Καρκίνος του μαστού: Το υπερηχογράφημα μαστού δεν αντικαθιστά την μαστογραφία!

Το ηπερηχογράφημα μαστού είναι μια σημαντική απεικονιστική μέθοδος, η οποία ωστόσο από μόνη της δεν είναι αρκετή για να εξασφαλίσει στη γυναίκα τη σωστή διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Γράφει η  Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, Χειρουργός–Γυναικολόγος, Μαστολόγος – Ογκολόγος.

Το υπερηχογράφημα ή οι υπέρηχοι του μαστού είναι μια απεικονιστική μέθοδος του μαστού με υπερηχητικά κύματα. Το υπερηχογράφημα είναι συμπληρωματική εξέταση των μαστών και μπορεί να διαχωρίσει εάν μια ανωμαλία ή ένα ογκίδιο είναι συμπαγές ή κυστικό , καλόηθες ή κακόηθες

Πώς πραγματοποιείται

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται με τη χρήση ειδικού μηχανήματος υπερήχων και με κατάλληλη για τον μαστό κεφαλή. Η γυναίκα τοποθετείται συνήθως σε ύπτια θέση και με τα χέρια πίσω από το κεφάλι. Με την τοποθέτηση της κεφαλής (του ηχοβολέα) επάνω στο μαστό η συσκευή αναπαράγει ανατομικές τομές του μαστού σε ασπρόμαυρη εικόνα. Εξετάζονται οι μαστοί σε όλη τους την επιφάνεια καθώς και οι μασχαλιαίες περιοχές.

Είναι μέθοδος ανώδυνη, ακίνδυνη (δεν περιέχει ακτινοβολία) και σχετικά σύντομη. Το υπερηχογράφημα πρέπει να εφαρμόζεται από ιατρούς που έχουν εμπειρία σε αυτή τη μέθοδο και γνωρίζουν καλά τις παθήσεις του μαστού.

Πότε πραγματοποιείται

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται κάθε φορά που θέλουμε να διερευνήσουμε ένα εύρημα που προέκυψε από την κλινική εξέταση ή τη μαστογραφία ή ακόμη και να επιβεβαιώσουμε με μια τρίτη εξέταση, ότι η αρνητική κλινική μας εξέταση και η μαστογραφία πράγματι είναι αρνητικές και δεν διαπιστώνεται κάτι ούτε με τους υπερήχους.

Επιπλέον, η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί, σε συνδυασμό πάντα με την κλινική εξέταση σε:

  • Γυναίκες μικρότερες των 35 ετών
  • Περιπτώσεις που χρειάζεται να γίνει παρακέντηση κάποιας ακτινολογικής ανωμαλίας υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση
  • Περιπτώσεις προεγχειρητικής εντόπισης με σύρμα κάποιας ακτινολογικής ανωμαλίας

Μπορεί το υπερηχογράφημα του μαστού να αντικαταστήσει τη μαστογραφία;

ΌΧΙ, σε καμία περίπτωση. Η απεικονιστική αυτή μέθοδος του μαστού πραγματοποιείται ως συμπλήρωμα της κλινικής εξέτασης και της μαστογραφίας. Δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη μαστογραφία και γι’ αυτό είναι πολύ εσφαλμένη η άποψη που ακούμε να λέγεται ότι τον ένα χρόνο να γίνει μαστογραφία και τον άλλο χρόνο υπερηχογράφημα.

Το υπερηχογράφημα υστερεί σε σχέση με τη μαστογραφία, στην αναγνώριση μικρού μεγέθους αλλοιώσεων. Η μαστογραφία και δη σήμερα η ψηφιακή, μπορεί να αναγνωρίσει ανωμαλίες ολίγων χιλιοστών. Ενώ το υπερηχογράφημα χρειάζεται μέγεθος ογκιδίου πάνω από 1 εκατοστό.

Επιπλέον, υστερεί στην ικανότητα ανίχνευσης μικροαποτιτανώσεων, που αποτελούν πρώιμο εύρημα σε πολλούς καρκίνους του μαστού. Επειδή στόχος μας είναι να ανακαλυφθεί ο καρκίνος του μαστού σε μέγεθος κάτω του 1 εκατοστού, το υπερηχογράφημα υστερεί και σε σχέση με την πρόγνωση. Συνεπώς, η μαστογραφία παραμένει η εξέταση επιλογής για τον τακτικό περιοδικό έλεγχο των γυναικών για καρκίνο του μαστού.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.

Γρήγορη απώλεια βάρους: Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία;

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που, για να χάσουν τα κιλά του χειμώνα, καταφεύγουν σε γρήγορες και εξαντλητικές δίαιτες. Πόσο επικίνδυνη όμως είναι μια τέτοια πρακτική για την υγεία μας; Απαντά η Βασιλική Νεστορή, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η ψυχαγωγία των παιδιών στην εποχή των ηλεκτρονικών μέσων

Τα σημερινά παιδιά μεγαλώνουν μέσα σε ένα ψηφιακό κόσμο, ο οποίος έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους υγεία. Για να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες, τα παιδιά χρειάζονται κανόνες, επίβλεψη και καθοδήγηση από τους γονείς.