M. Παγώνη: « Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, μην το καθυστερούν καθόλου!»

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, κ. Ματίνα Παγώνη σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liveit.gr εξηγεί γιατί φέτος οι ιώσεις ξεκίνησαν νωρίτερα, γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός έστω και τώρα, αλλά και γιατί είναι σημαντική η άμεση διάγνωση και θεραπεία του στρεπτόκοκκου Α.

Από τη Γιάννα Τριανταφύλλη

-Γιατί ξεκίνησαν νωρίτερα οι ιώσεις φέτος;

Πράγματι, ενώ συνήθως οι ιώσεις κάνουν την εμφάνισή τους προς τα τέλη Νοεμβρίου, φέτος ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα, στις αρχές Νοεμβρίου. Μην ξεχνάτε όμως ότι τα δυο χρόνια της πανδημίας ήμασταν προστατευμένοι γιατί φορούσαμε μάσκες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα το ανοσοποιητικό μας κατά κάποιο τρόπο να έχει «κοιμηθεί». Τώρα που επιστρέψαμε στην κανονικότητα είμαστε πιο ευάλωτοι απέναντι στις ιώσεις.

Γρίπη και ιώσεις όμως πάντα είχαμε, και πριν τον κορονοϊό. Για αυτό εμείς οι γιατροί επιμένουμε να λέμε, και τότε και τώρα, ότι πρέπει να εμβολιαζόμαστε έγκαιρα. Και τώρα μάλιστα που έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, χωρίς μάσκες και χωρίς μέτρα προστασίας ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιο αναγκαίος.

Τώρα που έρχονται και οι γιορτές, θα πρέπει να είμαστε πιο προσεχτικοί. Όταν βρεθούμε σε χώρους με πολύ κόσμο, για παράδειγμα σε ένα πολυκατάστημα, θα πρέπει να φοράμε την μάσκα μας. Δεν χρειάζεται να μας το πει αυτό ένας γιατρός, θα πρέπει πια να το καταλαβαίνει ο καθένας από μόνος του.

-Όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο της γρίπης, προλαβαίνουν να το κάνουν τώρα;

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 2, 5 εκατομμύρια πολίτες. Δεν είναι αρκετό! Όσοι έπρεπε να εμβολιαστούν και δεν το έκαναν, πολύ κακώς έπραξαν! Παρ΄ όλα αυτά, έστω και τώρα, τους συμβουλεύω να σπεύσουν άμεσα να το κάνουν. Η γρίπη, όπως όλα δείχνουν, θα κάνει μια μεγάλη έξαρση μετά τις 25-30 Δεκέμβρη και θα κορυφωθεί Ιανουάριο – Φεβρουάριο. Όσοι είναι να κάνουν το εμβόλιο επομένως, μην το καθυστερούν καθόλου!

-Πως είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία αυτή την περίοδο που υπάρχει ο συνδυασμός γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού;

Παρά το γεγονός ότι έχουν πέσει όλα μαζί, γρίπη, ιώσεις, κορονοϊός, η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι ελεγχόμενη. Τα περισσότερα από τα περιστατικά που βλέπουμε δεν χρειάζονται νοσηλεία. Παίρνουν από εμάς τις κατάλληλες οδηγίες και επιστρέφουν στο σπίτι τους. Εκείνοι μάλιστα που είναι εμβολιασμένοι περνάνε πολύ πιο εύκολα την γρίπη, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

-Υπάρχει πιθανότητα να νοσήσουμε ταυτόχρονα με περισσότερους από δύο ιούς;

Αυτό είναι πολύ σπάνιο να συμβεί. Σε κάθε περίπτωση, ότι και να προκύψει, ιδιαίτερα εάν είσαι πάνω από τα 60, για να είσαι ήσυχος, θα πρέπει να εμβολιάζεσαι και να είσαι συνεπής με τις οδηγίες που θα πάρεις από το γιατρό σου. Εάν όμως κάποιος είναι 60 χρονών και άνω και δεν έχει εμβολιαστεί, τότε ναι, ανησυχούμε.

-Έχουμε λόγο να ανησυχούμε για πιθανή έξαρση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου Α στην χώρα μας;

Ο στρεπτόκοκκος δεν είναι κάτι νέο για μας, τον γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 και του ’80 που ήταν σε έξαρση. Οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους και μόλις δουν στο παιδί τους συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό, έντονο πόνο στον λαιμό και πρήξιμο στους αδένες να μιλήσουν αμέσως με τον παιδίατρο. Το βασικό είναι να υπάρξει γρήγορη αντιμετώπιση και θεραπεία. Εάν ο παιδί – και ο ενήλικας – αρχίσει αμέσως  αντιβίωση, δεν υπάρχει λόγος  ανησυχίας.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Παγκόσμια Ημέρα Άσθματος: 12 Σημαντικές ερωτήσεις για το άσθμα

Το άσθμα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος του αναπνευστικού. Συνεπώς ο ορισμός του υποδηλώνει ότι δε θεραπεύεται. Χάρη στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όμως μπορεί να ελεγχθεί με επιτυχία.

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.