Υπεριδρωσία: Γιατί ιδρώνω πολύ και χωρίς λόγο; 

Η υπεριδρωσία είναι η κατάσταση κατά την οποία ιδρώνουμε περισσότερο από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού. Πολλοί συγχέουν την υπεριδρωσία με την υπερβολική εφίδρωση, ωστόσο πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις.

Ποια είναι τα ακριβή αίτια της διαταραχής και πως αντιμετωπίζεται θεραπευτικά; Μας απαντά η δερματολόγος Τζέτα Δουλαβέρη.

Η υπεριδρωσία είναι μια ιατρική διαταραχή κατά την οποία οι πάσχοντες ιδρώνουν υπερβολικά. Προσβάλλει το 2-3% του γενικού πληθυσμού, αρχίζει πριν από την ηλικία των 25 ετών (συχνά στην παιδική ή εφηβική ηλικία) και εκδηλώνεται με τουλάχιστον ένα επεισόδιο έντονης εφίδρωσης την εβδομάδα.

Αρκετοί συγχέουν την υπεριδρωσία με την υπερβολική εφίδρωση αν και είναι δύο διαφορετικές καταστάσεις. Η υπερβολική εφίδρωση προκύπτει εξαιτίας έντονης άσκησης ή μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ενώ η υπεριδρωσία προκαλείται χωρίς το άτομο να κινείται ή να βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον.

Αν και η ακριβής αιτία της διαταραχής παραμένει άγνωστη, οι γιατροί πιστεύουν πως σχετίζεται με υπερδραστηριότητα ορισμένων νεύρων τα οποία στέλνουν μήνυμα στο σώμα πως πρέπει να αυξήσει την εφίδρωση για να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του.

Οι συχνότεροι  παράγοντες που συμβάλλουν στην υπεριδρωσία είναι η κληρονομικότητα, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο υπερθυρεοειδισμός, η παχυσαρκία, η ουρική αρθρίτιδα, η εμμηνόπαυση, η ύπαρξη όγκου,  η δηλητηρίαση από υδράργυρο, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Ορισμένα αντικαταθλιπτικά και φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το γλαύκωμα και την υπέρταση, μπορεί να έχουν ως παρενέργεια την υπεριδρωσία.

Πως εκδηλώνεται

-Υπερβολική εφίδρωση στις παλάμες, στα πέλματα, στις μασχάλες και στη βουβωνική χώρα.

-Μυκητιάσεις ή λοιμώξεις από βακτήρια που αναπτύσσονται εξαιτίας του υγρασίας στο σώμα.

-Το άτομο με υπεριδρωσία συνήθως έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.

-Αρκετές φορές επιζητά την κοινωνική απομόνωση και οδηγείται σε κατάθλιψη.

-Μειωμένη απόδοση στην εργασία, ειδικά εάν αυτή είναι κατά βάση σωματική.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές αποτελεσματικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της.

Αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφορα είδη θεραπειών για την υπεριδρωσία όπως: αντιιδρωτικά spray, χειρουργική αντιμετώπιση με αφαίρεση των ιδρωτοποιών αδένων, συμπαθεκτομή τέμνοντας τα συμπαθητικά νεύρα, που διεγείρουν τους αδένες.

Η πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας γίνεται με έγχυση βοτουλινικής τοξίνης τύπου Α . Με την συγκεκριμένη θεραπεία Βοτουλινικής Τοξίνης διακόπτεται το νευρικό ερέθισμα. Στη συγκεκριμένη εφαρμογή κατά της υπεριδρωσίας, η  Βοτουλινική Τοξίνη διακόπτει το νευρικό ερέθισμα που φτάνει μέχρι τους ιδρωτοποιούς αδένες και τους δίνει την εντολή να παράγουν ιδρώτα.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι η εφαρμογή  Βοτουλινικής Τοξίνης Α σε τέτοιες καταστάσεις εμποδίζει την υπερβολική εφίδρωση κι όχι τη φυσιολογική παραγωγή ιδρώτα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία: Η υπέρταση ευθύνεται για 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως

Η αρτηριακή υπέρταση αποτελεί σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο δημοσιονομικό πρόβλημα υγείας. Η επίπτωση της αυξάνεται λόγω της αύξησης του μέσου όρου ζωής αλλά και του σύγχρονου τρόπου διαβίωσης (κάπνισμα, παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ανθυγιεινή διατροφή κλπ).

Σε ποια ηλικία είναι αναγκαία η κολονοσκόπηση;

Για τους περισσότερους, η ηλικία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου ξεκινά στα 45 έτη. Η τρέχουσα σύσταση είναι κυρίως για άτομα μέσου κινδύνου, δηλαδή εκείνα που δεν έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή συμπτώματα.

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.