Καύσωνας και πρήξιμο ποδιών: Οι παράγοντες που επιδεινώνουν την κατάσταση

Τα πρησμένα πόδια είναι ένα παθολογικό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά την διάρκεια των ημερών του καύσωνα. Το πρήξιμο των ποδιών ιατρικώς είναι γνωστό ως οίδημα κάτω άκρων.

Κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών, τα αιμοφόρα αγγεία διαστέλλονται και τα σωματικά υγρά λιμνάζουν στα κάτω άκρα, με αποτέλεσμα τη συχνή εμφάνιση τοπικού οιδήματος. Το οίδημα συχνά είναι αμφοτερόπλευρο, ήπιο, ανώδυνο και εντοπίζεται στον άκρο του ποδιού ή τον αστράγαλο. Το δέρμα εμφανίζεται τεντωμένο με αλλοιωμένη υφή και ο ασθενής πολλές φορές αισθάνεται τα πόδια του βαριά και δυσκίνητα.

Το πρόβλημα εμφανίζεται συχνότερα σε παχύσαρκους, ηλικιωμένους, εργαζόμενους σε επαγγέλματα με ορθοστασία, χρήστες ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αναστολέων ασβεστίου) και εγκύους.

Όπως επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη πρόκειται για μια συχνή κατάσταση την οποία όμως πολλές φορές συντηρούν και επιδεινώνουν παράγοντες όπως:

-Η έκθεση στη ζέστη.

Η ζέστη προκαλεί αγγειοδιαστολή. Η έκθεση στη ζέστη μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον, όταν για παράδειγμα κάνετε ζεστό μπάνιο, ζεστό υδρομασάζ, ζεστό ατμόλουτρο ή χρησιμοποιείτε σάουνα.

-Η καθιστική ζωή.

Η άσκηση κατά την διάρκεια καύσωνα δεν συνιστάται λόγω κινδύνου θερμοπληξίας. Ωστόσο, η κολύμβηση νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα συμβάλλει στην τόνωση της κυκλοφορίας σας και στην επαναφορά της συσσώρευσης υγρών. Κατά την διάρκεια της παραμονής σας σε κλιματιζόμενο περιβάλλον αποφεύγετε να κάθεστε επί μακρόν. Συνηθίστε να αλλάζετε θέση και να σηκώνεστε συχνά για να ξεμουδιάζετε και να βοηθήσετε την φλεβική επαναφορά του αίματος και την κίνηση της λέμφου.Σηκώνετε τα πόδια σας ψηλότερα από την καρδιά σας αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ημέρας.

-Η μη εφαρμογή ειδικών καλτσών συμπίεσης κατά τα πολύωρα αεροπορικά ταξίδια.

Εάν έχετε προγραμματίσει να ταξιδέψετε σε άλλη ήπειρο, ζητήστε από τον ιατρό σας να σας υποδείξει τις κατάλληλες κάλτσες για εσάς, ιδιαίτερα εάν είστε παχύσαρκος/η. Οι ειδικές κάλτσες συμπίεσης θα βοηθήσουν την απαγωγή των σωματικών υγρών που συσσωρεύονται στα κάτω άκρα κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας.

-Η καταπόνηση των ποδιών.

Πολλοί άνθρωποι καταπονούν τα πόδια τους κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών. Αρκετά άτομα επιλέγουν να ψωνίσουν καινούρια παπούτσια κατά την διάρκεια των ελκυστικών καλοκαιρινών εκπτώσεων. Ωστόσο, εάν θέλετε να αγοράσετε καινούρια παπούτσια, αποφύγετε να προβείτε στην αγορά κατά την διάρκεια ημερών καύσωνα. Τα καινούρια ή στενά παπούτσια ή τα ψηλοτάκουνα  καταπονούν τα πόδια σας και αυξάνουν το οίδημα λόγω ζέστης.

-Η πολυφαγία.

Καλοκαίρι σημαίνει για πολλούς ανθρώπους ταξίδια με  γαστρονομικές απολαύσεις. Ωστόσο εάν υποκύψατε χωρίς μέτρο στην κατανάλωση θερμίδων, τα ελάχιστα κιλά παραπανίσιου βάρους που πήρατε σε συνδυασμό με την ζέστη, ενδέχεται να ευθύνονται για το αντιαισθητικό πρήξιμο.

Πότε το πρήξιμο των ποδιών ενδέχεται να «κρύβει» μια σοβαρότερη υποκείμενη κατάσταση

Συμπτώματα που πρέπει να σας θορυβήσουν ώστε να μην αναβάλλετε τη σωστή παθολογική  σας εξέταση από έμπειρο παθολόγο είναι:

-Τα συστηματικά συμπτώματα όπως είναι ο πυρετός και η δύσπνοια

-Το κάψιμο

-Ο πόνος

-Η εμφανής ασυμμετρία

-Η τοπική ερυθρότητα

-Η σημαντική έκταση του προβλήματος (π.χ. δεν εμφανίζεται μόνο στον αστράγαλο αλλά περιλαμβάνει όλο το πόδι).

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.