Ασθενείς με ΙΦΝΕ: Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα

Οι ασθενείς με ΙΦΝΕ βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο συμπωματικής αναζωπύρωσης της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα.

Οι Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσοι του Εντέρου (ΙΦΝΕ) αποτελούν χρόνιες παθήσεις και δεν υφίστανται πλήρη ίαση. Χαρακτηρίζονται από περιόδους ύφεσης, κατά τις οποίες τα συμπτώματα υποχωρούν και από περιόδους έξαρσης, όπου τα συμπτώματα επανέρχονται. Αν και δεν είναι πλήρως ξεκάθαρα τα αίτια εμφάνισής τους, θεωρείται ότι οφείλονται σε μία μη αποτελεσματική απάντηση του ανοσοποιητικού συστήματος έναντι των βακτηρίων που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο, σε άτομα που είναι γενετικά προδιατεθειμένα.

Οι ΙΦΝΕ περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο 2 κατηγορίες ασθενειών, την ελκώδη κολίτιδα και την νόσο του Chron. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ασθενείς με ΙΦΝΕ και ιδίως όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτική αγωγή,  βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο συμπωματικής αναζωπύρωσης της λοίμωξης από έρπητα ζωστήρα.

Ο έρπητας ζωστήρας είναι μια ιογενής νόσος που προκαλείται από τον varicella zoster virus (VZV). Η πρώτη λοίμωξη από αυτόν τον ιό συμβαίνει συνήθως σε παιδική/εφηβική ηλικία και προκαλεί τη γνωστή ανεμοβλογιά. Στη συνέχεια, ο ιός παραμένει στον οργανισμό σε λανθάνουσα μορφή και μπορεί μελλοντικά να αναζωπυρωθεί και να προκαλέσει τη νόσο του έρπητα ζωστήρα, που εμφανίζεται σαν επώδυνο φυσαλιδώδες εξάνθημα περιορισμένης έκτασης σε μια πλευρά του σώματος (δεξιά ή αριστερά) και συχνά κατά γραμμές.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ), το εμβόλιο κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο πρόληψης της αναζωπύρωσης καθώς και μείωσης των σοβαρών συμπτωμάτων και της μεθερπητικής νευραλγίας σε περίπτωση έξαρσης.

Βάσει του επικαιροποιημένου Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών Ενηλίκων 2023 που αφορά την στρατηγική εμβολιασμών και την πρόληψη λοιμώξεων έναντι του έρπητα ζωστήρα, στην Ελλάδα κυκλοφορούν δύο εμβόλια, το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό (ZVL) και το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο (RΖV).

Το εμβόλιο με ζώντα εξασθενημένο ιό χορηγείται ενδομυϊκά σε μια δόση και αποζημιώνεται:

-Σε ενήλικες ηλικίας 60-75 ετών, ανεξάρτητα αν αναφέρεται προηγούμενη εκδήλωση έρπητα ζωστήρα.

-Σε άτομα που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία (συστήνεται να εμβολιάζονται τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη της αγωγής).

Το αδρανοποιημένο ανασυνδυασμένο εμβόλιο χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με συνιστώμενο μεσοδιάστημα 2 μηνών (το μεσοδιάστημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 6 μήνες) και αποζημιώνεται:

-Σε άτομα ηλικίας 60-75 ετών με ανοσοκαταστολή.

-Σε άτομα ηλικίας 18-59 ετών με ανοσοκαταστολή, που έχουν εκδηλώσει δύο ή περισσότερα επεισόδια έρπητα ζωστήρα. Ο εμβολιασμός συστήνεται σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία νόσηση.

Τέλος, επισημαίνεται ότι άτομα που δεν είχαν στο παρελθόν επιβεβαιωμένη νόσηση από ανεμοβλογιά μπορούν να εμβολιάζονται με το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς, το οποίο περιέχει ζώντα εξασθενημένο ιό (επομένως ΔΕΝ συστήνεται σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα) και χορηγείται ενδομυϊκά σε δύο δόσεις με μεσοδιάστημα 4-8 εβδομάδων. Ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται ένα μήνα πριν την έναρξη  ανοσοκατασταλτικής αγωγής. .

Η ΕΟΜΙΦΝΕ συντάσσεται με τις οδηγίες του Ελληνικού Υπουργείου Υγείας και των ειδικών επί θεμάτων εμβολιασμού της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού και του προγράμματος εμβολιασμών, με σκοπό την έγκαιρη ενημέρωση και επαρκή προστασία των ασθενών με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) καθώς και των ιατρών που ασχολούνται με αυτά.

Τέλος, επισημαίνεται προς στους ασθενείς με ΙΦΝΕ πως για εξατομικευμένες ιατρικές οδηγίες με βάση το ιατρικό τους ιστορικό θα πρέπει να απευθύνονται πάντα στο θεράποντα ιατρό τους.

Σχετικά με την ΕΟΜΙΦΝΕ

Η Ελληνική Ομάδα Μελέτης Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΕΟΜΙΦΝΕ) είναι ένα ιατρικό σωματείο αποτελούμενο από επιστήμονες υγείας που ασχολούνται με τα Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νοσήματα του Εντέρου (Ελκώδης Κολίτιδα & Νόσος του Crohn).

Περισσότερες πληροφορίες για τον εμβολιασμό έναντι του ιού του έρπητα ζωστήρα: https://www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/emboliasmoi/ethniko-programma-emboliasmwn-epe-enhlikwn/11251-ethniko-programma-emboliasmwn-enhlikwn-2023

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πως να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα

Το Σωματείο «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» μας δίνει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγουμε τα παιδικά ατυχήματα το Πάσχα.

ΕΦΕΤ: Τι να προσέχουν οι καταναλωτές κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα

Σύμφωνα με τις συστάσεις του ΕΦΕΤ, κατά την περίοδο του Πάσχα οι καταναλωτές είναι σημαντικό να δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια των τροφίμων ώστε να ελαχιστοποιείται η επικινδυνότητα των τροφιμογενών νοσημάτων και η σπατάλη των τροφίμων.

Κέντρο Παιδιού και Εφήβου: 6 podcast για ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου δημιούργησε έξι ηχητικά αρχεία τύπου podcast, με στόχο  την καλλιέργεια δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας παιδιών και εφήβων.