Η γρίπη στους άνω των 65 και η αντιμετώπισή της

Οι επιπλοκές της γρίπης δεν είναι τόσο συχνές σε νεότερους ανθρώπους και σε άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο, έως και περίπου το 85 τοις εκατό των θανάτων που σχετίζονται με την εποχική γρίπη συμβαίνουν σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Επιπλέον, έως και περίπου το 70 τοις εκατό νοσηλειών που σχετίζονται με γρίπη συμβαίνουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Ορισμένες επιπλοκές που σχετίζονται με τη γρίπη δεν είναι τόσο σοβαρές και μπορεί να περιλαμβάνουν ρινική λοίμωξη ή λοίμωξη στο αυτί.

Πιο σοβαρές επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν βρογχίτιδα και πνευμονία, που επηρεάζουν τους πνεύμονες. Η βρογχίτιδα εμφανίζεται, όταν αναπτύσσεται φλεγμονή στην επένδυση των βρογχικών σωλήνων. Αυτοί είναι οι δίοδοι που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες.

Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βήχας
  • Κίτρινη, γκρίζα ή πράσινη βλέννα
  • Κούραση
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πυρετός
  • Πόνοι στο στήθος

Η βρογχίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, μια λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή στον έναν ή και στους δύο πνεύμονες. Η πνευμονία μπορεί να προκαλέσει πόνους στο στήθος, δύσπνοια και έντονο βήχα. Σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, η πνευμονία μπορεί επίσης να προκαλέσει χαμηλότερη από την κανονική θερμοκρασία σώματος, σύγχυση και ναυτία και έμετο. Η πνευμονία είναι μια σοβαρή επιπλοκή. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν οργανική ανεπάρκεια. Αυτή η πνευμονική λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση υγρού στους πνεύμονες ή σε πνευμονικό απόστημα. Άλλες επιπλοκές που μπορεί να εμφανιστούν με τη γρίπη περιλαμβάνουν φλεγμονή της καρδιάς, του εγκεφάλου και των μυών. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πολυοργανική ανεπάρκεια. Εάν έχετε άσθμα ή καρδιακή νόσο, ο ιός της γρίπης μπορεί να επιδεινώσει αυτές τις χρόνιες καταστάσεις.

Η αντιμετώπιση

Μην αγνοείτε τα σοβαρά συμπτώματα που εμφανίζονται κατά τη γρίπη.

Επισκεφτείτε αμέσως έναν γιατρό εάν έχετε δύσπνοια, πόνο στο στήθος, ζάλη, έμετο ή διανοητική σύγχυση. Εάν δεν επισκεφτείτε γιατρό εντός των πρώτων 48 ωρών από τα συμπτώματα, η αντιική θεραπεία για τη γρίπη είναι λιγότερο πιθανό να συντομεύσει τη διάρκεια ή να μειώσει τα συμπτώματα της λοίμωξης. Ωστόσο, μπορεί να εξακολουθήσει να χορηγείται αντιική θεραπεία εάν έχετε υψηλό κίνδυνο επιπλοκών. Δεν υπάρχει θεραπεία για τη γρίπη, επομένως ο ιός πρέπει να συνεχίσει την πορεία του. Ωστόσο, τα συμπτώματα ανταποκρίνονται στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη. Μπορείτε να πάρετε ιβουπροφαίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού για τον πόνο και τον πυρετό. Είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε πολύ για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να καταπολεμήσετε τον ιό. Φροντίζοντας τον εαυτό σας στο σπίτι, θα πρέπει να αισθανθείτε καλύτερα μέσα σε 1 έως 2 εβδομάδες. Εάν αντιμετωπίσετε επιπλοκές, ο γιατρός σας μπορεί να χρειαστεί να συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό. Αυτό θα θεραπεύσει μια δευτερογενή λοίμωξη. Μπορεί επίσης να χρειαστείτε ένα κατασταλτικό βήχα με συνταγή για έντονο βήχα.

Πώς να προλάβετε τη γρίπη

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αποφυγή της γρίπης και των επιπλοκών της. Όλοι θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κάνουν ετήσιο εμβόλιο κατά της γρίπης, ειδικά εάν είναι ηλικίας 65 ετών και άνω. Θυμηθείτε, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο της γρίπης.

Εκτός από τον ετήσιο εμβολιασμό, υπάρχουν και άλλοι τρόποι προστασίας από τη γρίπη:

  • Αποφύγετε μέρη όπου υπάρχει συνωστισμός.
  • Φοράτε μάσκα προσώπου και αποφύγετε τους άρρωστους όταν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο.
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας με ζεστό σαπουνόνερο ή χρησιμοποιείτε αντιβακτηριδιακό τζελ.
  • Μην αγγίζετε το πρόσωπο, το στόμα ή τη μύτη σας με τα χέρια σας.
  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα ακολουθώντας μια υγιεινή διατροφή, ασκούμενοι τακτικά και μειώνοντας το στρες.
  • Απολυμαίνετε τακτικά τις επιφάνειες του σπιτιού σας (διακόπτες φώτων, πόμολα πόρτας, τηλέφωνα, παιχνίδια).
  • Επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.