Στοματική υγεία και καρκίνος του στόματος: Γιατί είναι αναγκαία η αυτοεξέταση;

Ο καρκίνος του στόματος είναι μία από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο 600 – 700 νέες περιπτώσεις, με το 85% των ασθενών να είναι καπνιστές.

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος είναι η πρόληψη. Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι καθοριστικός στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου, καθώς μέσα από τον τακτικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας μπορούν να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν προκαρκινικές βλάβες.

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος είναι και ο ρόλος της αυτοεξέτασης. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.

Γράφει η Μαρία Σταυροπούλου, Χειρουργός Οδοντίατρος.

Η στοματική υγιεινή έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει σημαντικά τη γενικότερη κατάσταση υγείας του οργανισμού μας. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι  φροντίδα της υγείας του στόματος ξεκινάει από την πρώιμη παιδική ηλικία και συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Όπως τονίζει και η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η στοματική κοιλότητα είναι η περιοχή και το περιβάλλον του σώματος, που με διάφορους διαγνωστικούς τρόπους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και την προαγωγή της γενικής υγείας.

Η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία είναι εξαιρετικά σημαντικά στην ενίσχυση της μάχης για την καταπολέμηση των κοινών στοματικών νοσημάτων και των επιπλοκών τους αλλά και σοβαρότερων καταστάσεων, όπως είναι ο καρκίνος του στόματος.

Ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι καθοριστικός στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου, καθώς μέσα από τον τακτικό έλεγχο της στοματικής κοιλότητας μπορεί να εντοπίσει έγκαιρα τυχόν προκαρκινικές βλάβες.

Παράλληλα, στα πλαίσια της έγκαιρης πρόληψης του καρκίνου του στόματος, είναι αναγκαίο να ελέγχετε τακτικά το στόμα σας και να κάνετε αυτοεξέταση, με τον παρακάτω τρόπο:

-Ανασηκώστε τα χείλη σας και παρατηρήστε για πληγές ή για αλλαγές του χρώματος στα χείλη και τα ούλα.

-Τραβήξτε τα μάγουλά σας και ελέγξτε εάν υπάρχουν στην παρειά οποιεσδήποτε μεταβολές στο χρώμα όπως, λευκές ή/και κόκκινες πλάκες ή πληγές.

-Ψηλαφήστε με τα δάχτυλά σας την παρειά για να δείτε αν εντοπίζετε διογκώσεις.

-Ανοίξετε διάπλατα το στόμα σας και κοιτάξτε τον ουρανίσκο και τις αμυγδαλές σας και ελέγξτε για πληγές ή οποιεσδήποτε διογκώσεις ή μεταβολές του χρώματος.

-Ανασηκώστε τη γλώσσα σας και κοιτάξτε στο έδαφος του στόματος αν υπάρχουν οποιεσδήποτε αλλαγές στο χρώμα ή διογκώσεις.

-Βγάλτε τη γλώσσα σας προς τα έξω και ελέγξτε τα πλάγια χείλη για οποιεσδήποτε λευκές ή κόκκινες κηλίδες ή για πληγές.

-Μην ξεχνάτε να ελέγχετε για τυχόν διόγκωση των λεμφαδένων και στις δύο πλευρές του λαιμού αλλά και κάτω από το σαγόνι.

-Φυσαλίδες που περιέχουν υγρό και μούδιασμα, απώλεια αίσθησης ή πόνος σε οποιοδήποτε σημείο του στόματος μπορεί να αποτελούν πρώιμο σύμπτωμα καρκίνου του στόματος.

Θυμηθείτε: Κάνουμε αυτοεξέταση του στόματός μας τουλάχιστον μία φορά το μήνα!

Ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει αυτοεξέταση στο στόμα του, ειδικά εάν ανήκει στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο σκοπός της αυτοεξέτασης είναι, αν εντοπίσουμε κάποιο ανησυχητικό συμπτώματα που επιμένει περισσότερο από 2 εβδομάδες, να συμβουλευτούμε αμέσως τον οδοντίατρό μας, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σώζει ζωές!

Η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα για τη στοματική μας υγεία. Επομένως, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι:

-Από την ηλικία των 2-2,5 χρόνων ξεκινά η χρήση της οδοντόβουρτσας από τα παιδιά με την επίβλεψη των γονέων.

-Βουρτσίζουμε τα δόντια μας τουλάχιστον 2-3 φορές την ημέρα, μετά από κάθε γεύμα, με φθοριούχα οδοντόπαστα.

-Εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών, ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη μετά τα γεύματα και τα σνακς.

-Αλλάζουμε την οδοντόβουρτσα κάθε 2 ή 3 μήνες.

-Καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος.

-Φτιάχνουμε τα χαλασμένα δόντια και αλλάζουμε τις κακές προσθετικές εργασίες.

-Επιλέγουμε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιορίζουμε τα φαγητά, τα ποτά και τα σνακ που περιέχουν ζάχαρη.

-Σταματάμε το κάπνισμα και ελαττώνουμε την κατανάλωση αλκοόλ.

-Κάνουμε οδοντιατρική εξέταση 1-2 φορές ετησίως. Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο, ακόμα και αν δεν υπάρχει κάποιο οδοντιατρικό πρόβλημα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 12 Σημαντικές ερωτήσεις για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία.

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.