Π.Ο.Υ.: Οι φωτιές και η ζέστη απειλούν την υγεία σε όλο το βόρειο ημισφαίριο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, οι καταστροφικές δασικές φωτιές στην Ελλάδα, την Αλγερία, την Ιταλία και την Τυνησία προκάλεσαν περισσότερους από 40 θανάτους ενώ χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους λόγω των ακραίων θερμοκρασιών στο βόρειο ημισφαίριο.

Ο Π.Ο.Υ. εκφράζει επίσης την ανησυχία του για τον αντίκτυπο των ακραίων καιρικών φαινομένων στην υγεία των ανθρώπων που εκτοπίζονται ή ζουν σε περιβάλλοντα που επηρεάζονται από συγκρούσεις ή ευάλωτα, όπου υπάρχει περιορισμένη ή καθόλου πρόσβαση σε ασφαλές νερό και αποχέτευση, έλλειψη ψύξης και έλλειψη ιατρικών προμηθειών.

Στη βορειοδυτική Συρία, για παράδειγμα, αναφέρθηκαν 40 πυρκαγιές σε μόλις τρεις ημέρες αυτόν τον μήνα, προκαλώντας ζημιές σε σπίτια και σκηνές και θέτοντας τις ζωές οικογενειών σε κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη και εστίες ασθενειών.

Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντάνομ τόνισε ότι, «σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) τον περασμένο μήνα, η Ευρώπη είναι η περιοχή με την ταχύτερη αύξηση της θερμοκρασίας. Μια άλλη πρόσφατη μελέτη εκτιμά ότι περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν από αιτίες που σχετίζονται με τη ζέστη σε 35 ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, το θερμότερο που έχει καταγραφεί».

Ο Αντάνομ δήλωσε επίσης ότι, «οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν εξάντληση ή θερμοπληξία και να επιδεινώσουν τα καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, νεφρικά και ψυχικά προβλήματα. Περισσότερο ευάλωτοι στη ζέστη είναι οι ηλικιωμένοι, τα βρέφη, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες. Οι αρνητικές επιπτώσεις του ζεστού καιρού στην υγεία μπορούν να προληφθούν με τη λήψη μέτρων κοινής λογικής, όπως το να μην βγαίνουμε έξω τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας και να παραμένουμε ενυδατωμένοι».

Ο Γενικός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντάνομ σημείωσε οι κυβερνήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν τους πολίτες τους να αποφύγουν να επηρεαστούν από την ακραία ζέστη, δημιουργώντας σχέδια με συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης, καθώς και με αποτελεσματική επικοινωνία.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Π.Ο.Υ. «ενώ προσαρμόζουμε και ανταποκρινόμαστε στα κύματα καύσωνα και σε άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να μετριάζουμε τις αιτίες, εάν θέλουμε να προστατεύσουμε την υγεία μας, τα οικοσυστήματα μας και τις οικονομίες μας.

Αυτά τα κύματα καύσωνα και οι πυρκαγιές είναι άλλη μια υπενθύμιση της επείγουσας ανάγκης μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και προστασίας του πλανήτη από τον οποίο εξαρτάται όλη η ζωή».

Π.Ο.Υ.: https://www.who.int/director-general/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing—26-july-2023

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τα «άγνωστα» συμπτώματα της εγκυμοσύνης

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η αλήθεια για τις δίαιτες αποτοξίνωσης

Η λέξη αποτοξίνωση είναι ευρέως διαδεδομένη σε όσους ασχολούνται με δίαιτες και αδυνάτισμα. Δίαιτες αποτοξίνωσης είναι διαθέσιμες σε περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία ακόμα και στο διαδίκτυο.

Η Αυστραλία ξεκινά έρευνα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα τη διεξαγωγή έρευνας για τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία της COVID-19 και κυρίως τους δραστικούς περιορισμούς που επέβαλε στα ταξίδια ή την αργή υλοποίηση της εκστρατείας εμβολιασμού.