Πανελλήνιες Εξετάσεις: 11 Συμβουλές για μέγιστη απόδοση

Η σωστή διατροφή και η λήψη γενικών μέτρων κατά την καθημερινότητα του εξεταζόμενου μαθητή συμβάλλουν τόσο στη φυσική τόνωση του οργανισμού, όσο και στην πρόληψη παθολογικών προβλημάτων.

Γράφει η Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, Ειδική Παθολόγος.

Κατά την δοκιμασία των πανελληνίων εξετάσεων αξιολόγησης είναι σημαντικό ο εγκέφαλος να είναι ξεκούραστος και να είναι σε θέση να συγκεντρώνεται και να κινητοποιεί στον μέγιστο βαθμό την κρίση, την μνήμη, την φαντασία. Η σωστή λειτουργία της πέψης και ο βέλτιστος συνδυασμός βιταμινών υδατανθράκων πρωτεϊνών λιπών και ιχνοστοιχείων είναι απαραίτητα για την βέλτιστη εγκεφαλική λειτουργία.

Ορισμένοι απλοί κανόνες σε συνεργασία με τη σωστή προετοιμασία θα σας βοηθήσουν να μεγιστοποιήσετε το επίπεδο της ενεργειακής σας εφεδρείας ώστε να ανταποκριθείτε άριστα στην δοκιμασία των εξετάσεων:

-Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή έχει ως βάση τα μη επεξεργασμένα φυτικά προϊόντα της Μεσογείου, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα πλήρη δημητριακά, το ψωμί ολικής άλεσης, το extra παρθένο ελαιόλαδο και συνιστάται αυτή την περίοδο. Εμπλουτίστε το μεσογειακό διατροφικό πρόγραμμα με τρόφιμα που τονώνουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως ψάρι, ανάλατους ξηρούς καρπούς αυγά, γιαούρτι.

-Αποφύγετε την εύκολη λύση του fastfood. Τα συντηρητικά οι πρόσθετες ουσίες τα κακής ποιότητας έλαια κινδυνεύουν να προκαλέσουν κόπωση στα ακμαία οργανικά σας συστήματα.

-Συνηθίστε να τρώτε οπωσδήποτε τρία γεύματα την ημέρα. Μην αμελείτε το πρωινό γεύμα. Μεριμνάτε για την επαρκή λήψη νερού. Αποφύγετε τα βαριά νυχτερινά γεύματα. Τα γεύματα πρέπει να μαγειρεύονται επαρκώς. Τα φρούτα και οι σαλάτες πρέπει να πλένονται καλά. Ο πνευματικά εργαζόμενος πρέπει να πλένει καλά τα χέρια του πριν τα γεύματα, να μην τρώει γρήγορα και ακατάστατα, να μην υποβάλλεται σε δίαιτες με δραστική περικοπή θερμίδων, να μην λαμβάνει άσκοπα φάρμακα. Καλό είναι να κοιμάται μία δύο ώρες μετά το δείπνο και όχι αμέσως μετά, για να μην παρακωλύεται η διαδικασία της πέψης.

-Αποφύγετε τελείως το αλκοόλ τα ποτά τύπου cola και καταναλώστε καφέ με σύνεση. Εάν σας αρέσει ο καφές, μπορείτε να πιείτε ένα καφέ την ημέρα το πρωί για να τονώσετε το νευρικό σας σύστημα. Το κακάο βελτιώνει την απόδοση του εγκεφάλου, όταν καταναλώνεται με σύνεση. Πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό ή κρύο κακάο το πρωί με υψηλής ποιότητας μέλι.

-Περιορίστε την πρόσληψη υγρών επί μία ώρα προ ύπνου. Η γεμάτη ουροδόχος κύστη ενδέχεται να σας προκαλέσει δυσάρεστη αφύπνιση.

-Πείτε όχι στο κάπνισμα. Ο καπνός περιέχει νικοτίνη, καρκινογόνες ουσίες και τοξίνες. Μέσω του αίματος οι τοξικές ουσίες μεταφέρονται σε όλο το σώμα και στον εγκέφαλο.

-Αποφύγετε την καθιστική ζωή επιλέγοντας να περπατάτε σε καθημερινή βάση. Ακόμη και το «ταπεινό» περπάτημα, βελτιστοποιεί την κυκλοφορία αίματος, οξυγόνου και ζωτικών συστατικών σε κάθε κύτταρο του σώματος. Αποφύγετε ωστόσο και την υπερκόπωση με κατάχρηση σωματικής άσκησης κατά την εξεταστική περίοδο.

-Συνιστάται άπλετη έκθεση σε φυσικό φως κατά την διάρκεια του πρωινού. Το φυσικό φως κατά το πρωινό ομαλοποιεί τη σεροτονίνη και τη μελατονίνη στο αίμα, ουσίες απαραίτητες για απολαυστικό ύπνο και καλή εγκεφαλική απόδοση. Τοποθετήστε το γραφείο σας με ανατολικό προσανατολισμό κοντά σε παράθυρο και προτιμήστε γραφεία εργασίας με ανατολικό προσανατολισμό. Περπατήστε υπό το φως του ήλιου το πρωί.

-Φροντίστε για την άριστη ποιότητα στρώματος και μαξιλαριών. Τηρήστε σταθερό ωράριο κατάκλισης αφύπνισης και μεριμνήστε για την επαρκή απομάκρυνση πηγών θορύβου και φώτων από το υπνοδωμάτιο. Υιοθετήστε χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου (π.χ. χαλαρωτικό μπάνιο, προσευχή, ευχάριστο ανάγνωσμα).

-Προσοχή κατά την χρήση του διαδικτύου, των υπολογιστών, της τηλεόρασης, των smartphones. Αποφύγετέ τα οπωσδήποτε κατά το δίωρο που προηγείται του ύπνου. Εάν σας είναι εύκολο, αποφύγετέ τα διά παντός κατά την διάρκεια της προετοιμασίας σας και κατά την διάρκεια των εξετάσεων. Η γρήγορη εναλλαγή εικόνας λόγου εφέ και ήχου ενδέχεται να μειώσει την λειτουργία ορισμένων εγκεφαλικών κέντρων που συνδέονται με τη μνήμη, την κρίση και τον γραπτό λόγο.

-Δώστε έμφαση στην διαχείριση του άγχους σας. Η υιοθέτηση καθημερινής ρουτίνας που να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης, υγιή αλληλεπίδραση με φίλους ή μέλη της οικογένειας, φιλοσοφική ή θρησκευτική ενατένιση της ζωής συνιστώνται. Αποφύγετε δυσάρεστες συναντήσεις και ανούσιες αντιπαραθέσεις.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.