Πως μπορώ να καταλάβω ότι το παιδί μου είναι θύμα σχολικού εκφοβισμού;

Τα σημάδια που πρέπει να παρατηρήσουν οι γονείς στα παιδιά

O σχολικός εκφοβισμός ( bullying) είναι η πλέον διαδεδομένη μορφή επιθετικής συμπεριφοράς με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και στη διαδικασία της μάθησης.

Πολλοί γονείς νιώθουν ανασφαλείς και δεν ξέρουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν για να βοηθήσουν και να προστατεύσουν τα παιδιά τους που μπορεί να εκτίθενται στο bullying . Άλλοι γονείς μπορεί να μην γνωρίζουν καν ότι τα παιδιά τους είναι θύματα ή τέτοιων συμπεριφορών.

Πώς μπορεί να αναγνωρίσει επομένως  ένας γονιός τα προειδοποιητικά «σημάδια» του σχολικού εκφοβισμού στο παιδί του και πως πρέπει να χειριστεί την κατάσταση εάν όντως συμβαίνει;

Η UNICEF Greece μας εξηγεί αναλυτικά ποια συμπτώματα στο παιδί θα πρέπει να κινητοποιήσουν άμεσα ένα γονιό:

-Φυσικά σημάδια όπως ανεξήγητοι μώλωπες, γρατσουνιές, σπασμένα οστά και άλλες πληγές

-Φόβος να πάει στο σχολείο ή να συμμετάσχει σε σχολικές εκδηλώσεις

-Το να είσαι ανήσυχο, νευρικό ή πολύ προσεκτικό

-Αν έχει λίγους φίλους στο σχολείο ή εκτός σχολείου

-Ξαφνική απώλεια φίλων ή αποφυγή κοινωνικών καταστάσεων

-Ρούχα, ηλεκτρονικά ή άλλα προσωπικά αντικείμενα του χάνονται ή καταστρέφονται

-Ζητάει συχνά χρήματα

-Αλλάζει η επίδοση  του παιδιού στα μαθήματα

-Απουσιάζει κρυφά από το σχολείο ή τηλεφωνεί  από το σχολείο ζητώντας να επιστρέψει σπίτι

-Προσπαθεί να βρίσκεται κοντά σε ενήλικες

-Δεν κοιμάται καλά και πιθανόν να έχει εφιάλτες

-Παράπονα για πονοκεφάλους, στομαχόπονους ή άλλες σωματικές παθήσεις

-Φαίνεται συχνά στεναχωρημένο ενώ περνάει χρόνο στο διαδίκτυο ή στο τηλέφωνό (χωρίς λογική εξήγηση)

-Γίνεται ασυνήθιστα μυστικοπαθής, ειδικά όταν πρόκειται για διαδικτυακές δραστηριότητες

-Γίνεται επιθετικό ή έχει ξεσπάσματα θυμού

Γιατί να επέμβω αν το παιδί μου υφίσταται εκφοβισμό;

Ο εκφοβισμός μπορεί να έχει επιβλαβείς και μακροχρόνιες συνέπειες για τα παιδιά. Εκτός από τις σωματικές επιπτώσεις του εκφοβισμού, τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν προβλήματα συναισθηματικής και ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης και του άγχους, που μπορεί να οδηγήσουν σε κατάχρηση ουσιών και μειωμένη απόδοση στο σχολείο.

Το παιδί σας έχει το δικαίωμα να βρίσκεται σε ένα ασφαλές και περιποιητικό σχολικό περιβάλλον που σέβεται την αξιοπρέπειά του. Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού ορίζει ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην  προστασία από κάθε μορφή σωματικής ή ψυχικής βίας, τραυματισμού ή κακοποίησης. Ο εκφοβισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Τι πρέπει να κάνω εάν το παιδί μου δέχεται εκφοβισμό ή απειλή;

Εάν γνωρίζετε ότι το παιδί σας υφίσταται bullying, υπάρχουν κάποια σημαντικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να το βοηθήσετε:

-Ακούστε το παιδί σας ανοιχτά και ήρεμα. Πρώτα εστιάστε στο να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ασφαλές και ότι το ακούτε και το υποστηρίζετε, αντί να προσπαθείτε να βρείτε την αιτία του εκφοβισμού ή να προσπαθήσετε να λύσετε το πρόβλημα. Βεβαιωθείτε ότι ξέρει ότι δεν είναι δικό του λάθος.

-Δείξτε εμπιστοσύνη σε ότι μοιράζεται μαζί σας. Δείξτε του ότι χαίρεστε που σας εμπιστεύεται και σας μιλάει, ότι δεν φταίει το παιδί για ό,τι του συμβαίνει, ότι θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να βρείτε την κατάλληλη βοήθεια για να αντιμετωπίσετε αυτή τη δύσκολη συνθήκη

-Μιλήστε με τον δάσκαλο ή το σχολείο. Εσείς και το παιδί σας δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας. Ρωτήστε εάν το σχολείο σας έχει κάποια πολιτική αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών. Αυτό μπορεί να ισχύει τόσο για διαπροσωπικό εκφοβισμό όσο και για τον διαδικτυακό.

-Γίνετε εσείς ένα το στήριγμά του. Για το παιδί σας, η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού γονέα είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του εκφοβισμού. Βεβαιωθείτε ότι ξέρουν ότι μπορούν να σας μιλήσουν ανά πάσα στιγμή και διαβεβαιώστε τους ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.

Αναλάβετε δράση

Εκτός από το να είστε υποστηρικτικοί για το παιδί σας, μπορείτε να συνεργαστείτε με το σχολείο αλλά και με τους τοπικούς ή εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων ώστε να συμβάλλετε στην αλλαγή των πολιτικών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εκφοβισμού.

Πηγή για την άντληση των πληροφοριών:

UNICEF Greece https://www.unicef.org/greece/

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.