Αναπνευστικός  συγκυτιακός ιός ( RSV): Εγκρίθηκαν τα πρώτα εμβόλια και στην Ευρώπη

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός είναι μια από τις κύριες αιτίες πνευμονίας σε βρέφη και ηλικιωμένους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έδωσε θετική εισήγηση για το νέο εμβόλιο Abrysvo της Pfizer κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV).

Ο ιός RSV προκαλεί συνήθως ήπια συμπτώματα κρυολογήματος, είναι όμως μια από τις κύριες αιτίες πνευμονίας σε μικρές και μεγάλες ηλικίες. Τα τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν:

-μπούκωμα και καταρροή στην μύτη

-φτέρνισμα

-βήχας

-συριγμός

-λήθαργος και μειωμένη όρεξη

-πυρετός (πιο πιθανός στα παιδιά παρά στους ενήλικες)

Τα συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης από RSV περιλαμβάνουν:

-δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή

-επιδεινούμενος βήχας με έντονο συριγμό

-ταχυπαλμία

-ακραία εξάντληση

-υψηλός πυρετός

-αφυδάτωση

Μετά την προσβολή, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε μία με δύο εβδομάδες, ωστόσο, η λοίμωξη από RSV μπορεί να είναι σοβαρή, ιδίως για τα βρέφη και τους ηλικιωμένους.

Υπολογίζεται ότι ο ιός RSV προκαλεί ετησίως στην ΕΕ 270.000 νοσηλείες ηλικιωμένων και 20.000 θανάτους.  Ο RSV μπορεί επίσης να οδηγήσει σε επιδείνωση σοβαρών καταστάσεων όπως βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Στα βρέφη, ο RSV μπορεί να προκαλέσει βρογχιολίτιδα (λοίμωξη των βρόγχων), που είναι η συχνότερη αιτία νοσηλείας λόγω αναπνευστικής λοίμωξης. Περίπου 100.000 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω RSV, κυρίως όμως σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Το εμβόλιο  Abrysvo δεν είναι το πρώτο που εγκρίνεται για την προστασία από τον ιό RSV, καθώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει ένα ακόμη εμβόλιο, το Arexvy, της GSK.

Το εμβόλιο της GSK προορίζεται για χρήση σε άτομα 60 ετών και άνω, ενώ το εμβόλιο της Pfizer απευθύνεται τόσο σε ηλικιωμένους όσο και σε βρέφη κάτω των έξι μηνών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αξιολόγησε η FDA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, το εμβόλιο της GSK έχει αποτελεσματικότητα  περίπου 94% στην πρόληψη της νόσου από τον ιό RSV και μειώνει κατά σχεδόν 83% τον κίνδυνο συμπτωματικής νόσου. Το εμβόλιο της Pfizer μειώνει έως και 86% τον κίνδυνο από τον ιό.

Όπως αναφέρει το Reuters, η αγορά για τα εμβόλια RSV εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο έως το 2030.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Στην Αθήνα το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας

Το 8ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Ακεραιότητα της Έρευνας (8th World Conference on Research Integrity ) συνδιοργανώνεται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το WCRI Foundation.

ΕΟΔΥ: Τι ανακοίνωσε για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην  Μαγνησία

Με αφορμή την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στην ΠΕ Μαγνησίας, οι υπεύθυνοι του ΕΟΔΥ συστήνουν την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου.

“Αγλαΐα Κυριακού”: Κανονικά θα λειτουργούν από Δευτέρα 3 Ιουνίου τα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου

Κανονικά  θα πραγματοποιούνται από την Δευτέρα 3 Ιουνίου τα προγραμματισμένα τακτικά χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού".