Να πάει το παιδί μου κατασκήνωση ή όχι;

Για τα περισσότερα παιδιά η κατασκήνωση αποτελεί μια μοναδική ομαδική εμπειρία, μακριά από το σπίτι και τους γονείς. Η πρώτη φορά ωστόσο που το παιδί θα πάει κατασκήνωση δεν είναι πάντα μια εύκολη και απλή απόφαση ούτε για τα παιδιά ούτε για τους γονείς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου 20% των παιδιών που πάνε για πρώτη φορά κατασκήνωση δυσφορούν μετά την τρίτη ημέρα και θέλουν να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

H Αντιγόνη Γινοπούλου, Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος μας εξηγεί τι σημαίνει πρώτη φορά κατασκήνωση και πότε ένα παιδί είναι έτοιμο να βιώσει αυτήν την εμπειρία.

Καθώς πλησιάζει η λήξη του σχολικού έτους πολλοί γονείς προβληματίζονται με ποιόν θα μείνουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν είναι ακόμα μικρά και οι παππούδες βρίσκονται μακριά. Μία λύση είναι η κατασκήνωση αλλά στην περίπτωση που το παιδί δεν έχει ξαναπάει συνήθως αρχίζουν οι προβληματισμοί των γονιών:

-Πως θα είναι μόνο του εκεί ;

– Θα το προσέχουν ;

– Αν χτυπήσει ;

– Θα στεναχωριέται μακριά από την οικογένεια ;

– Θα κάνει καινούριους φίλους ;

– Θα προσαρμοστεί στο περιβάλλον της κατασκήνωσης ;

– Θα είναι υπεύθυνο παιδί ή μήπως θα χάσει τα πράγματα του ;

Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να πάει ένα παιδί πρώτη φορά στην κατασκήνωση ;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα εξαρτάται από την προσωπικότητα του παιδιού, την συναισθηματική ωριμότητα, τον βαθμό υπευθυνότητας, κατά πόσο είναι έτοιμο να αποχωριστεί την οικογένεια και αν πρόκειται να πάει κατασκήνωση μόνο του ή με φίλους.

Τυπικά από την ηλικία των 7- 8 ετών μπορεί να πάει κατασκήνωση, όμως οι παραπάνω παράγοντες είναι σημαντικοί στον βαθμό προσαρμογής, συνεργασίας με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά και το προσωπικό της κατασκήνωσης και γενικά στο να περάσει καλά.

Τι προσφέρει η κατασκήνωση στο παιδί ;

Την δυνατότητα να είναι κοινωνικό, να λειτουργήσει σαν ισότιμο μέλος μιας ομάδας , να συνεργάζεται, να διασκεδάζει, να γνωρίσει καινούριους φίλους, να αντιμετωπίσει δυσκολίες, να συμμορφώνεται σε κοινούς κανόνες, να ακολουθεί ένα πρόγραμμα, να αποχωριστεί το οικογενειακό περιβάλλον και να διαχειριστεί τις εύκολες αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις που θα προκύψουν.

Τι κάνουμε στην περίπτωση που το παιδί θέλει να φύγει από την κατασκήνωση ;

Σε πρώτη φάση πρέπει να διερευνήσουμε τους λόγους για τους οποίους θέλει να φύγει, θα συζητήσουμε με το παιδί αλλά και με τον ομαδάρχη/ομαδάρχισσα και με τον υπεύθυνο της κατασκήνωσης που σαφώς και έχει εμπειρία σε τέτοιου είδους προβλήματα.

Αν δεν υπάρχουν ξεκάθαροι λόγοι σημαίνει ότι το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο για το περιβάλλον της κατασκήνωση ή απλά δεν του ταιριάζει η ζωή στην κατασκήνωση.

Όσον αφορά τους γονείς, τον φόβο και το άγχος που θα αποχωριστούν τα παιδιά τους, είναι λογικά όλα αυτά τα συναισθήματα αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν τροχοπέδη ώστε να ζήσουν τα παιδιά αυτή την εμπειρία που θα τα βοηθήσει στην εξέλιξη τους σε πολλά επίπεδα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου: Συμμετοχή σε έρευνα

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου με την υποστήριξη της Wella, υλοποιεί πανελλαδική έρευνα με χρήση ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου, η οποία απευθύνεται σε γονείς/φροντιστές αυτιστικών ατόμων, με θέμα "Προσβασιμότητα των ατόμων με αυτισμό σε υπηρεσίες κομμωτηρίου".

#MoveAtWork: Διεθνής πρωτοβουλία για υγιέστερους χώρους εργασίας

7 ενημερωτικά βίντεο για την προώθηση υγιέστερων και πιο...

ΚΑΡΠΑ με βήχα: Η θέση της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

Σε διευκρινίσεις  για την νέα τεχνική «ΚΑΡΠΑ με βήχα», η οποία το τελευταίο διάστημα έχει βρει μεγάλη απήχηση στο διαδίκτυο, προχώρησε η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.