Βιταμίνης Β12: Γιατί είναι απαραίτητη για τα άτομα τρίτης ηλικίας

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανεπάρκεια της βιταμίνης  Β12 είναι ιδιαίτερα συχνή στα άτομα της τρίτης ηλικίας, καθώς 1 στους 10 ανθρώπους ηλικίας άνω των 75 ετών παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης Β12.

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 είναι πιο συχνή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή η διαδικασία γήρανσης προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές, με αποτέλεσμα  η βιταμίνη να μην απορροφάται σωστά από το σώμα.

Οι χορτοφάγοι και οι vegan διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Β12, καθώς η συγκεκριμένη βιταμίνη βρίσκεται κυρίως στο κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η βιταμίνη Β12 είναι εξαιρετικά σημαντική για τον οργανισμό καθώς βοηθά, μεταξύ άλλων, στη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος και στην αποφυγή της πρώιμης εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Επίσης:

-Καταπραΰνει το άγχος και το στρες και εξισορροπεί τη διάθεση

-Χαρίζει ψυχική ευεξία

-Ενισχύει τη λειτουργία των επινεφριδίων

-Αυξάνει τα επίπεδα συναισθηματικής και πνευματικής ενέργειας

-Βοηθά στην ικανότητα συγκέντρωσης

-Ενισχύει τη μνήμη

Καλύτερες πηγές βιταμίνης Β12 αποτελούν το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα οστρακοειδή και ο κρόκος των αυγών, ενώ μικρότερες ποσότητες βρίσκουμε στο γάλα και το τυρί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσλαμβάνουν καθημερινά 2,4mg βιταμίνης Β12 και όταν αυτό δεν είναι εφικτό, λόγω οργανικής δυσαπορρόφησης, ο γιατρός ενδεχομένως να συστήσει τη πρόσληψη εμπλουτισμένων τροφίμων ή λήψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, απώλεια μνήμης, άνοια, σύγχυση, παραισθήσεις, κόπωση, διαταραχή ή απώλεια ισορροπίας, μειωμένα αντανακλαστικά, μειωμένη αίσθηση αφής και πόνου, μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια, απώλεια ακοής, θολή όραση, άγχος και κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE),οι ηλικιωμένοι που αισθάνονται κούραση ή αστάθεια πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση βιταμίνης Β12, καθώς η έγκαιρη διάγνωση της έλλειψης Β12 θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την υγεία τους.

Πηγή:https://www.dailymail.co.uk/health/article-12286609/Older-people-feel-tired-tested-vitamin-B12-deficiency.html

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Τι προκαλεί τον πόνο στις αρθρώσεις στην εμμηνόπαυση και πώς μπορείτε να τον αντιμετωπίσετε;

Η αλλαγή των συγκεντρώσεων ορμονών στο σώμα κατά την εμμηνόπαυση, με κυρίαρχη αλλαγή τις χαμηλές συγκεντρώσεις οιστρογόνων, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα συμπτώματα.

Τα χόμπι σχετίζονται με καλύτερη ψυχική ευεξία των ατόμων άνω των 65 ετών

Τα χόμπι προσφέρουν καλύτερη ψυχική ευεξία στα άτομα άνω των 65 ετών, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Nature Medicine».

Άνοια: οι 12 παράγοντες που την μειώνουν

Με την αντιμετώπιση 12 παραγόντων κινδύνου θα μπορούσε να μειωθεί το 40% των περιπτώσεων άνοιας