Μεταβολικό σύνδρομο: πως επηρεάζει την καρδιαγγειακή μας υγεία

Τα ποσοστά των ανθρώπων με μεταβολικό σύνδρομο αυξάνουν με ταχύτατους ρυθμούς στον δυτικό κόσμο. Σύμφωνα με τους ειδικούς περίπου το 20-25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενηλίκων έχει το μεταβολικό σύνδρομο, φαινόμενο που αποδίδεται στην αύξηση της παχυσαρκίας,  στον καθιστικό τρόπο ζωής, στην πρόσληψη αυξημένων θερμίδων, στην μείωση σωματικής δραστηριότητας και στο κάπνισμα.

Για τον αντίκτυπο του μεταβολικού συνδρόμου στην καρδιαγγειακή υγείας και για τους τρόπους πρόληψης μας μιλά η Παρασκευή Κουτρολού-Σωτηροπούλου MD,FACC, Ειδική Καρδιολόγος. 

Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αυξημένη εναπόθεση λίπους γύρω από την μέση και αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων. Εάν κάποιος έχει 3 από τους 5 παραπάνω παράγοντες κινδύνου έχει υψηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο (έμφραγμα μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη) σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μεταβολικό σύνδρομο είναι τελείως ασυμπτωματικοί. Εάν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όμως είναι αυξημένα μπορεί κάποιος ασθενής να έχει αυξημένο το αίσθημα της δίψας και της ούρησης, εύκολη κόπωση και διαταραχές όρασης.

Ο προληπτικός έλεγχος των επιπέδων σακχάρου, χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα καθώς και η μέτρηση της πίεσης και της περιφέρειας μέσης μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση του συνδρόμου και στην σωστή αντιμετώπισή του.

Δραστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως διατροφή, άσκηση, απώλεια βάρους καθώς και φαρμακευτική αγωγή μπορούν να μειώσουν τον καρδιαγγειακό αυτό κίνδυνο σημαντικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.