«Νόσος των Δοκιμαστηρίων»: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται;

Ο επιστημονικός όρος για την «Νόσο των δοκιμαστηρίων»  είναι η ροδόχρους πιτυρίαση. Πρόκειται για λοίμωξη του δέρματος που φαίνεται να συνδέεται με την δοκιμή ρούχων στα δοκιμαστήρια των καταστημάτων. Ωστόσο, σε ένα μεγάλο βαθμό, το αίτιο εμφάνισης της νόσου δεν είναι απόλυτα κατανοητό.

Πόσο επικίνδυνη είναι για την υγεία μας η ροδόχρους πιτυρίαση και πως αντιμετωπίζεται; Μας απαντά η Ειρήνη Καπνιάρη, Ιατρός Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Η ροδόχρους πιτυρίαση ή αλλιώς «Νόσος των δοκιμαστηρίων» είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος που προσβάλλει συνηθέστερα έφηβους και νεαρούς ενήλικες. Συσχετίζεται με τους ανθρώπινους ερπητοϊους 6 και 7, χωρίς ωστόσο να είναι απόλυτα κατανοητός ο τρόπος μετάδοσης της.

Είναι συχνότερη την Άνοιξη και το Φθινόπωρο σε εύκρατα κλίματα και μπορεί να προσβάλλει κλειστές κοινωνικές ομάδες, λαμβάνοντας επιδημικό χαρακτήρα.

Εκδηλώνεται με την εμφάνιση εξανθημάτων τα οποία μπορεί να διαρκέσουν 4-6 εβδομάδες. Αρχικά εμφανίζεται μια ευμεγέθης πλάκα δ=2-5εκ ρόδινη και λεπιδώδης, η λεγόμενη «μητρική πλάκα». Μετά από διάστημα 1-20 ημερών ακολουθεί ένα διάχυτο εξάνθημα από πανομοιότυπες πλάκες μικρότερης διαμέτρου, κυρίως στον κορμό και εγγύς των άκρων.

Σπάνια εντοπίζεται στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα άκρα και στα γεννητικά όργανα. Συνήθως το εξάνθημα είναι ασυμπτωματικό ή συνοδεύεται από ήπιο κνησμό, ενώ σπάνια προηγούνται του εξανθήματος συμπτώματα ιογενούς συνδρομής (κακουχία, πονόλαιμος, δεκατική πυρετική κίνηση). Σε 4-6 εβδομάδες το εξάνθημα αυτοϊάται χωρίς να καταλείπει ουλές.

Θεραπευτική αντιμετώπιση της ροδόχρου πιτυρίασης

Η ροδόχρους πιτυρίαση δεν είναι επικίνδυνη για το γενικό πληθυσμό. Μόνο σε εγκύους έχουν διαπιστωθεί κάποιες επιπλοκές, όπως αποβολή στους πρώτους μήνες της κύησης και πρόωρος τοκετός, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τεθούν σε τακτική παρακολούθηση.

Δεδομένου ότι πρόκειται για μια αυτοϊώμενη νόσο, στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν απαιτείται θεραπεία. Συστήνεται περιποίηση του δέρματος με ήπια σαπούνια και ενυδατικές κρέμες σώματος για την αντιμετώπιση της ξηρότητας και αποφυγή τριβής και ερεθισμού του δέρματος.

Σε περίπτωση έντονου κνησμού χορηγούνται αντιισταμινικά, ενώ σε εκτεταμένα και σοβαρότερα εξανθήματα μπορεί να χορηγηθούν τοπικά ή και συστηματικά κορτικοστεροειδή, ασικλοβίρη συστηματικά ή φωτοθεραπεία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα που έχουν νοσήσει μία φορά με ροδόχρου πιτυρίαση δεν εμφανίζουν ξανά την ασθένεια, αφού έχουν αναπτύξει αντισώματα και έχουν αποκτήσει μόνιμη ανοσία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.