15 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας

Το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών; Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα γονιμότητας διαβάστε τα παρακάτω στατιστικά …

  • Σε ζευγάρια ηλικίας κάτω των 30 ετών οι οποίοι είναι γενικά υγιείς, το 40% έως 60% είναι σε θέση να συλλάβουν κατά τους πρώτους 3 μήνες της προσπάθειας.
  • 1 στα 6 ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας.
  • Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 300.000 υπογόνιμα ζευγάρια.
  • Το 15% των ζευγαριών αντιμετωπίζουν δυσκολία στη σύλληψη γενικώς ή στη σύλληψη του επιθυμητού αριθμού παιδιών, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.).
  • Η πιθανότητα σύλληψης σε ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε αναπαραγωγική ηλικία και έχει σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή χρήση αντισυλληπτικών μεθόδων είναι περίπου 20% ανά μήνα. Στους 12 μήνες, το ποσοστό σύλληψης φθάνει στατιστικά στο 88%.
  • Υπολογίζεται πως στο 25% των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν εντοπίζονται περισσότεροι από ένας παράγοντες υπογονιμότητας.
  • Η γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία και στους άνδρες και στις γυναίκες, αλλά οι επιπτώσεις της ηλικίας είναι πολύ μεγαλύτερες στις γυναίκες.
  • Η αιτία υπογονιμότητας εντοπίζεται κατά 40% των περιπτώσεων στους άνδρες, 40% στις γυναίκες και 20% και στους δύο.
  • Το 40-50% των περιπτώσεων αδυναμίας των ζευγαριών να συλλάβουν παιδί σχετίζεται με την ανδρική υπογονιμότητα. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η ανδρική υπογονιμότητα αφορά παραμέτρους των σπερματοζωαρίων, δηλαδή την κινητικότητα, τη μορφολογία, τη συγκέντρωση και τη βιωσιμότητα του σπέρματος.
  • Όταν οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν μία συγκεκριμένη ή πιθανή αιτία υπογονιμότητας στις γυναίκες ή στους άνδρες, τότε θα διαγνώσουν  «ιδιοπαθή» ή ανεξήγητη υπογονιμότητα. Η διάγνωση αυτή ισχύει για το 30% των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας και για το 50% των περιπτώσεων ανδρικής υπογονιμότητας.
  • Σύμφωνα με διεθνείς στατιστικές, το ποσοστό επίτευξης εγκυμοσύνης στη πρώτη προσπάθεια εξωσωματικής σε νεαρά ζευγάρια στα οποία η γυναίκα παράγει ικανό αριθμό ωαρίων αγγίζει το 32% ανά προσπάθεια και το ποσοστό της γέννησης αγγίζει το 27%.
  • Περισσότεροι από 12.000 κύκλοι εξωσωματικής, κυρίως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 35 ετών, πραγματοποιούνται ετησίως στη χώρα μας, με τον έναν στους τρεις να καταλήγει σε εγκυμοσύνη.

Στην Ελλάδα, 1 στα 20 παιδιά κάθε χρόνο γεννιέται ύστερα από επιτυχημένη εφαρμογή κάποιας μεθόδου τεχνητής γονιμοποίησης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.