Πάσχω από πολλαπλή σκλήρυνση. Μπορώ να μείνω έγκυος;

Η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας είναι μια πάθηση που επηρεάζει το νωτιαίο μυελό και εκδηλώνεται συνήθως σε νέα άτομα και κυρίως γυναίκες. Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες που πάσχουν από την νόσο ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να κάνουν παιδιά ή αν μια εγκυμοσύνη θα επιβαρύνει την πάθηση τους.

Αποτελεί η πολλαπλή σκλήρυνση απαγορευτικό παράγοντα για μια εγκυμοσύνη; Μας απαντά ο Δρ. Παναγιώτης Χριστόπουλος  MD, MSc, PhD, IFEPAG, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Ειδικός Γυναικολόγος Παίδων Εφήβων, Συντονιστής Παιδογυναικολόγων Ευρώπης.

Αν και τα παλιά χρόνια σύστηναν ακόμα και διακοπή της εγκυμοσύνης, σήμερα γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως συμβαίνει και με τις άλλες αυτοάνοσες παθήσεις, τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας μπορεί να μειωθούν, οι εξάρσεις να είναι από λιγότερες έως και ανύπαρκτες και η κατάσταση να βελτιωθεί. Η εγκυμοσύνη φαίνεται να επιδρά θετικά.

Υπάρχουν ακόμα πολλοί γιατροί, που λόγω άγνοιας των νεότερων δεδομένων, συστήνουν ακόμα στις γυναίκες που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας να αποφεύγουν την εγκυμοσύνη. Επίσης, πολλές γυναίκες από μόνες τους προσπαθούν να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη, καθώς νοιώθουν ανασφάλεια για τη μελλοντική εξέλιξη της πάθησης τους. Φαίνεται όμως ότι όσες περισσότερες εγκυμοσύνες έχει μια γυναίκα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει το πρόβλημα. Επίσης, όσες πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν πιο αργή εξέλιξη στην πορεία της νόσου και μάλιστα με ηπιότερα συμπτώματα, όσο περισσότερες εγκυμοσύνες επιτύχουν.

Σε ότι αφορά την επίδραση της πάθησης πάνω στην εγκυμοσύνη και αν μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εξέλιξη της όσο και στην υγεία του εμβρύου, φαίνεται ότι η σκλήρυνση κατά πλάκας δεν έχει επίδραση στην πορεία και στο αποτέλεσμα της κύησης. Από έρευνες που έχουν γίνει, δεν φαίνεται να αυξάνονται οι αυτόματες αποβολές, ο πρόωρος τοκετός, να διαταράσσεται η γονιμότητα και άλλα. Η ανάπτυξη του εμβρύου φαίνεται να είναι φυσιολογική και δεν παρατηρούνται αυξημένες πιθανότητες για νοητικές και σωματικές ανωμαλίες στο έμβρυο, συγκριτικά με τα παιδιά υγιών γυναικών.

Οι γυναίκες που λαμβάνουν προφυλακτική θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά ή άλλου είδους φάρμακα, καλό είναι να συνεννοηθούν με το νευρολόγο τους, ώστε να διακόψουν τα φάρμακα αυτά για τουλάχιστον 3-6 μήνες, πριν από τον προγραμματισμό για μια εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, κατά την περίοδο μετά τη γέννηση, υπάρχει πιθανότητα να επιβαρυνθεί αρκετά η κατάσταση, με συχνότερα επεισόδια και μεγαλύτερα σε ένταση, γεγονός που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή.

Συμπερασματικά, οι γυναίκες που πάσχουν από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα καθώς η εγκυμοσύνη επιτρέπεται και μάλιστα φαίνεται να βοήθα, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα στην καλύτερη ποιότητα ζωής της. Επίσης, η πάθηση δεν φαίνεται να επηρεάζει σε τίποτα το έμβρυο. Για τους λόγους αυτούς, η γυναίκα με σκλήρυνση κατά πλάκας μπορεί να νοιώθει άνετα και να είναι ήρεμη με το θέμα της γονιμότητας της και μπορεί με άνεση να δημιουργήσει την οικογένεια της, όποτε αυτή αποφασίσει.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Φούσκωμα και αέρια στο έντερο: Ποια είναι τα αίτια;

Αν μας ταλαιπωρούν αέρια και φούσκωμα στο έντερο, τότε αυτό είναι ένα σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το πεπτικό μας. Το πρώτο βήμα είναι να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τον υπαίτιο και τα επόμενα βήματα να τον αντιμετωπίσουμε.

Λεπτοσπείρωση: Κλιματική αλλαγή και πλημμυρικά φαινόμενα ευνοούν την εμφάνισή της

Σοβαρό κίνδυνο ανάπτυξης λεπτοσπείρωσης εγκυμονεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας, εξαιτίας των λιμναζόντων υδάτων και της σήψης από τα νεκρά ζώα.

Στοματική υγεία και καρκίνος του στόματος: Γιατί είναι αναγκαία η αυτοεξέταση;

Στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του στόματος καίριος ο ρόλος της αυτοεξέτασης είναι καίριος. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη διαδικασία η οποία είναι αναγκαίο να εφαρμόζεται τουλάχιστον μια φορά το μήνα.