Τι είναι το κολποβακτηρίδιο Doderlein

Είναι απολύτως φυσιολογικό το αποτέλεσμα του κολπικού επιχρίσματος να περιέχει το κολποβακτηρίδιο Doderlein.

Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης, εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Το κολποβακτηρίδιο ειναι ο φυσιολογικός ”κάτοικος ” του κόλπου και ονομάζεται αλλοιως γαλακτοβάκιλλος. Είναι ο φυσικός αμυντικός μηχανισμός που αποτρέπει την ανάπτυξη παθολογικών μικροβίων στον κόλπο. Είναι δηλαδή η φυσική προστασία του σώματος κατά της κολπίτιδας.

Η βασική αιτία των περισσότερων λοιμώξεων του κόλπου είναι μια ανισορροπία στη χλωρίδα του, στους μικροοργανισμούς δηλαδή που περιέχει.

Το Döderlein πήρε το όνομά του από το γυναικολόγο του Μονάχου, Albert Döderlein ο οποίος ανακάλυψε την ύπαρξή του στην κολπική χλωρίδα των υγιών γυναικών το 1892. Αποτελείται από ένα μείγμα από 10 έως 20 τύπους βακτηρίων Lactobacillus-γαλακτοβάκιλλοι. Ο Döderlein παρατήρησε ότι τα βακτήρια αυτά παράγουν γαλακτικό οξύ, που εμποδίζει την υπερβολική αύξηση των παθογόνων βακτηρίων, σχηματίζοντας έτσι ένα προστατευτικό φιλμ στην επιφάνεια του κολπικού επιθηλίου. Είναι δηλαδή ένας τρόπος του σώματός σας να προστατευθεί από επιβλαβή βακτήρια.

Τα Doderlein προκαλούν οξίνιση του κόλπου και παράγουν υπεροξείδιο του υδρογόνου –το γνωστό οξυζενέ- που ανταγωνίζεται τους παθογόνους μικροοργανισμούς και συντάσσεται με τα επιθηλιακά κύτταρα του φυσιολογικού κολπικού βλεννογόνου. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνει χώρο για εισβολή στους παθογόνους παράγοντες.

Υπό αυτές τις όξινες συνθήκες τα παθογόνα βακτήρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και παραμένουν σε ασυμπτωματικά επίπεδα. Μετά την εφηβεία, η ανάπτυξη βακτηρίων Lactobacillus είναι μεγαλύτερη γιατί επηρεάζεται άμεσα από τα επίπεδα οιστρογόνων στη γυναίκα.

Τέλος το κολποβακτηρίδιο αυτό δεν εμποδίζει τη σύλληψη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.