Πως θα κόψετε τις κακές (συναισθηματικές) συνήθειες

Από το να κρατάτε κακίες, μέχρι το να μην μπορείτε να πείτε όχι, οι κακές συναισθηματικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα επίπεδα του άγχους σας, ακόμη και να σας οδηγήσουν στην κατάθλιψη.

Κόψατε το κάπνισμα, τρώτε υγιεινά, πίνετε αλκοόλ περιστασιακά και γενικώς φροντίζετε τη σωματική σας υγεία. Η ψυχική υγεία, όμως ,είναι εξίσου σημαντική και για πολλούς επιστήμονες αλληλένδετη με τη σωματική.

Τα καλά νέα είναι ότι όπως ακριβώς αποφασίσατε να ενισχύσετε τον οργανισμό σας, μπορείτε να ενισχύσετε και τη συναισθηματική σας υγεία, αντικαθιστώντας τις κακές συνήθειες με καλές.

Διώξτε την αρνητικότητα

Είστε από αυτούς που βλέπουν το ποτήρι-μισοάδειο; Εγκαταλείψτε αυτήν την τακτική πάραυτα. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που είναι αισιόδοξοι όχι μόνο έχουν καλύτερη ψυχική υγεία από τους απαισιόδοξους, αλλά επίσης ζουν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, μια αισιόδοξη στάση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, του χρόνιου πόνου, ακόμη και να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Tip.Αν συνεχώς έχετε στο μυαλό σας το χειρότερο σενάριο, να θυμάστε: Εσείς επιλέγετε τις σκέψεις σας, οπότε γιατί να μην αντικαταστήσετε τις αρνητικές με θετικές;

Πείτε όχι σε χάρες κατά συρροή

Ενδεχομένως τα παρακάλια να ακούγονται ως κάτι καλό, αλλά υπάρχει ένα σημείο καμπής: Αν βρείτε τον εαυτό σας να ξεπερνάει τα όρια και να ανησυχείτε για τα προβλήματα των άλλων περισσότερο από ότι για τα δικά σας, τότε μάλλον είστε από αυτούς που λένε πάντα «ναι». Το να λέτε, όμως, σε όλους «ναι» σημαίνει ότι υπάρχει μια νοσηρή ανισορροπία στη ζωή σας. Όπως υποστηρίζουν πολλοί ειδικοί, το κλειδί για την υγεία και την ευτυχία είναι η ισορροπία μεταξύ του «δίνω» και «παίρνω». Το να λέτε «όχι» λοιπόν στους άλλους όταν έχετε εξαντληθεί σημαίνει ότι λέτε «ναι» στον εαυτό σας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Ιατρική Εταιρία, η καταστολή και φίμωση τις δικών μας αναγκών θα μπορούσε να βλάψει το καρδιαγγειακό μας σύστημα.

Tip.Την επόμενη φορά που θα σας ζητήσουν μία χάρη κι εσείς δεν θέλετε να την κάνετε, απαντήστε με μία μόνο λέξη: Αποκλείεται!

Μην το… βάζετε κάτω

Όλοι έχουμε τις κακές μας μέρες, εβδομάδες ακόμη και χρόνια. Αλλά αν αφήνετε τον εαυτό σας να ισοπεδώνεται από τις αντιξοότητες της ζωής, τότε θα πρέπει να κάνετε αλλαγές. Οι μελέτες δείχνουν ότι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές της συναισθηματικής υγείας είναι η ανθεκτικότητα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρία, οι άνθρωποι που είναι ανθεκτικοί μαθαίνουν πώς να εξισορροπήσουν τα συναισθήματά τους, ασχολούνται με τα προβλήματά τους και ζητούν βοήθεια όταν τη χρειάζονται.

Tip. Την επόμενη φορά που θα έχετε μια κακή ημέρα, ξεχάστε τα δράματα, θυμηθείτε κάτι για το οποίο νιώθετε τυχεροί στη ζωή σας και προχωρήστε μπροστά.

Μην αυτό-υποβιβάζεστε

Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά αν μειώνετε τον εαυτό σας, απολογείστε συνεχώς ή δεν μπορείτε να δεχθείτε μια φιλοφρόνηση, τότε έχετε βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο για να εξουδετερώσετε την αυτοπεποίθησή σας. Πολλοί δεν μπορούν να δεχθούν μια φιλοφρόνηση και την αντιμετωπίζουν με αυτοσαρκασμό ή με ένα αρνητικό χαρακτηριστικό. Για παράδειγμα: « Είσαι πολύ όμορφη σήμερα», «Ποια εγώ; Έχω πάρει 3 κιλά».

Tip. Την επόμενη φορά που θα σας κάνει κάποιος ένα κομπλιμέντο, να τον ευχαριστήσετε. Μιλήστε για τον εαυτό σας θετικά και θα σας ανταμείψει. Υπάρχει μεγάλη δύναμη στο φαινόμενο placebo.

Σταματήστε να ανησυχείτε για το τι σκέφτονται οι άλλοι

Μία από τις μεγαλύτερες  κοινωνικές πλάνες είναι η ιδέα ότι το τι σκέφτονται οι άλλοι για εμάς έχει πραγματικά σημασία. Αντί λοιπόν να περιμένετε την επιβεβαίωση απ’ έξω, οι ειδικοί προτείνουν, να ξεκινήσετε με την αποδοχή του εαυτού σας, η οποία προκύπτει από την αναγνώριση του ότι είστε πραγματικά αρκετοί, έτσι όπως ακριβώς είστε. Με την αναγνώριση αυτή, μπορείτε να απελευθερωθείτε από το φόβο  και  να αποδεσμευτείτε από την ανάγκη για  έξωθεν επιβεβαίωση, καθώς πλέον είναι δεδομένη μέσα σας.

Tip. Ανακαλύψτε τη δύναμή σας, αναλάβετε την  εξουσία του εαυτού σας, αναγνωρίστε την αξία σας και προχωρήστε. Κι ας λένε οι άλλοι ό,τι θέλουν.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι είναι επιτέλους αυτό τo mindfulness….και γιατί το χρειαζόμαστε

Ποιος από εμάς δε θα ήθελε να βρει έναν τρόπο να εξορίσει το άγχος από τη ζωή του; Αυτός ο τρόπος, όσο απίστευτο και αν ακούγεται, φαίνεται πως υπάρχει.

Σε λειτουργία το πρώτο Κέντρο Δωρεάν Ψυχολογικής Υποστήριξης Εργοδοτών και Εργαζομένων στην Αθήνα

Το πρώτο Κέντρο Ημέρας Υποστήριξης Εργαζομένων στον Δήμο Αθηναίων, το οποίο θα μπορούν να επισκέπτονται δωρεάν, μετά από ραντεβού, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι τους και τα μέλη των οικογενειών τους προκειμένου να λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας εγκαινίασαν, πρόσφατα, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) και ο φορέας «Θάλπος-Ψυχική Υγεία».

Χωρισμός: ποιοι πληγώνονται περισσότερο

Οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο συναισθηματικό πόνο όταν τελειώνει μία σχέση, αλλά «αναρρώνουν»  πληρέστερα, σύμφωνα με έρευνα.