινά από την πρώτη επαφή με τις αρχές— και την επέκταση του καταλόγου των διαθέσιμων μέτρων προστασίας —για παράδειγμα, εντολές προστασίας ή διασφάλιση της παρουσίας των αρχών επιβολής του νόμου.

-Παροχή πρόσβασης σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υποστήριξης για ευάλωτα θύματα, όπως δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη για όσο διάστημα είναι αναγκαίο ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες των θυμάτων.

-Διευκόλυνση της πρόσβασης στη δικαιοσύνη, με τη διασφάλιση ότι τα θύματα λαμβάνουν επαρκή βοήθεια στο δικαστήριο και έχουν την εξουσία να προσβάλλουν τις ποινικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δικαιώματά τους, ανεξάρτητα από τον ρόλο τους κατά τη διάρκεια των εν λόγω ποινικών διαδικασιών.

-Εξασφάλιση αποτελεσματικής πρόσβασης σε αποζημίωση με την εξασφάλιση αποζημίωσης στα θύματα αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης. Τα θύματα θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να τους επιδικάζεται αποζημίωση από τον δράστη στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας (χωρίς να χρειάζεται να προσφύγουν σε άλλη διαδικασία) και το κράτος θα πρέπει να καταβάλει την αποζημίωση απευθείας στο θύμα, ζητώντας αποζημίωση από τον δράστη στη συνέχεια.

Οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις και τα προτεινόμενα μέτρα βασίζονται στην αξιολόγηση της οδηγίας του 2012 για τα δικαιώματα των θυμάτων και της στρατηγικής της ΕΕ για τα δικαιώματα των θυμάτων (2020-2025), ενώ αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βελτιώνει συνεχώς την προστασία και την υποστήριξη που παρέχεται στα θύματα της εγκληματικότητας σε όλα τα κράτη μέλη.

Τα επόμενα βήματα

Η πρόταση της Επιτροπής πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Μετά την έγκρισή της, τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο έτη για να μεταφέρουν την οδηγία στο εθνικό τους δίκαιο. Προβλέπεται εξαίρεση για τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας, δηλαδή τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα έτη για να δημιουργήσουν τις αναγκαίες δομές.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».