Πώς αντιμετωπίζεται η ναυτία στην εγκυμοσύνη;

Η ναυτία και οι έμετοι είναι ίσως το συχνότερο σύμπτωμα της εγκυμοσύνης και ένα από τα πρώτα σημάδια ότι η γυναίκα είναι έγκυος.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά αποκαλούνται «πρωινή αδιαθεσία» και οι περισσότεροι νομίζουν ότι εκδηλώνονται  μόνο το πρωί. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς,  η ναυτία μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.

Τι προκαλεί την ναυτία της εγκυμοσύνης, πως αντιμετωπίζεται και σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται ιατρική φροντίδα; Μας απαντά η Δρ. Ελένη Πασχαλίδου, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος.

Ο λόγος που αρκετές γυναίκες ταλαιπωρούνται με το σύμπτωμα της ναυτίας και των εμετών είναι οι ορμόνες της κύησης, και συγκεκριμένα η ορμόνη β χοριακή γοναδοτροπίνη που εκκρίνεται από τον πλακούντα. Στην αρχή της εγκυμοσύνης οι ποσότητες αυτής της ορμόνης είναι μεγάλες και έτσι η ναυτία και οι εμετοί είναι πιο έντονα. Το ίδιο συμβαίνει και στις γυναίκες που κυοφορούν δίδυμες κυήσεις όπου και σε αυτήν την περίπτωση οι ποσότητες της β χοριακής γοναδοτροπίνης είναι αυξημένες.

Η κατάσταση αυτή είναι ενοχλητική αλλά συνήθως αντιμετωπίζεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Επίσης υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ναυτία και εμετούς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου έχουν μικρότερα ποσοστά αποβολών.

Η ναυτία ξεκινάει νωρίς κατά την εγκυμοσύνη, συχνότερα μεταξύ 4ης και 7ης εβδομάδας και συνήθως υποχωρεί μετά το πρώτο τρίμηνο, αν και σε μερικές γυναίκες μπορεί να διαρκεί περισσότερο. 

Η ναυτία δεν εμφανίζεται μόνο στην πρώτη εγκυμοσύνη. Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο και μια γυναίκα μπορεί να εμφανίσει συχνότερα ναυτία ή και εμέτους όταν η συμπτωματολογία αυτή έχει παρουσιασθεί σε προηγούμενη εγκυμοσύνη.

Κάποιες φορές η ναυτία και οι εμετοί γίνονται πολύ σοβαροί με αποτέλεσμα την αφυδάτωση και την απώλεια βάρους. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται υπερέμεση κύησης και επηρεάζει περίπου 3 στις 100 εγκύους. Σημάδια αφυδάτωσης είναι όταν η γυναίκα αισθάνεται έντονη δίψα, κόπωση ή όταν τα ούρα αντί για ανοιχτό κίτρινο χρώμα γίνονται πιο σκούρα ή και καφέ. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να χρειαστείτε εξετάσεις αίματος ή και εισαγωγή στο νοσοκομείο για θεραπεία.

Τι μπορώ να κάνω?

Αν ανήκετε στην κατηγορία των εγκύων που ταλαιπωρούνται από ναυτία και εμετούς παρακάτω μπορεί να βρείτε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για το πώς να το αντιμετωπίσετε:

-Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα, περίπου κάθε 2-3 ώρες, καθώς όταν το στομάχι είναι άδειο η ναυτία μπορεί να επιδεινώνεται.

-Καταναλώστε συχνότερα γεύματα πλούσια σε υδατάνθρακες και χαμηλότερα σε λιπαρά όπως πατάτες, ρύζι και ζυμαρικά καθώς είναι πιο εύκολα να τα ανεχτείτε. Δοκιμάστε επίσης απλά μπισκότα ή κράκερ.

-Αποφύγετε φαγητά με έντονη οσμή καθώς και βαριά μαγειρευτά γεύματα με πολλά καρυκεύματα.

-Προσπαθήστε να παραμείνετε ενυδατωμένη με λήψη υγρών σε μικρές ποσότητες και συχνότερα ενώ καλό θα ήταν να αποφύγετε την κατανάλωση υγρών μαζί με τα γεύματα.

-Προτιμήστε κρύα φαγητά αντί για ζεστά ιδίως αν η μυρωδιά του ζεστού φαγητού σας προκαλεί ναυτία

-Ξεκουραστείτε! Η κόπωση είναι συχνή κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να χειροτερέψει τη ναυτία. Παρότι τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε αρκετά όποτε αυτό είναι δυνατό.

-Αποφύγετε έντονες μυρωδιές όπως τη μυρωδιά του ζεστού φαγητού, τα αρωματικά χώρου ή ο καπνός και περιορίστε τη χρήση αρωμάτων, σαμπουάν και απορρυπαντικών με βαριά αρώματα.

-Προτιμήστε ήσυχους χώρους χωρίς έντονο φως.

-Σε κάποιες γυναίκες μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν τζίντζερ, αν και κάποιες φορές μπορεί να ερεθίσει το στομάχι.

-Σε περίπτωση που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας χορηγήσει βιταμίνες ή φάρμακα. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι προτιμότερο να πάρετε κάποιες ουσίες που είναι ασφαλείς κατά την εγκυμοσύνη και μπορεί να σας βοηθήσουν παρά να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης και της έλλειψης βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

‘Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση είναι ο ψυχολογικός. Είναι αρκετά σημαντικό να καθησυχάσουμε την έγκυο και να της εξηγήσουμε ότι η ναυτία είναι μία συνηθισμένη κατάσταση που δε θέτει σε κίνδυνο ούτε αυτήν αλλά ούτε και το μωρό της.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.