Σημαντικός ο οφθαλμολογικός έλεγχος των παιδιών πριν την έναρξη των σχολείων

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα περισσότερα προβλήματα όρασης δεν γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά, με αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπισή τους.

Οι αδιάγνωστες οφθαλμικές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές διαταραχές ή/και μόνιμες βλάβες της όρασης των παιδιών. Το 80% των περιπτώσεων μόνιμης βλάβης στην όραση οφείλεται σε παθήσεις που θα μπορούσαν να θεραπευθούν εάν είχαν διαγνωσθεί έγκαιρα στην παιδική ηλικία.

Γράφει ο Απόστολος Μανιατέας, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Το πιο κοινό πρόβλημα όρασης στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι η θολή όραση ή το διαθλαστικό σφάλμα όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία και ο αστιγματισμός που προκαλούν θολή όραση. H ολοκληρωμένη εξέταση και φροντίδα των ματιών είναι απαραίτητη για την καλή απόδοση στο σχολείο και την άνεση στη διάρκεια της μελέτης.

Ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής, είναι η υπερβολική έκθεση σε οθόνες (κινητά, tablets, υπολογιστές, τηλεόραση), που προκαλεί θολή όραση, πονοκεφάλους και υπερβολική κούραση στα μάτια. Τους καλοκαιρινούς μήνες το φαινόμενο αυτό εντείνεται ιδιαίτερα, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στο σχολείο την πρώτη μέρα με κόκκινα, κουρασμένα μάτια και μειωμένη ταχύτητα ανάγνωσης στον πίνακα του σχολείου.

Συχνά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί υποθέτουν λανθασμένα ότι εάν ένα παιδί περάσει τον έλεγχο του σχολείου ή το τεστ που κάνουν οι παιδίατροι, δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης. Ωστόσο, ένα παιδί που μπορεί να βλέπει καθαρά και να έχει όραση 10/10, μπορεί να έχει πρόβλημα όρασης που σχετίζεται με την εστίαση των ματιών, την μειωμένη ταχύτητα ανάγνωσης, την ασταθή προσήλωση και τις διαταραχές του συντονισμού των ματιών. Στην πραγματικότητα, οι παράγοντες που συντελούν στη σωστή λειτουργία της  όρασης και είναι απαραίτητοι για  την εύκολη και γρήγορη ανάγνωση και μάθηση, είναι πολυσύνθετοι.

Ο έλεγχος οπτικής οξύτητας στο σχολείο ή στον παιδίατρο ΔΕΝ αποτελεί μια ολοκληρωμένη εξέταση. Ακόμα κι αν ένα παιδί κάνει το τεστ όρασης στο σχολείο χωρίς πρόβλημα, θα πρέπει να υποβληθεί σε μια ολοκληρωμένη οφθαλμολογική εξέταση.

Αλλαγές στην όραση μπορεί να προκύψουν χωρίς να το παρατηρήσει το παιδί. Όσο νωρίτερα εντοπιστεί και αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα όρασης, τόσο πιο εύκολη και αποτελεσματική είναι η θεραπεία.

Εφόσον είναι απαραίτητο, ο οφθαλμίατρός σας θα προτείνει αγωγή, που μπορεί να περιλαμβάνει γυαλιά οράσεως, σταγόνες για τα μάτια ή άλλες συμπληρωματικές θεραπείες  για τη διόρθωση προβλημάτων όρασης.

Επειδή η όραση μπορεί να αλλάζει συχνά κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών και της ανάπτυξης, το παιδί θα πρέπει να υποβάλλεται σε οφθαλμολογική εξέταση κάθε χρόνο ή συχνότερα εάν υπάρχουν υποκείμενα προβλήματα όρασης ή άλλοι παράγοντες κινδύνου. Ο οφθαλμίατρός σας θα σας δώσει την ανάλογη καθοδήγηση.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.