Καρκίνος του Μαστού: Πως μπορείς να τον προλάβεις έγκαιρα

Η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική θεραπεία της νόσου. Υπάρχουν κάποιες σωτήριες ενέργειες που κάθε γυναίκα μπορεί να κάνει, ώστε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης της νόσου.

H Δρ. Λυδία Ιωαννίδου – Μουζάκα, Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Μαστολόγος, Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας μας δίνει πολύτιμες συμβουλές πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού.

Η ελλιπής πρόληψη του καρκίνου του μαστού στοιχίζει, δυστυχώς, σε πολλές ανθρώπινες ζωές. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, παγκοσμίως, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι -κυρίως γυναίκες, αλλά όχι μόνο- διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού και περίπου 600.000 ασθενείς χάνουν την ζωή τους.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες για τον μεταστατικό καρκίνο του μαστού, ο κίνδυνος του αρχικού καρκίνου του μαστού να επεκταθεί σε άλλο σημείο του σώματος κυμαίνεται από 6% έως 22% για τις περισσότερες γυναίκες ασθενείς.

Τι πρέπει να θυμάσαι για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Όταν ένα όγκος είναι μεγάλος σαν πορτοκάλι, τον βλέπουν όλοι οι γιατροί. Όταν είναι πολύ μικρός και στην αρχή του, τον βρίσκουν μόνο ελάχιστοι εξειδικευμένοι γιατροί ή μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστος μέχρι τον επόμενο έλεγχο. Επομένως:

Δεν μπορείς μόνη σου να τον βρεις νωρίς! Εμπιστεύσου έναν ειδικό χειρουργό μαστού (μαστολόγο) που να συνεργάζεται με έναν ειδικό ακτινολόγο, σε ένα κέντρο μαστού με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας. Έτσι, θα έχεις τις λιγότερες πιθανότητες να περάσει απαρατήρητος ένας πρώιμος καρκίνος μαστού. Το σωστό τσεκάπ του μαστού είναι ομαδική δουλειά. Δεν είσαι καλυμμένη με μια σκέτη μαστογραφία ούτε με μια επίσκεψη στον γυναικολόγο.

-Ο καρκίνος του μαστού δεν πονάει!  Μην περιμένεις να σε πονέσει το στήθος για να πας να το ελέγξεις. Ο πρώιμος καρκίνος του μαστού συνήθως δεν προκαλεί το παραμικρό σύμπτωμα. Κλείσε το ραντεβού σου μία φορά τον χρόνο εντελώς προληπτικά.

-Παρατήρησε τους μαστούς σου στον καθρέφτη σηκώνοντας τα χέρια ψηλά. Είναι ίδιοι; Μήπως κάπου κάνει λακκούβα το δέρμα ή η θηλή; Μήπως υπάρχει κάπου μια κοκκινίλα ή ένα σπυράκι που δεν το είχες; Μήπως βγαίνει υγρό από τη θηλή;

-Ρώτα τον μαστολόγο σου αν ανήκεις σε ομάδα υψηλού κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως, π.χ. αν έχεις οικογενειακό ιστορικό, πυκνούς μαστούς, πολλά ογκίδια κ.λπ. Είναι σημαντικό για να ξέρεις με ποια συχνότητα πρέπει να ελέγχεσαι, αλλά και αν χρειάζεσαι και κάτι περισσότερο από τα συνηθισμένα, όπως γονιδιακό έλεγχο.

-Εμπιστεύσου το στήθος σου στον μαστολόγο! Μη φορτώνεσαι και αυτή την ευθύνη. Αρκετές ευθύνες έχεις ήδη στο σπίτι, στην οικογένεια και τη δουλειά.

Πώς μπορείς να “προλάβεις” τον καρκίνο του μαστού

-Μείωσε το αλκοόλ. Όσο λιγότερο τόσο το καλύτερο. Αν δε γίνεται να το αντικαταστήσεις τελείως με κάποιο μη αλκοολούχο ποτό, προσπάθησε τουλάχιστον να πίνεις μόνο κοινωνικά, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, και όχι πάνω από ένα ποτό ή δύο μικρά ποτήρια κρασί.

-Προσπάθησε να τρέφεσαι όσο πιο υγιεινά γίνεται. Τρώγε κάθε μέρα σαλάτες και φρούτα, γιατί περιέχουν ευεργετικές ουσίες. Προτίμησε τα πουλερικά και τα θαλασσινά αντί για κόκκινο κρέας. Απόφευγε τις συντηρημένες τροφές και τα καπνιστά κρεατικά που περιέχουν καρκινογόνα.

-Αύξησε τη σωματική άσκηση. Η γυμναστική διατηρεί τα οιστρογόνα σε φυσιολογικά επίπεδα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και διατηρεί ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος. Οι παχύσαρκες γυναίκες εμφανίζουν συχνότερα καρκίνο του μαστού.

-Μείωσε την άσκοπη χρήση οιστρογονικών σκευασμάτων. Τέτοια είναι η λήψη ορμονικής υποκατάστασης μετά την εμμηνόπαυση, η κατάχρηση αντισυλληπτικών χαπιών και οι πολλές απόπειρες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

-Βελτίωσε την ψυχολογία σου. Το τοξικό άγχος και η μεγάλη και παρατεταμένη στενοχώρια μειώνουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος και βλάπτουν το DNA των κυττάρων.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία των παιδιών;

Τα μικρά παιδιά θεωρούνται ευάλωτη ομάδα όσον αφορά την έκθεση στην αφρικανική σκόνη λόγω των μικρότερων αεραγωγών τους και του αναπτυσσόμενου αναπνευστικού συστήματος.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.