”Πετάει” το μάτι μου. Είναι κάτι ανησυχητικό;

Γράφει η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη, ακούσια κίνηση των βλεφάρων και ονομάζεται βλεφαρόσπασμος. Συνήθως διαρκεί λίγα δευτερόλεπτα και επαναλαμβάνεται για 1 με 2 λεπτά. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο και όλοι θα το παρατηρήσουμε κάποια στιγμή στη ζωή μας, αλλά είναι ανησυχητικό όταν μας απασχολεί σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και στην παιδική ηλικία.

Που οφείλεται ;

Αν και η ακριβής αιτία του φαινομένου παραμένει άγνωστη, έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζεται ή επιδεινώνεται στην έλλειψη ύπνου, στο στρες, στην κούραση, στην υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, σε αλλεργίες ή ερεθισμό των οφθαλμών, σε ξηροφθαλμία, βλεφαρίτιδα ή ακόμα και στη χρήση λανθασμένων γυαλιών οράσεως. Πολύ σπάνια και σε χρόνιες κυρίως περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με κάποια νευρολογική διαταραχή.

Πως αντιμετωπίζεται ;

Συνήθως το φαινόμενο αυτό είναι προσωρινό και εξαφανίζεται αυτόματα, συστήνοντας απλά την ξεκούραση και τη μείωση του άγχους ή αντιμετωπίζοντας πιθανά προβλήματα των οφθαλμών όπως αλλεργίες ή βλεφαρίτιδες.

Μερικές φορές όμως όταν ο σπασμός είναι τόσο έντονος που το βλέφαρο κλείνει σφιχτά ή όταν επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε ίσως χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση ή θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.