Χαλάζιο: Η φλεγμονή στο βλέφαρο που εμποδίζει την όραση

Γιατί είναι αναγκαία η άμεση θεραπεία του;

Το χαλάζιο είναι μια πολύ συχνή φλεγμονή του βλεφάρου που προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητά μας καθώς παρεμποδίζει την όραση και την πρακτική λειτουργία των οφθαλμών.

Όπως μας εξηγεί η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, για την οριστική αντιμετώπιση του χαλαζίου και την αποφυγή υποτροπής του είναι αναγκαία η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.

Το χαλάζιο οφείλεται στην απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων. Το βλέφαρο διογκώνεται, κοκκινίζει και δίνει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό “ογκίδιο”(κύστη), το οποίο συχνά είναι επώδυνο.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες. Ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι περισσότερο επιρρεπείς στη δημιουργία πολλαπλών ή υποτροπιαζόντων χαλαζίων. Η βλεφαρίτιδα επίσης αποτελεί συχνό αιτιολογικό παράγοντα.

Η άμεση επίσκεψη στον ειδικό και η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας είναι σημαντική, γιατί προφυλάσσει από τη δημιουργία χρόνιας κύστης, τη ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης που μπορεί να απαιτηθεί αν η φλεγμονή παραμείνει επί μακρόν.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση για το χαλάζιο περιλαμβάνει:

-ζεστές κομπρέσες σε συνδυασμό με ήπιο μασάζ των βλεφάρων

-τεχνητά δάκρυα

-οφθαλμική αλοιφή αντιβιοτικού κ κορτιζόνης. Απαιτείται προσοχή στη χρήση τέτοιων αλοιφών γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια(γλαύκωμα, καταρράκτη). Επομένως, πρέπει να χορηγούνται μόνο από οφθαλμίατρο και υπό την επίβλεψή του.

-Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

-Στις περιπτώσεις όπου το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί, τότε αφαιρείται χειρουργικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Asthma Control Test: Πόσο σωστά διαχειρίζεστε το άσθμα σας;

Μέσα από την εφαρμογή ενός απλού τεστ μπορείτε να διαπιστώσετε εσείς και ο γιατρός σας, εάν τα συμπτώματα του άσθματός σας είναι καλά ελεγχόμενα.

Χρόνιος πόνος: Γιατί είναι τόσο δύσκολη η διαχείρισή του;

Η φροντίδα όσων πονάνε καθημερινά πρέπει να επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της υποκείμενης αιτίας και στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής κατάστασης τους, όχι στην πλήρη εξαφάνιση του πόνου, στόχος που δεν είναι ποτέ ρεαλιστικός.

Ρευματικό νόσημα και εργασία: Πως μπορώ να αντιμετωπίσω τους περιορισμούς της νόσου;

Εάν έχετε κάποιο ρευματικό νόσημα, πιθανότατα έχετε αναρωτηθεί πώς μπορείτε να εργάζεστε και να συνεχίζετε την καριέρα σας παρά τους λειτουργικούς περιορισμούς της νόσου.