Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

-Η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας καθιερώθηκε το 2015, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και του Παγκοσμίου Γραφείου Επιληψίας (IBE), και γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου, την ίδια ημέρα που γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Επιληψίας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στόχο έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιληψία, μία πάθηση με έντονο κοινωνικό στίγμα.

-Η λέξη «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.Χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322 π.Χ.) και σημαίνει την αιφνίδια κατάληψη ή την κυριαρχία πάνω σε κάποιον.

-Η επιληψία είναι μία εγκεφαλική διαταραχή κατά την οποία εκπέμπονται μη φυσιολογικά ηλεκτρικά σήματα τα οποία διαταράσσουν την λειτουργία του εγκεφάλου. Κλινικά εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις, σπασμούς, συσπάσεις μυών και απώλεια των αισθήσεων.

-Παγκοσμίως, περισσότεροι από 65 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επιληψία, με την πλειονότητα των πασχόντων να εντοπίζεται στις μη ανεπτυγμένες χώρες. Στην Ευρώπη εκτιμάται ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις συνέπειες αυτής της διαταραχής.

-Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα με επιληψία, από τα οποία περίπου τα 25.000 είναι παιδιά ηλικίας μέχρι 15 χρόνων.

-Η πρόγνωση των επιληψιών στα παιδιά είναι καλή, καθώς περίπου το 80% των παιδιών κατορθώνει, με τη θεραπεία, να απαλλαγεί από τις επιληπτικές κρίσεις.

-Σύμφωνα με τους ειδικούς, περίπου το 1/4 των πασχόντων όλων των ηλικιών κάνουν επιληπτικές κρίσεις παρά τη λήψη αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

-Έχει διαπιστωθεί ότι τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν επιληπτικές κρίσεις στιγματίζονται και απομονώνονται κοινωνικά.

-Ο κίνδυνος τραυματισμού και ξαφνικού απροσδόκητου θανάτου από τις επιληπτικές κρίσεις είναι αρκετά υψηλός. Ο κίνδυνος τραυματισμού εξαρτάται από το είδος της κρίσης και αφορά κυρίως τις κρίσεις εκείνες κατά τις οποίες παρουσιάζεται απώλεια των αισθήσεων χωρίς προειδοποίηση και πτώση στο έδαφος με ή χωρίς σπασμούς.

-Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα αποτελούν την αποτελεσματικότερη θεραπεία για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων. Όταν οι κρίσεις, παρά την χορήγηση της θεραπείας, δεν ελέγχονται, στις περισσότερες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

-Σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 40% των ατόμων με επιληψία στον ανεπτυγμένο κόσμο δεν λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

– Το 70-80% των πασχόντων που ζουν σε φτωχότερες χώρες δεν έχουν πρόσβαση σε αντιεπιληπτικά φάρμακα.

-Με την έγκαιρη διάγνωση και τη σωστή θεραπεία, περίπου το 80% των ατόμων με επιληψία μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από τις επιληπτικές κρίσεις και να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή.

-Ιστορικά, έχει διαπιστωθεί ότι πολλές διάσημες προσωπικότητες είχαν επιληψία μεταξύ των οποίων ο Βίνσεντ βαν Γκόνγκ, ο Έντγκαρ Άλαν Πόε, ο Ισαάκ Νεύτων, ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Μιχαήλ Άγγελος, ο Ναπολέων Βοναπάρτης, ο Πέτερ Τσαϊκόφσκι, ο Πυθαγόρας και πολλοί άλλοι.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Καρκίνος Μαστού: Οι ανανεωμένες οδηγίες προληπτικού μαστογραφικού ελέγχου στις ΗΠΑ

Η Ομάδα Εργασίας Προληπτικής Ιατρικής των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής εξέδωσε πρόσφατα ανανεωμένες κατευθυντήριες οδηγίες προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (Ε.Ε.Σ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου, διοργανώνει μεγάλη εκδήλωση, σε ανάμνηση της ημερομηνίας γέννησης του μεγάλου ακτιβιστή, ιδεολόγου και ιδρυτή του Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκου Ντυνάν.

«Δικαιώματα στην Πράξη»: Ένα καινοτόμο πρόγραμμα για την καθολική πρόσβαση στην Υγεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας και η ΑΜΚΕ Cohesion Network 2gether (Co2gether), παρουσίασαν το νέο καινοτόμο έργο «Δικαιώματα στην Πράξη: Προστασία και προώθηση των δικαιωμάτων ασθενών στην Ελλάδα».