21 Σεπτεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την νόσο Αλτσχάιμερ, ας δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την πάθηση που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

-H Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ, στις 21 Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Εταιρίας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ (ADI –Alzheimer Disease International), με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για τη νόσο.

-Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος και η πιο συχνή αιτία άνοιας ( 60-70% του συνόλου). Περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1906 από τον Γερμανό ψυχίατρο και νευροπαθολόγο Αλόις Αλτσχάιμερ (Aloysius ” Alois” Alzheimer).

-Η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια δεν είναι η ίδια πάθηση. Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια μορφή άνοιας.

-Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με άνοια, αριθμός που αναμένεται να φτάσει τα 75 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2030 και τα 132 εκατομμύρια έως το 2050.

-Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα έρευνας της Παγκόσμιας Εταιρείας Νόσου Alzheimer, 41 εκατομμύρια περιστατικά άνοιας στον κόσμο δεν έχουν διαγνωστεί.

-Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι, περίπου 200.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα πάσχουν από ήπια νοητική διαταραχή που είναι προστάδιο της άνοιας. Αν συνυπολογισθεί ότι, για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή τουλάχιστον 2 ακόμη μελών της οικογένειας του που παίζουν το ρόλο του φροντιστή, η πάθηση αφορά περισσότερους από 1.000.000 Έλληνες πολίτες.

-Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας των ηλικιωμένων ατόμων παγκοσμίως

-Οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για την νόσο Αλτσχάιμερ είναι η γενετική προδιάθεση και κυρίως, αύξηση της ηλικίας. Σύμφωνα με την οργάνωση Alzheimer Europe, 1 άτομο στα 20 ηλικίας άνω των 65 ετών θα παρουσιάσει την νόσο ενώ στα άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών, ο επιπολασμός είναι 1 στα 1.000 άτομα .

-Τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερν εκδηλώνονται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άτομο και επιδεινώνονται με την πρόοδο της νόσου. Από την έναρξη των συμπτωμάτων της νόσου μέχρι τα τελικά στάδια της, μεσολαβούν κατά μέσο όρο 10 χρόνια.

-Σύμφωνα με έρευνες, το 90% των ατόμων που πάσχουν από την νόσο Αλτσχάιμερ δεν παρατηρούν κανένα σύμπτωμα παρά μόνο μετά την ηλικία των 60 ετών.

-Οι γυναίκες παρουσιάζουν διπλάσιο κίνδυνο να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους άνδρες και με διαφορές στην εξέλιξη, την διάρκεια και τον τύπο της νόσου.

-Η πρώιμη έναρξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικίες κάτω των 60 επηρεάζει περίπου το 5% του συνόλου των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο.

-Η νόσος Αλτσχάιμερ έχει τεράστια οικονομική επίπτωση τόσο στην οικογένεια όσο και στα Συστήματα Υγείας. Το ετήσιο κόστος της ξεπερνά το ένα τρισ. δολάρια παγκοσμίως λόγω της υψηλής υγειονομικής δαπάνης που απαιτεί. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η νόσος Αλτσχάιμερ απορροφά αυτήν τη στιγμή το 25% του συνόλου των δαπανών για την υγεία. Στην Ελλάδα, το ετήσιο κόστος αντιμετώπισης της άνοιας εκτιμάται ότι φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

-Δεν υπάρχει θεραπεία για την νόσο Αλτσχάιμερ, υπάρχουν όμως φαρμακευτικές επιλογές, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν την πρόοδο της νόσου και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του ασθενή.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων: Ενημερωτική εκδήλωση από την FairLife

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική εκδήλωση «Υγεία Πνευμόνων» από την  FairLife, κατά την οποία συζητήθηκαν οι σύγχρονες προκλήσεις για την Υγεία των Πνευμόνων και την αλλαγή του επιδημιολογικού τοπίου στον καρκίνο του πνεύμονα.

Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο: «Χτίζοντας γέφυρες στην παιδιατρική αιματολογία-ογκολογία»

Το Διεθνές Ιατρικό Συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, η οποία υπήρξε πρωτοπόρος στην μάχη κατά του παιδικού καρκίνου. 

Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο: Ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία στην Πελοπόννησο

Το GIVMED υλοποιεί πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο στην Πελοπόννησο, με στόχο να αποκτήσουν ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και προϊόντα υγείας άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.