12 Γαστρεντερικά συμπτώματα που απαιτούν ιατρική διερεύνηση

Ο Γαστρεντερολόγος Δρ. Σταύρος Καρακατσάνης, MD, PhD. μας εξηγεί ποια είναι τα «ύποπτα» γαστρεντερικά συμπτώματα που δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υποκρύπτουν κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.

1. Συνεχής διάρροια

Αν δεν σταματήσει μετά από μερικές εβδομάδες, η διάρροια μάλλον δεν είναι απλά ένας ιός του στομάχου. Μπορεί να προκαλείται από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, λοίμωξη, διαταραχή του θυρεοειδούς ή τροφική αλλεργία.

2. Μαύρα κόπρανα

Κόπρανα που είναι πολύ σκούρα ή μαύρα μπορεί να σημαίνουν ότι κάποιος αιμορραγεί στο πάνω μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα του. Αλλά θα μπορούσε να είναι κάτι που “έβαλε” στο σώμα του όπως η μαύρη γλυκόριζα ή τα συμπληρώματα σιδήρου που μπορούν να κάνουν τα κόπρανα σκουρόχρωμα. Η άμεση επίσκεψη σε έναν γιατρό θα βοηθήσει στον προσδιορισμό της αιτίας.

3. Πρησμένη κοιλιά

Η κοιλιά γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη από το κανονικό όταν τα τρόφιμα και τα υγρά δεν μπορούν να περάσουν από τα έντερα λόγω καταστάσεων όπως η ανάπτυξη των ιστών, μια λοίμωξη ή κήλη. Πιθανότατα προκαλούνται κράμπες, δεν υπάρχει όρεξη και επέρχεται πρόβλημα με την αφόδευση ή το πέρασμα αερίων. Εάν κάποιος έχει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, θα έπρεπε να επισκεφθεί έναν γιατρό.

4. Πόνος γύρω από τον αφαλό

Αυτό μπορεί να είναι σημάδι λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος, ειδικά στα παιδιά. Μπορεί να μοιάζει με θαμπό πόνο ή πίεση. Συνήθως συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα. Μπορεί επίσης να προκαλείται πυρετός ή αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση. Η πυελική φλεγμονώδης νόσος έχει μερικά κοινά συμπτώματα με την οστεοπόρωση και μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

5. Κράμπες στο στομάχι

Ο πόνος μετά το φαγητό είναι ένα κοινό σύμπτωμα της νόσου του Crohn. Αυτή είναι μια φλεγμονώδης κατάσταση που συμβαίνει στο πεπτικό σύστημα. Οι κράμπες φουντώνουν όταν η ασθένεια είναι ενεργή και πιθανότατα συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, πόνος στις αρθρώσεις και απώλεια βάρους.

6. Αίμα στα κόπρανα

Εάν κάποιος δει έντονο κόκκινο υγρό όταν σκουπίζεται ή στην τουαλέτα μετά την αφόδευση, πρέπει να καλέσει τον γιατρό του. Μπορεί το αίμα να οφείλεται στις αιμορροΐδες. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, οι πολύποδες του παχέος εντέρου, η κολίτιδα και η εκκολπωμάτωση είναι λιγότερο συχνές, αλλά μπορούν όλες να προκαλέσουν αιμορραγία.

7. Εμετός με αίμα

Μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος έχει έλκος. Αυτό είναι μια πληγή στην επένδυση του στομάχου ή του άνω εντέρου και μπορεί να συνοδεύεται από αίμα, αίσθηση καψίματος, και πόνο στο στήθος. Κάποιος με αυτά τα συμπτώματα θα έπρεπε να πάει στα επείγοντα αμέσως.

8. Πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς

Η δυσφορία στην κορυφή της κοιλιάς — ειδικά αν έρθει γρήγορα και χειροτερέψει — μπορεί να σημαίνει πρόβλημα στη χοληδόχο κύστη. Αυτό σημαίνει ότι μια χολή μπλοκάρει τη ροή της χολής από τη χοληδόχο κύστη και μπορεί να συμβεί μετά το φαγητό ή σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Μπορεί να προκληθεί πόνος στον ώμο, ναυτία ή έμετος- συμπτώματα για τα οποία πρέπει κανείς να μιλήσει με τον γιατρό του για να μάθει την αιτία. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάει στα επείγοντα αν ο πόνος ή οποιαδήποτε άλλα συμπτώματα είναι πραγματικά άσχημα.

9. Πόνος στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς

Ο ξαφνικός πόνος στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς είναι ένα κλασικό σημάδι σκωληκοειδίτιδας. Ο πόνος συχνά ξεκινά κοντά στην τρύπα του αφαλού, ενώ μετά μετακινείται στη δεξιά πλευρά και χειροτερεύει.

10. Μόνιμο αίσθημα πληρότητας

Ένα γεμάτο στομάχι μετά από φαγητό μικρότερης μερίδας από το συνηθισμένο δεν είναι φυσιολογικό. Μπορεί να οφείλεται σε έλκος ή GERD (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση). Εάν κάποιος είχε διαβήτη για περισσότερα από 10 χρόνια, θα μπορούσε να έχει γαστροπαρεσία. Τότε είναι που το στομάχι του δεν αδειάζει όσο γρήγορα θα έπρεπε. Θα μπορούσε να υπάρχει μια πιο σοβαρή αιτία, αλλά αυτό είναι σπάνιο. Μερικοί καρκίνοι – στις ωοθήκες, στο στομάχι ή το πάγκρεας – μπορούν να κάνουν κάποιον να αισθάνεται φουσκωμένος γρήγορα, ακόμη κι αν δεν έφαγε πολύ.

11. Ξαφνικός παλλόμενος πόνος

Ένα ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής συμβαίνει όταν η αορτή μεγαλώνει σε έναν τομέα. Εάν το σημείο σκάσει, μπορεί να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. Συμβαίνει συχνότερα σε ενήλικες άνω των 65 ετών.

12. Αίσθημα ισχυρής πείνας

Ένα έλκος στομάχου είναι μια ανοιχτή πληγή στην επένδυση του στομάχου. Συχνά προκαλεί αίσθημα καψίματος στο κέντρο της κοιλιάς. Μπορεί να μοιάζει πολύ με την πείνα, αλλά σε ισχυρότερη ένταση, ενώ μπορεί να επηρεάσει και σημεία όπως ο λαιμός ή η πλάτη.

Εάν έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνήσετε  με τον γιατρό σας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η ψυχαγωγία των παιδιών στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο, ο οποίος έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες, τα παιδιά χρειάζονται κανόνες, επίβλεψη και καθοδήγηση από τους γονείς.