Χαλάζιο: Η φλεγμονή στο βλέφαρο που εμποδίζει την όραση

Γιατί είναι αναγκαία η άμεση θεραπεία του;

Το χαλάζιο είναι μια πολύ συχνή φλεγμονή του βλεφάρου που προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητά μας καθώς παρεμποδίζει την όραση και την πρακτική λειτουργία των οφθαλμών.

Όπως μας εξηγεί η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, για την οριστική αντιμετώπιση του χαλαζίου και την αποφυγή υποτροπής του είναι αναγκαία η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.

Το χαλάζιο οφείλεται στην απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων. Το βλέφαρο διογκώνεται, κοκκινίζει και δίνει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό “ογκίδιο”(κύστη), το οποίο συχνά είναι επώδυνο.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες. Ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι περισσότερο επιρρεπείς στη δημιουργία πολλαπλών ή υποτροπιαζόντων χαλαζίων. Η βλεφαρίτιδα επίσης αποτελεί συχνό αιτιολογικό παράγοντα.

Η άμεση επίσκεψη στον ειδικό και η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας είναι σημαντική, γιατί προφυλάσσει από τη δημιουργία χρόνιας κύστης, τη ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης που μπορεί να απαιτηθεί αν η φλεγμονή παραμείνει επί μακρόν.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση για το χαλάζιο περιλαμβάνει:

-ζεστές κομπρέσες σε συνδυασμό με ήπιο μασάζ των βλεφάρων

-τεχνητά δάκρυα

-οφθαλμική αλοιφή αντιβιοτικού κ κορτιζόνης. Απαιτείται προσοχή στη χρήση τέτοιων αλοιφών γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια(γλαύκωμα, καταρράκτη). Επομένως, πρέπει να χορηγούνται μόνο από οφθαλμίατρο και υπό την επίβλεψή του.

-Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

-Στις περιπτώσεις όπου το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί, τότε αφαιρείται χειρουργικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ηπατίτιδα: 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς ηπατίτιδας C

Ποιους αφορά η ηπατίτιδα; Ποιες είναι οι μέθοδοι πρόληψης και ποιες οι τελευταίες εξελίξεις στις θεραπείες; Απαντά ο Ηπατολόγος κ. Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, Καθηγητής Παθολογίας Γαστρεντερολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών και Συντονιστής της Επιτροπής Ηπατιτίδων του ΕΟΔΥ.

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Κολπική Μαρμαρυγή

Τί είναι η κολπική μαρμαρυγή και ποια άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Είναι απειλητική για τη ζωή μια αρρυθμία; Στα ερωτήματα αυτά απαντά η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Καλοκαίρι και δερματικές παθήσεις: Πως μπορούμε να τις αποφύγουμε;

Η ευεργετική επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας στην υγεία μας δεν αμφισβητείται όταν η έκθεση γίνεται με σύνεση και μέτρο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχουν πολλές δερματολογικές παθήσεις που εμφανίζουν έξαρση ή εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα.