«Αγχώνομαι πολύ. Κινδυνεύω να πάθω καρκίνο;»

Γράφει ο Δρ. Δαυίδ Γ. Συμεωνίδης, MD, MSC,
Ογκολόγος-Παθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ογκολογικής Εταιρείας, Επιμελητής, Β΄ Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan General Hospital

Το stress δεν έχει άμεσα συσχετισθεί με την εμφάνιση κάποιου είδους καρκίνου, όμως επηρεάζει τη ποιότητα ζωής σε σημαντικό βαθμό. Επίσης συμβάλλει με έμμεσο τρόπο στην αλλαγή του τρόπου ζωής με αποτέλεσμα να αποφεύγουμε προληπτικά μέτρα ή να επιλέγουμε στοιχεία του τρόπου ζωής επιβαρυντικά για την υγεία.

Έχει ιδιαίτερη σημασία ο τρόπος που κάθε άτομο διαχειρίζεται το άγχος του. Για παράδειγμα, πολλοί βρίσκουν έναν τρόπο διαφυγής στο κάπνισμα. Γνωρίζουμε όμως πως το κάπνισμα είναι ο πιο επιβλαβής παράγοντας κινδύνου για καρκίνου στον πνεύμονα και δευτερευόντως και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως για παράδειγμα στην ουροδόχο κύστη.

Μια άλλη μορφή έκφρασης του stress είναι η λάθος διατροφή. Ο υγιεινός τρόπος διατροφής με το μεσογειακό διαιτολόγιο αντικαθίσταται από δυτικό διαιτολόγιο πλούσιο σε λίπη, σάκχαρα και υψηλής γενικά θερμιδικής αξίας γεύματα. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του αριθμού των ατόμων με παχυσαρκία, η οποία σχετίζεται με αρκετά είδη καρκίνου και όχι μόνο, αλλά και μεταβολικά (σακχαρώδης διαβήτης) και άλλα νοσήματα.

Μια αρκετά συχνή λανθασμένη αντιμετώπιση του άγχους είναι το αλκοόλ. Η μη οριοθετημένη κατανάλωση αλκοόλ έχει συσχετισθεί με μορφές καρκίνου όπως στο φάρυγγα, στο λάρυγγα, στο ήπαρ και το μαστό. Μάλιστα αποτελεί μια πράξη που σταδιακά γίνεται εθισμός-συνήθεια και η αντιμετώπιση είναι συχνά δύσκολη και απαιτεί αρκετή προσπάθεια και συμβουλευτική. Τέλος, η αίσθηση που προκαλεί συχνά το άγχος, είναι η έντονη καταβολή και η αδυναμία. Αυτό εμποδίζει το άτομο να συμμετέχει σε προγράμματα γυμναστικής τα οποία ποικιλοτρόπως προστατεύουν την υγεία μας και εμμέσως μειώνουν σε κάποιο ποσοστό τη πιθανότητα διάγνωσης καρκίνου.

Συμπερασματικά, μπορεί το άγχος άμεσα, ναι, να μην προκαλεί καρκίνο. Κανένα άτομο ως τώρα δεν φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο από άλλα μέλη της κοινωνίας λόγω stress. Όμως τα αποτελέσματα του άγχους μπορούν έμμεσα να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Συνεπώς το άγχος δεν είναι κάτι αθώο, αντιθέτως οφείλουμε να δώσουμε την πρέπουσα σημασία και να απευθυνθεί κάθε πολίτης στους ειδικούς επιστήμονες διαχείρισης του άγχους. Μην αφήνουμε το stress ελεύθερο στη ζωή μας, γιατί αυτό εγκυμονεί κινδύνους που στο μέλλον θα κληθούμε ίσως να αντιμετωπίσουμε.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έλεγχος του Στρες για μια Υγιή και Ευτυχισμένη Ζωή: Ομιλία του Δρ Γεωργίου Χρούσου

Ο καθηγητής Γιώργος Χρούσος στην ομιλία του θα αναλύσει γιατί είναι σημαντικός ο έλεγχος του άγχους για μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

«Τρίποντο στη ζωή» για τον Σύλλογο ΦΛΟΓΑ

Ένας ξεχωριστός φιλανθρωπικός αγώνας διοργανώνεται για 3η συνεχόμενη χρονιά από τις Εργασιακές Ομάδες Μπάσκετ της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και του αμυντικού κολοσσού Lockheed Martin, για την ενίσχυση του Συλλόγου «ΦΛΟΓΑ».

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – ΠΕΚΜ: Έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΚΜ) ανακοινώνει την έναρξη νέων τμημάτων γραφής και ανάγνωσης Braille.