Η τακτική σωματική δραστηριότητα προστατεύει τους ασθενείς με στηθάγχη

Η ζωηρή σωματική δραστηριότητα μια με δυο φορές την εβδομάδα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε ασθενείς με σταθερή στηθάγχη, σύμφωνα με ιταλική έρευνα.

Η στηθάγχη αποτελεί ένα προειδοποιητικό σημάδι που υποδηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα στη καρδιά και αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου. Εκδηλώνεται με έντονο θωρακικό πόνο που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος και οξυγόνου στον καρδιακό μυ.

Η σταθερή στηθάγχη είναι ο πιο κοινός τύπος στηθάγχης. Εκδηλώνεται με έντονο θωρακικό πόνο που έρχεται συνήθως με την κόπωση και εξαφανίζεται με την ανάπαυση. Είναι κατά βάση ένας πόνος προβλέψιμος και εμφανίζεται σε τακτική βάση. Η σταθερή στηθάγχη  συνήθως είναι το πρώτο σύμπτωμα υποκείμενης καρδιακής νόσου.

Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Φεράρα στην Ιταλία μελέτησε 32.370 ασθενείς με σταθερή στηθάγχη από 45 χώρες στην Αφρική, την Ασία, την Αυστραλία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Βόρειο Νότιο και Κεντρική Αμερική.

Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες βάσει της συχνότητας και της έντασης άσκησης, δηλαδή σε όσους έκαναν καθιστική ζωή (16,1%), ελαφριά άσκηση  (51,4%), εντατική άσκηση μια με δυο φορές την εβδομάδα (16,8%) και εντατική άσκηση τρεις ή περισσότερες  την εβδομάδα (15,7%).

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι ο συνδυαστικός κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου, απόφραξης του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν μικρότερος για όσους έκαναν εντατική άσκηση 1-2 φορές την εβδομάδα και υψηλότερος για την ομάδα της καθιστικής ζωής.

Επίσης οι ασθενείς που γυμνάζονταν 1-2 φορές την εβδομάδα είχαν και χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία (19%), καρδιαγγειακού θανάτου (21%) και εγκεφαλικού επεισοδίου (26%) συγκριτικά με την ομάδα της ελαφριάς δραστηριότητας.

Είναι ευρέως γνωστό μέσα από πολλές έρευνες ότι η άσκηση είναι ευεργετική για τους καρδιοπαθείς αλλά παραμένει αμφισβητούμενη η συχνότητα και η ένταση.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr. Simone Biscalgia « οι ασθενείς με σταθερή στηθάγχη θα πρέπει να αποφεύγουν την καθιστική ζωή. Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι ο κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια αλλά και από κάθε αίτιο μειώνεται σημαντικά όταν, οι ασθενείς με σταθερή ισχαιμική καρδιακή νόσο, εντάσσουν στην ζωή τους το περπάτημα, μια με δυο φορές την εβδομάδα, σε ένα ρυθμό που αυξάνει τους παλμούς και προκαλεί λαχάνιασμα. O στόχος τους πρέπει να είναι η άσκηση σε εβδομαδιαία βάση και όχι με την υψηλότερη συχνότητα καθώς αυτό μάλλον δεν μπορεί να τηρηθεί από τους περισσότερους ασθενείς ».

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, η άσκηση, εκτός από τα οφέλη που προσφέρει στους ασθενείς με σταθερή στηθάγχη, βελτιώνει επίσης όλους τους παράγοντες κινδύνους όπως είναι η πίεση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.  https://academic.oup.com/eurjpc

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Riviera shopping  for a good cause στις 6 Ιουνίου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου, στην καρδιά της Αθηναϊκής Ριβιέρας, στον μοναδικό χώρο του Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, σας περιμένουμε όλους, από τις 12.00 μέχρι τις 20.00, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να στηρίξουμε τα παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ, μέσα από το ξεχωριστό event Riviera Shopping for a Goοd Cause!

Εκδήλωση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Εορταστική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος  (31 Μαΐου) πραγματοποιεί η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία για μαθητές, εκπαιδευτικούς και σχολεία που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακής Φωτογραφίας που είχε την έγκριση  του Υπουργείου Παιδείας.

Νάγια Νικολοπούλου: «Η θετική σκέψη είναι το καλύτερο φάρμακο για τη σκλήρυνση κατά πλάκας»

Νάγια Νικολοπούλου: «Το χαμόγελο και η αισιοδοξία, το αποτελεσματικότερο φάρμακο για την σκλήρυνση κατά πλάκας»