Καρκίνος του Μαστού: Τα δικαιώματα των ασθενών

Η οικονομική ενίσχυση και τα εργασιακά δικαιώματα είναι από τα πιο βασικά ερωτήματα των ασθενών με καρκίνο του μαστού, όπως αποκαλύπτει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού “Άλμα Ζωής”.

Η Κορίνα Τσομπανισάκη, Κοινωνική Λειτουργός του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού «Άλμα Ζωής», αναλύει τις ιδιαιτερότητες της νόσου που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ασθενών.

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού επηρεάζει σε πολλά επίπεδα τη ζωή μιας γυναίκας. Καθώς κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή και η νόσηση τη «συναντάει» σε διαφορετικό σημείο της ζωής της διαφορετικά ζητήματα απασχολούν την κάθε μία  ανάλογα με τη φάση ζωής που βρίσκεται. Καθημερινά απευθύνονται στην κοινωνική υπηρεσία του Συλλόγου μας γυναίκες με καρκίνο μαστού προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους καθώς σε αρκετές περιπτώσεις όπως μας αναφέρουν δεν τα γνωρίζουν.

Μία συχνή ερώτηση των γυναικών με καρκίνο μαστού που απευθύνονται στον Σύλλογο αφορά το δικαίωμα για οικονομική ενίσχυση τους, πιθανές διευκολύνσεις ή παροχές που ενδεχομένως δικαιούνται. Ένα άλλο ζήτημα που διαφαίνεται από την επικοινωνία μας να απασχολεί αρκετές γυναίκες είναι τα εργασιακά τους δικαιώματα, με ποιον τρόπο δηλαδή θα παραμείνουν στην εργασία τους είτε κατά τη διάρκεια των θεραπειών τους, είτε μετά τις θεραπείες τους είτε έπειτα από μία χειρουργική επέμβαση, καθώς και πώς θα επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Ένα επιπλέον ζήτημα που ανακύπτει από την επικοινωνία μας με τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού είναι ότι η πληροφόρηση που έχουν είναι αποσπασματική μέσα από την επικοινωνία τους με διαφορετικές υπηρεσίες και φορείς καθώς δεν υπάρχει συγκεντρωμένη η πληροφόρηση αναφορικά με τα δικαιώματα τους.

Οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα δικαιώματα των ασθενών με καρκίνο του μαστού

Οι γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο μαστού προκειμένου να κάνουν χρήση των δικαιωμάτων τους απαιτείται να εξεταστούν από υγειονομική επιτροπή προκειμένου να πιστοποιηθεί το ποσοστό αναπηρίας τους.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ποσοστό αναπηρίας:

-Το ποσοστό αναπηρίας προκύπτει από το είδος της χειρουργικής επέμβασης που έχουν υποβληθεί και των επικουρικών θεραπειών που απαιτούνται. Στον Ενιαίο πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας αναφέρονται όλες οι παθήσεις, το ποσοστό αναπηρίας που δίνεται για την κάθε πάθηση και το χρονικό διάστημα που ισχύει το ποσοστό αναπηρίας.

-Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού μπορούν να πάρουν ποσοστό αναπηρίας για τα πρώτα πέντε έτη μετά τη διάγνωση τους καθώς μετά την πενταετία το ποσοστό αναπηρίας βαίνει μειούμενο και μηδενίζει.

-Σε περίπτωση μεταστάσεων ή υποτροπής της νόσου υπάρχει η δυνατότητα επανεκτίμησης από την επιτροπή καθώς από τον ενιαίο πίνακα προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας προβλέπεται ποσοστό αναπηρίας 67-80% για τα πρώτα τρία έτη και στη συνέχεια επανεκτίμηση.

-Οι γυναίκες με καρκίνο μαστού έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλους ασθενείς που από την ασθένεια τους προκύπτει ποσοστό αναπηρίας άνω του 50%. Με ποσοστό αναπηρίας για παράδειγμα 50% μία γυναίκα που είναι άνεργη μπορεί να συμμετέχει σε επιδοτούμενα προγράμματα της Δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης καθώς η ανωτέρω υπηρεσία μεριμνά για την απασχόληση της. Ένα επιπλέον δικαίωμα με ποσοστό αναπηρίας 50% είναι η συμμετοχή σε προκηρύξεις για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

-Τα περισσότερα δικαιώματα απορρέουν με ποσοστό αναπηρίας 67% και πάνω όπως για παράδειγμα, φορολογικές ελαφρύνσεις, κοινωνικά δικαιώματα, κοινωνικές παροχές. και διευκολύνσεις. Ένα δικαίωμα που δεν σχετίζεται με ποσοστό αναπηρίας αλλά σχετίζεται με τη διάγνωση είναι η Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας: Στις 13 Μαΐου ξεκινά η εφαρμογή του προγράμματος «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

Στις 13 Μαΐου 2024 θα αρχίσουν να αποστέλλονται τα πρώτα sms για το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αφορά 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

«Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους»: Ημερίδα από την ΕΠΙΟΝΗ

Το Ελληνικό Δίκτυο Φροντιστών - ΕΠΙΟΝΗ, σε συνεργασία με τις ενώσεις ασθενών «Η Καρδιά του Παιδιού», «Σκυτάλη» και «Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Π.Ν. – Λ.Σ. και Φίλων» θα πραγματοποιήσει ημερίδα με θέμα «Υποστήριξη ατόμων με καρδιοπάθεια και η συμβολή των φροντιστών τους».

Θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη 

Για 33η συνεχή χρονιά, η έμπειρη ομάδα της Π.Ε.Α.Ν.Δ. θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό θερινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα παιδιά με Σακχαρώδη Διαβήτη.