Ο επικίνδυνος αδενοϊός που συνδέεται με την οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά

Οι αδενοϊοί είναι μία μεγάλη ομάδα ιών, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν ένα ευρύ φάσμα ζώων αλλά και ανθρώπων. Γενικά οι αδενοϊοί θεωρούνται χαμηλής επικινδυνότητας για τους υγιείς ανθρώπους και τις περισσότερες φορές προκαλούν ήπιες λοιμώξεις στον άνθρωπο. Ωστόσο, όπως μας εξηγεί η Δρ. Μυρτώ Κατραμάδου, Ιατρός Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ένας συγκεκριμένος υπότυπος αδενοϊού πιθανότατα να συνδέεται με την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά.

Οι αδενοϊοί χωρίζονται σε τουλάχιστον 7 διαφορετικά είδη στα οποία παρουσιάζονται συχνά μεταλλάξεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις γίνεται αναφορά σε υποτύπους του αδενοϊού. Ο υπότυπος που έχει συνδεθεί με αυξημένα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά είναι ο υπότυπος 41.

Ο αδενοϊός 41 συνήθως προκαλεί ήπια διάρροια, εμετό και ήπιο κοιλιακό άλγος και μπορεί να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων από το στόμα και τη μύτη του ασθενή (όταν για παράδειγμα κάποιος βήξει ή φταρνιστεί), ή αγγίζοντας ένα αντικείμενο ή μία επιφάνεια που έχει μολύνει ο αδενοϊός και εν συνεχεία ακουμπώντας τα μάτια, το στόμα ή τη μύτη χωρίς να έχει υπάρξει σωστό πλύσιμο των χεριών.

Στα περισσότερα παιδιά και ενήλικες με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, οι αδενοϊοί συνήθως προκαλούν μία ελαφριά ενόχληση, με αποτέλεσμα η λοίμωξη να αποδυναμώνεται εντός μίας ή δύο εβδομάδων.

Ωστόσο, η ιατρική κοινότητα δεν έχει διευκρινίσει αν υπάρχει άμεση αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ του αδενοϊού 41 και των συγκεκριμένων περιστατικών ηπατίτιδας. Ακόμα, είναι σημαντικό να απαντηθούν αρκετά ερωτήματα ώστε να βρεθεί η σωστή θεραπεία. Ένα από αυτά τα ερωτήματα είναι για παράδειγμα αν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση σοβαρής λοίμωξης, όπως η ταυτόχρονη μόλυνση από άλλον ιό.

Είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να εντοπίσουν τα συμπτώματα ηπατίτιδας στα παιδιά τους, όπως για παράδειγμα το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος, σκούρα ούρα, φαγούρα, αίσθημα κόπωσης και πόνο στην κοιλιά. Αν εντοπιστεί κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος, οποίος θα περιλαμβάνει και μοριακή ανίχνευση του αδενοϊού 41 σε δείγμα κοπράνων ώστε να διευκρινιστεί άμεσα εάν πρόκειται για ηπατίτιδα ιογενούς αιτιολογίας.

Τέλος, ο θεράπων ιατρός θα αξιολογήσει την κλινική κατάσταση του παιδιού ώστε να συστήσει τις απαραίτητες εξετάσεις για τη διάγνωση και να υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Παρβοϊός: 7 ερωτήσεις και απαντήσεις από την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων

Η Ελληνική Εταιρία Λοιμώξεων ενημερώνει το κοινό για τον Παρβοϊό Β19, μέσα από 7 ερωτήσεις και απαντήσεις.

Panic button για μαθητές: Τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις

Η εισαγωγή ενός κουμπιού πανικού για τα παιδιά μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη αν υλοποιηθεί σωστά και με την απαραίτητη υποδομή και εκπαίδευση.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).