Ο γιατρός και ο ασθενής συχνά δεν «μιλούν» την ίδια γλώσσα, αποκαλύπτει νέα έρευνα

Οι ασθενείς όχι μόνο παρερμηνεύουν συχνά αυτό που τους λένε οι γιατροί, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αποδίδουν εντελώς αντίθετη έννοια στην ιατρική ορολογία σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει έως σήμερα σχετικά με την κατανόηση της ιατρικής ορολογίας.

Ερευνητική ομάδα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα μέσα από μελέτη σε 215 ενήλικες, διαπίστωσε ότι υπάρχει συχνά μια αποσύνδεση μεταξύ της ιατρικής γλώσσας που χρησιμοποιούν οι γιατροί και της κατανόησης των ασθενών.

Οι συμμετέχοντες είχαν μέση ηλικία τα 42 έτη, το 65% εξ αυτών είχαν πτυχίο ή και υψηλότερη εκπαίδευση και το 63% ήταν γυναίκες. Σε κάθε συμμετέχοντα δόθηκαν 13 ερωτήσεις, αποτελούμενες από έναν συνδυασμό ερωτήσεων ανοιχτού τύπου και πολλαπλών επιλογών, που περιελάμβαναν φράσεις που μπορεί να ακούσουν κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης σε γιατρό. Πολλές ερωτήσεις χρησιμοποίησαν φράσεις με ιατρικούς όρους που έχουν διαφορετική σημασία εκτός ιατρικού περιβάλλοντος, όπως «μη αξιοσημείωτο», «εμπύρετος», «λανθάνουσα μόλυνση» και «εντελώς άθικτο».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, ενώ το 96% των συμμετεχόντων κατάλαβε ότι τα αρνητικά αποτελέσματα ενός προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου σήμαιναν ότι δεν είχαν καρκίνο, μόνο το 67% κατάλαβε σωστά ότι η ύπαρξη «θετικών» λεμφαδένων ήταν κακά νέα και σήμαινε ότι ο καρκίνος έχει επεκταθεί. Το 21% των συμμετεχόντων θεώρησε ότι η φράση “ο όγκος σας εξελίσσεται” ήταν καλά νέα, πιθανόν επειδή ο όρος «εξελίσσεται»  έχει θετική χροιά. Το 79% των συμμετεχόντων θεώρησε ότι αν ο γιατρός είπε ότι η ακτινογραφία τους ήταν «εντυπωσιακή» θεωρούνταν καλά νέα, ενώ «εντυπωσιακό» σημαίνει συνήθως ότι ένας γιατρός ανησυχεί για τα αποτελέσματα. Από την μελέτη προέκυψε επίσης ότι ενώ το 29% των ερωτηθέντων σωστά ερμήνευσαν ”τα μικρόβια στα ούρα” ως ”ουρολοίμωξη”, μόνο το 9% ήξερε τι σημαίνει ο όρος ”εμπύρετος”.

Η προχωρημένη ηλικία συνδέθηκε με την καλύτερη κατανόηση μόνο σε δύο από τις 13 ερωτήσεις, κάτι που προκάλεσε έκπληξη δεδομένου ότι η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται από περισσότερες ευκαιρίες να ακούσει κανείς αυτούς τους όρους που χρησιμοποιούνται σε ιατρικό πλαίσιο.

Όπως επισημαίνουν ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Dr. Michael Pitt, MD, «τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι πολλές κοινές φράσεις παρεξηγούνται όταν χρησιμοποιούνται σε ιατρικό περιβάλλον και συχνά μπορούν να ερμηνευθούν με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο από αυτό που επιδιώκεται. Αν όμως  η επικοινωνία ενός γιατρού με τους ασθενείς δεν γίνεται κατανοητή, τότε το σχέδιο υγειονομικής του περίθαλψης δεν έχει νόημα και μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες».

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα κάνουν φανερό ότι η ιατρική ορολογία εξακολουθεί να αποτελεί πηγή σύγχυσης και επομένως οι κλινικοί γιατροί θα πρέπει να αποφεύγουν τέτοιες φράσεις για να επιτύχουν καλύτερη επικοινωνία με τους ασθενείς.

Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν στρατηγικές για τον εντοπισμό και την εξάλειψη της ορολογίας και να δοκιμάζουν προτεινόμενες εναλλακτικές λύσεις με στόχο τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των ασθενών και των γιατρών, τονίζουν οι ερευνητές.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο JAMA Network Open.  https://jamanetwork.com/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».