Τι πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή των παιδιών στις γιορτές

Γράφει η Ολυμπία Βλασερού, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα είναι η πιο μαγική εποχή του χρόνου. Ταυτόχρονα όμως η περίοδος των γιορτών συνοδεύεται από πολλούς γλυκούς πειρασμούς στους οποίους δύσκολα τα παιδιά αντιστέκονται.

Δείτε μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση των διατροφικών υπερβολών και θα φροντίσουν την υγεία των παιδιών.

Δώστε αξία στο πρωινό γεύμα

Στις διακοπές των Χριστουγέννων τα παιδιά ξυπνούν πιο αργά και δεν πηγαίνουν σχολείο, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το πρωινό γεύμα δεν είναι απαραίτητο. Ίσα- ίσα που είναι μια καλή ευκαιρία να καταναλώσουν ένα πλήρες πρωινό, χωρίς βιασύνη.

Αυξήστε την κίνηση και μειώστε τη ώρα ενασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές

Συζητήστε μαζί τους για τις ώρες που θα ασχολούνται με καθιστικές δραστηριότητες και με ηλεκτρονικές συσκευές. Οργανώστε σε καθημερινή βάση βόλτες, παιχνίδι με φίλους στην παιδική χαρά, παγοδρόμιο ή ό,τι άλλο τους αρέσει.

-Περιορίστε την κατανάλωση γλυκών

Την περίοδο των γιορτών κυκλοφορούν σε όλα τα σπίτια πολλά γλυκά. Οι περισσότεροι ενήλικοι δεν μπορούν να συγκρατηθούν στην ιδέα ενός γλυκού μέσα στο σπίτι (πράγμα απόλυτα φυσιολογικό), πόσο μάλλον τα παιδιά. Έτσι για να τα βοηθήσετε, κρατήστε στο σπίτι μικρή ποσότητα από τα παραδοσιακά γλυκά και διώξτε τους πειρασμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία να προσφέρετε αυτά τα γλυκά σε συνανθρώπους μας που περνούν δύσκολα και σίγουρα θα τα εκτιμήσουν πολύ.

-Ετοιμάστε ή αγοράστε υγιεινά σνακ

Τα παιδιά θα βρίσκονται περισσότερες ώρες στο σπίτι και θα ψάχνουν λιχουδιές για να καταναλώσουν. Έτσι, προετοιμαστείτε κατάλληλα και γεμίστε τα ντουλάπια της κουζίνας με υγιεινά σνακ π.χ. αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, σπιτικές μπάρες δημητριακών, energy balls, σπιτικό κέικ, κ.α. αντί για σοκολάτες, πατατάκια, κ.α.

-Με τα αναψυκτικά τι γίνεται;

Δεν μπορείτε να αποφύγετε την κατανάλωση τους από τα παιδιά, μπορείτε ωστόσο να την περιορίσετε μόνο στα γιορτινά τραπέζια. Εφόσον πίνουν αναψυκτικά, πριν καθίσετε στο τραπέζι, εξηγήστε τους ότι μπορούν να πιούν ως ένα ποτήρι.

-Ελέγξτε, χωρίς να τα περιορίσετε τη διατροφή τους

Αντί να απαγορεύετε, είναι προτιμότερο να συμβουλεύετε τα παιδιά σας και να τους εξηγείτε για ποιο λόγο δεν είναι καλό να φάνε π.χ. πολλά γλυκά, αφήνοντας όμως το περιθώριο να αποφασίσουν τα ίδια. Δώστε τους εναλλακτικές, π.χ. μπορείς να φας ένα μελομακάρονο τώρα ή το απόγευμα, και καθοδηγήστε τα να βρουν πιο θρεπτικές εναλλακτικές π.χ. αντί για …, σου προτείνω να δοκιμάσεις …., μπορεί να σου αρέσει.

-Δώστε τους την ευκαιρία να βοηθήσουν στην προετοιμασία των γιορτινών γευμάτων

Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν πως φτιάχνονται τα διάφορα αγαπημένα τους φαγητά, να δουν, να μυρίσουν και να επιλέξουν τι θα καταναλώσουν στο γιορτινό τραπέζι.

-Δώστε το καλό παράδειγμα

Για τα μικρά παιδιά, οι γονείς είναι πρότυπα! Εάν εσείς οι ίδιοι, δίνετε μεγάλη σημασία στο φαγητό, στα γλυκά, στα τραπέζια, έτσι θα κάνουν και αυτά. Επιλέξτε φέτος να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στην γιορτινή- οικογενειακή ατμόσφαιρα και λιγότερο σε όλα τα υπόλοιπα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.