Θέλω να τρώω όπως ο αγαπημένος μου influencer!

Από τον Έκτορα Καππάτο Κουτρούμπα Διαιτολόγο – Διατροφολόγο BSc, MSc, www.healthierwithektor.gr

 

Η γνώμη του διαιτολόγου

Η διατροφή συνδέεται εκτός από την υγεία μας αλλά και με την εξωτερική μας εμφάνιση. Ο ιδανικός συνδυασμός είναι η διατροφή να συνδυάζεται με την άσκηση. Στην καθημερινή κλινική πράξη συναντώ άτομα που μου εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν το σώμα του αγαπημένου τους influencer που ακολουθούν στα social ή να μοιάσουν σε κάποιον «διάσημο» που παρακολουθούν τα βιντεάκια του στο  tik tok … Μου ζητούν να ακολουθήσουν ίδιο πρόγραμμα διατροφής με το άτομο που θαυμάζουν και έχουν ακούσει στα stories που ανεβάζουν… Αυτό συμβαίνει τακτικά σε όλους τους διαιτολόγους και μάλιστα λένε γιατί μου έχεις βάλει να τρώγω τόσα γεύματα ή άλλα σχόλια. Ωστόσο δεν λαμβάνουν υπόψη ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό από το άλλο. Δηλαδή καθένας μας έχει τελείως διαφορετικά ποσοστά λίπους (υψηλό, φυσιολογικό, χαμηλό) και τελείως διαφορετικούς στόχους (βελτίωση της σχέσης με το φαγητό, αύξηση μυϊκής μάζας, μείωση σωματικού λίπους και βελτίωση συμπτωμάτων κάποιας ασθένειας). Με λίγα λόγια η σύγκριση του τι τρώγω εγώ με το τι τρώει ο άλλος δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα και ενίοτε μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

  1. Μπορεί και να μην είναι η απόλυτη αλήθεια ;

Επειδή ανεβάζει κάποιος ένα βίντεο με το τι έφαγε μια μέρα δεν σημαίνει πως η συνολική του διατροφή είναι και ακριβώς έτσι. Συνήθως αυτό που ανεβάζουν οι influencers είναι η ημέρα που θεωρούν πως είναι υγιεινή. Συνήθως αυτό μεταφράζεται σε μεγάλο περιορισμό μερίδων και θρεπτικών συστατικών. Μπορεί  ο Influencer να τρώει τελείως διαφορετικά πράγματα από αυτά που σου δείχνει.

Να αναφέρω ότι για κάποια άτομα γίνεται τόσο μεγάλο θέμα η διατροφή που υπάρχει και η περίπτωση του ψεύδους, ακόμη και στα ερωτηματολόγια καταγραφής της διατροφής που δίνουμε οι διαιτολόγοι. Έχει φανεί πως υποεκτιμούν αυτά που έχουν καταναλώσει, είτε τα ξεχνάνε ή δεν τα λένε γιατί φοβούνται την κριτική.

  1. Γιατί συγκρίνεσαι με κάποιον άλλον;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ο καθένας μας έχει τελείως διαφορετικές ανάγκες, σώμα, επιθυμίες και σχέση με το φαγητό. Έτσι η σύγκριση δεν έχει κανένα νόημα και μάλιστα συχνά μας οδηγεί στις τύψεις, τις αρνητικές σκέψεις για το σώμα μας, αλλά και τον εαυτό μας. Τα περισσότερα βιντεάκια που αναρτώνται αναφέρονται σε υπερβολικά μικρές ποσότητες φαγητού, έχουν απόλυτα στερητικό χαρακτήρα και δεν έχουν καμία σχέση με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής και δεν είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμα. Η σύγκριση έχει νόημα να γίνεται μόνο με τον εαυτό μας, στόχος μας πρέπει να είναι η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όλο το χρόνο και όχι για 5 – 20 μέρες (body summer). Ο διαιτολόγος είναι ο μόνος επαγγελματίας υγείας που μπορεί να γνωρίζει τι θα πει υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή για την κάθε περίπτωση.

‘’Ακόμα και αν τρώγαμε και γυμναζόμασταν το ίδιο πάλι θα είχαμε τελείως διαφορετικά σώματα μεταξύ μας’’

  1. Η μαύρη πραγματικότητα των social media

Δυστυχώς μεγάλος αριθμός των ανθρώπων που προβάλλει μια τέλεια εικόνα στα social από πίσω κρύβεται μια άσχημη πραγματικότητα η οποία συχνά συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές όπως η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η ορθορεξία. Το περιορισμένο ή το καθαρό – υγιεινό φαγητό που σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται καταναγκαστικό μπορεί να αποτελέσει σύμπτωμα διατροφικής διαταραχής. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν πρέπει να ακολουθούμε ή να υιοθετούμε τις υπερβολές που πολύ συχνά βλέπουμε ή ακούμε.

Μην αρχίσεις διατροφή – δίαιτα γιατί είδες ένα ωραίο σώμα στα social ή είδες έναν γνωστό influencer να σου λέει έφαγα αυτό και έγινα έτσι τις περισσότερες φορές μόνο κακό θα σου κάνει. Δούλεψε με έναν διαιτολόγο με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Θα σε ακούσει, θα σου κάνει τις αναγκαίες μετρήσεις  ακολουθώντας τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, θα μελετήσει τις εξετάσεις σου και θα διαπραγματευτεί μαζί σου για το τι είναι καλύτερο για εσένα δημιουργώντας έναν προσωποποιημένο πλάνο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.