Χαλάζιο: Η φλεγμονή στο βλέφαρο που εμποδίζει την όραση

Γιατί είναι αναγκαία η άμεση θεραπεία του;

Το χαλάζιο είναι μια πολύ συχνή φλεγμονή του βλεφάρου που προκαλεί δυσκολία στην καθημερινότητά μας καθώς παρεμποδίζει την όραση και την πρακτική λειτουργία των οφθαλμών.

Όπως μας εξηγεί η Μαρία Μποσινάκη, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, για την οριστική αντιμετώπιση του χαλαζίου και την αποφυγή υποτροπής του είναι αναγκαία η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.

Το χαλάζιο οφείλεται στην απόφραξη των μεϊβομιανών αδένων, οι οποίοι βρίσκονται στο χείλος των βλεφάρων. Το βλέφαρο διογκώνεται, κοκκινίζει και δίνει την αίσθηση σαν να έχει δημιουργηθεί ένα μικρό “ογκίδιο”(κύστη), το οποίο συχνά είναι επώδυνο.

Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία και συχνά οφείλεται σε διαταραχή της παραγωγής σμήγματος από τους αδένες. Ασθενείς με ροδόχρου ακμή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι περισσότερο επιρρεπείς στη δημιουργία πολλαπλών ή υποτροπιαζόντων χαλαζίων. Η βλεφαρίτιδα επίσης αποτελεί συχνό αιτιολογικό παράγοντα.

Η άμεση επίσκεψη στον ειδικό και η άμεση έναρξη της κατάλληλης θεραπείας είναι σημαντική, γιατί προφυλάσσει από τη δημιουργία χρόνιας κύστης, τη ταλαιπωρία του πόνου και την πιθανή ανάγκη χειρουργικής αντιμετώπισης που μπορεί να απαιτηθεί αν η φλεγμονή παραμείνει επί μακρόν.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση για το χαλάζιο περιλαμβάνει:

-ζεστές κομπρέσες σε συνδυασμό με ήπιο μασάζ των βλεφάρων

-τεχνητά δάκρυα

-οφθαλμική αλοιφή αντιβιοτικού κ κορτιζόνης. Απαιτείται προσοχή στη χρήση τέτοιων αλοιφών γιατί η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα μάτια(γλαύκωμα, καταρράκτη). Επομένως, πρέπει να χορηγούνται μόνο από οφθαλμίατρο και υπό την επίβλεψή του.

-Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και αντιβιοτική αγωγή από το στόμα.

-Στις περιπτώσεις όπου το χαλάζιο επιμένει και δεν υποχωρεί, τότε αφαιρείται χειρουργικά.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Πανελλήνιες Εξετάσεις: 11 Συμβουλές για μέγιστη απόδοση

Η σωστή διατροφή και η λήψη γενικών μέτρων κατά την καθημερινότητα του εξεταζόμενου μαθητή συμβάλλουν τόσο στη φυσική τόνωση του οργανισμού, όσο και στην πρόληψη παθολογικών προβλημάτων.

Θυρεοειδής αδένας: Οι κύριες παθήσεις του, τα προειδοποιητικά συμπτώματα και η θεραπευτική αντιμετώπιση τους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυρεοειδούς στις 25 Μαΐου, οι Καθηγήτριες στη Θεραπευτική Κλινική, Νοσοκομείο Αλεξάνδρα της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου, Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Παθολόγος, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής παρέχουν στοιχεία για τον σημαντικό αυτό ενδοκρινή αδένα.