7 αντιφλεγμονώδεις τροφές που βοηθούν στην ψωρίαση

Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη «διατροφή για την ψωρίαση», ορισμένα τρόφιμα μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή που προκαλεί τις εξάρσεις.

Τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουν οι ασθενείς με ψωρίαση από μια υγιεινή διατροφή, είναι μια πολύ καλή άμυνα του οργανισμού τους ενάντια στην εξέλιξη της νόσου. Αυτά τα ενισχυτικά του ανοσοποιητικού συστήματος superfoods παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός, όχι μόνο για να αποκρούσει μια λοίμωξη, αλλά και για να βοηθήσει στην μάχη εναντίον ασθενειών που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Και τα αντιφλεγμονώδη τρόφιμα έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση, αν καταναλώνονται τακτικά.

Προσθέστε τις παρακάτω τροφές στη λίστα του σούπερ μάρκετ και  ενσωματώστε τες στα γεύματά σας όσο το δυνατόν συχνότερα!

  1. Εσπεριδοειδή

Εμπλουτίστε με περισσότερα εσπεριδοειδή στην καθημερινή διατροφή σας. Τα λεμόνια, για παράδειγμα, περιέχουν υδροκινναμικό οξύ, φλαβονοειδή, βιταμίνη C και καροτενοειδή, τα οποία δρουν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά στον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχουν εσπεριδίνη, ένα συγκεκριμένο φλαβονοειδές, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών, μέσω της μείωσης της φλεγμονής. Αναμίξτε φέτες μανταρινιού και κρεμμυδάκια με κουσκούς, προσθέστε χυμό φρέσκου λεμονιού στο νερό σας ή φτιάξτε ένα παρφέ εσπεριδοειδών με χαμηλό σε λιπαρά γιαούρτι, πορτοκάλια και μούρα.

  1. Λιπαρά ψάρια

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε ψάρια όπως ο τόνος, ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή και μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τον κίνδυνο για ορισμένες χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2013 του στο επιστημονικό περιοδικό Pharmacology & Therapeutics. Προσθέστε λιπαρά ψάρια στο μενού σας, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Δοκιμάστε τα ψητά στο φούρνο ή στη σχάρα εμπλουτίζοντας το πιάτο σας με βότανα, χυμό λεμονιού ή μουστάρδα Dijon.

  1. Μούρα

Οι ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν σε ορισμένα τρόφιμα, όπως τα μούρα, την κόκκινη, μοβ και μπλε απόχρωσή τους, είναι ένας τύπος φυσικού φυτικού χημικού που μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Τα βατόμουρα είναι χαμηλά σε θερμίδες, αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών και μαγγανίου και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Επίσης, είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, οι οποίες εκτός του ότι είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, έχουν επίσης αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες. Δοκιμάστε τα με πλιγούρι βρώμης, μούσλι ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

  1. Ξινά κεράσια

Τα κεράσια και ειδικά τα ξινά, μπορεί να περιέχουν ακόμη υψηλότερα επίπεδα ανθοκυανών ακόμα και από τα μούρα και τα βατόμουρα, που σημαίνει ότι μπορούν να προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερη αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα Αρθρίτιδας. Μπορείτε να τα προσθέσετε σε σαλάτες ή να τα κάνετε σωτέ σε πολλές διαφορετικές συνταγές λαχανικών, όπως φασολάκια ή λαχανάκια Βρυξελλών. Μπορούν, επίσης, να αναμιχθούν με άλλα αντι-φλεγμονώδη τρόφιμα, όπως τα καρύδια. Τα φυτοθρεπτικά συστατικά που κάνουν τα ξινοκέρασα μια έξυπνη επιλογή, βρίσκονται, επίσης, σε πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, όπως τα σταφύλια Concord, το κόκκινο λάχανο και η μελιτζάνα.

  1. Καρπούζι

Το λυκοπένιο είναι ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα κόκκινα φρούτα, όπως ντομάτες, ροζ γκρέιπφρουτ και καρπούζι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Food Science & Technology,  δείχνει ότι το λυκοπένιο στο καρπούζι έχει πιο ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, ακόμα και από τις ντομάτες. Δοκιμάστε το ραντισμένο με χυμό λάιμ ή κάντε ένα νόστιμο ορεκτικό με καρπούζι και δυόσμο.

  1. Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο, το οποίο είναι ένα βασικό μέρος της μεσογειακής διατροφής, είναι μια πλούσια πηγή φαινολικών ενώσεων που φαίνεται να έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι ακόμη και τα υγιή λίπη είναι πλούσια σε θερμίδες και θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο (μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο περιέχει 119 θερμίδες). Ρίχνοντας λίγο ελαιόλαδο πάνω στις ντομάτες όχι μόνο βελτιώνεται η γεύση τους, αλλά αυξάνεται και ο κορεσμός και βελτιώνεται η απορρόφηση του λυκοπενίου.

  1. Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Περιέχουν βιολαξανθίνη, μια χρωστική ουσία που μπορεί να συμβάλει στη μείωση της φλεγμονής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε, το 2012, στο επιστημονικό περιοδικό Biological and Pharmaceutical Bulletin. Και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο και η ρόκα, περιέχουν ουσίες που είναι γνωστές ως γλυκοσινολικά. Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Καρκίνου, κατά τη διάρκεια της πέψης, οι εν λόγω ουσίες διαλύονται για να σχηματίσουν δραστικές ενώσεις που έχουν αντι-φλεγμονώδεις δράσεις. Προσθέστε σπανάκι σε ένα σάντουιτς, ή σοτάρετε «σγουρό» λάχανο, πράσινες πιπεριές, κρεμμύδια, μανιτάρια και ντομάτες σε λίγο ελαιόλαδο για ένα γευστικό πιάτο.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια υγιεινή δίαιτα που καλύπτει όλες τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού

Διαβάστε τι αναφέρει για τη μεσογειακή διατροφή η Καλλιόπη Γεωργακούλη επίκουρη  καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η σωστή διατροφή είναι στο δικό σου χέρι

Περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη σωστή διατροφή & 120 έκαναν λιπομέτρηση στη δράση μας στο Σύνταγμα Γιατί (και) η σωστή διατροφή #EinaiStoDikoSouXeri 

Μεσογειακή διατροφή: Πώς βοηθάει στην εγκυμοσύνη πριν από τη σύλληψη

Οι γυναίκες που ακολουθούν μια μεσογειακού τύπου διατροφή στα χρόνια πριν μείνουν έγκυες, διατρέχουν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές υπέρτασης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης