Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης: Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Γράφει ο Πάρης Παπαχρήστος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Τα συμπληρώματα διατροφής αν και δεν «καίγονται» για να σου παρέχουν ενέργεια όπως τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες), εντούτοις μετέχουν είτε σε διαδικασίες που:

  1. Βοηθούν την μετατροπή των θρεπτικών συστατικών της τροφής σε βιολογική μας ενέργεια,
  2. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν το οξειδωτικό στρες
  3. Μπορούν να προσφέρουν άμεση τόνωση και πνευματική διαύγεια

Ποια να επιλέξω;

Τα συμπληρώματα που έχουν βρεθεί ότι έχουν θετική επίδραση στη χρόνια κόπωση, θα τα διέκρινα σε σχέση με τη δράση τους σε:

Στιγμιαία

Τονώνουν προσωρινά το άτομο λόγω άμεση επίδρασής τους στο νευρικό σύστημα ή την ηλεκτρολυτική ισορροπία. Συστατικά με τέτοια δράση είναι το gisenc, η ταυρίνη, η καφεΐνη, ο βασιλικός πολτός, οι ηλεκτρολύτες κ.ά.

Διαρκή

Αφορά συστατικά που αποτελούν το υπόστρωμα για συνεχή τροφοδοσία του νευρομυικού συστήματος όπως το συνένζυμο Q10, καρνιτίνη (περισσότερο σε αθλητές) και σύμπλεγμα βιταμινών B.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα συστατικά υπάρχουν και σε τροφές! Ενδεικτικά στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πηγές συστατικών σε τρόφιμα.

Συστατικό Πηγές
Συνένζυμο Q10 Σαρδέλα, Σκουμπρί, Κοτόπουλο
Καρνιτίνη Κρέατα και λιγότερο τα γαλακτοκομικά
Σύμπλεγμα Βιταμινών Β Δημητριακά, Αυγό, Κρέας

Να κάνω διατροφή ή να παίρνω συμπληρώματα;

Η απάντηση είναι ότι, τα συμπληρώματα διατροφής δεν μπορεί να υποκαταστήσουν ένα ισορροπημένο διατροφικό πλάνο, μπορεί όμως να συμπληρώσουν τη διατροφή, ειδικά σε άτομα με αυξημένη σωματική και πνευματική δραστηριότητα. Άλλωστε μην ξεχνάς ότι η τροφή θα σου παρέχει τα απαραίτητα καύσιμα που είναι το νούμερο 1 αναγκαίο συστατικό για οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα. Μάλιστα, αυτά τα συμπληρώματα έχουν μέγιστη δράση όταν το άτομο ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή, γιατί η βιοχημία της τροφής, εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό την απορρόφησή τους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ο ρόλος-κλειδί των πεποιθήσεων για το βάρος

Μια μελέτη διαπιστώνει ότι εκείνοι που πιστεύουν ότι το βάρος τους είναι εκτός ελέγχου, έχουν λιγότερο υγιή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές και αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα προσωπικής ευημερίας.

Ποια τρόφιμα επιτρέπεται να πωλούνται στα σχολεία

Σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις 707/2016 (ΦΕΚ Β’ 2091), Υ1γ/2013 (ΦΕΚ Β 2135) και 941/2022 (ΦΕΚ Β’ 5183), στα σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές), επιτρέπεται να πωλούνται, τα παρακάτω προϊόντα

Ένας στους τέσσερις αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ

Το ένα τέταρτο των ανθρώπων αναιρεί τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων με ανθυγιεινά σνακ και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών παθήσεων