45 (τουλάχιστον) αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία από την κατανάλωση ζάχαρης

Η υπερβολική πρόσληψη ζακχάρων αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση 45 διαφορετικών προβλημάτων υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Πλήθος ερευνών έχει δείξει τις αρνητικές επιπτώσεις της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης στην υγεία. Μια νέα διευρυμένη μελέτη έρχεται να επιβεβαιώσει, για άλλη μια φορά, πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνιστά μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ομάδα Κινέζων ερευνητών, σε μια μεγάλη ανασκόπηση 73 μετα-αναλύσεων, η οποία περιελάμβανε 8.601 μελέτες, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων πάνω από 6 κουταλάκια του γλυκού καθημερινά αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης 45 διαφορετικών προβλημάτων υγείας. Η μελέτη – ανασκόπηση κάλυπτε 83 αποτελέσματα υγείας σε ενήλικες και παιδιά. Συνολικά, υπήρχαν πολύ λίγα αξιόπιστα στοιχεία που έδειχναν οποιεσδήποτε ευεργετικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων για την υγεία.

Τα ελεύθερα σάκχαρα – ο τύπος ζάχαρης στον οποίο επικεντρώθηκαν οι ερευνητές – είναι αυτά που προστίθενται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Συσκευάζονται ως επιτραπέζια ζάχαρη και άλλα γλυκαντικά και απαντώνται φυσικά σε σιρόπια, μέλι, χυμούς φρούτων, χυμούς λαχανικών, πάστες και άλλα παρόμοια προϊόντα στα οποία έχει διασπαστεί η κυτταρική δομή των τροφίμων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Αυτή η κατηγορία δεν περιλαμβάνει σάκχαρα που απαντώνται φυσικά σε γαλακτοκομικά ή δομικά ολόκληρα φρούτα και λαχανικά.

Τα προβλήματα υγείας που συνδέθηκαν με την υπερβολική πρόσληψη ζαχάρων ήταν, μεταξύ άλλων, ο διαβήτης, η ουρική αρθρίτιδα, η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης πιθανή συσχέτιση με 7 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, μεταξύ των οποίων καρκίνος του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος. Τέλος, ένα σύνολο ευρημάτων συνέδεσαν την υψηλή πρόσληψη σακχάρων με αυξημένο κίνδυνο άσθματος, τερηδόνας, κατάθλιψης και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η ημερήσια κατανάλωση 250 ml ζαχαρούχων ροφημάτων σχετίστηκε με 17% υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και 4% υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να καταναλώνουν περισσότερα από ένα σακχαρούχο ρόφημα την εβδομάδα, καθώς για κάθε επιπρόσθετη κατανάλωση αναψυκτικού εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος ουρικής αρθρίτιδας έδειξε να αυξάνεται κατά 4%.

Όπως επισημαίνει ο ερευνητής Καθηγητής LiangrenLiu από το Νοσοκομείο Δυτικής Κίνας του Πανεπιστημίου Sichuan,«τα στοιχεία για τις επιβλαβείς συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης και των αλλαγών στο σωματικό βάρος, τη συσσώρευση λίπους, την παιδική παχυσαρκία και τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και κατάθλιψης δείχνουν να είναι πιο αξιόπιστα συγκριτικά με άλλα ευρήματα. Τα στοιχεία που συνδέουν την υπερβολική ζάχαρη με τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου παραμένουν περιορισμένα, αλλά δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα».

Τα ευρήματα της μελέτης, σε συνδυασμό με τις υπάρχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο και του Αμερικανικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να περιορίσουν την πρόσληψη πρόσθετης ζάχαρης σε λιγότερο από 25 γραμμάρια ή περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα. Οι ερευνητές συνιστούν επίσης τη μείωση της κατανάλωσης ζαχαρούχων ποτών σε λιγότερο από ένα την εβδομάδα.

Για να αλλάξουν οι συνήθειες κατανάλωσης ζάχαρης, οι ερευνητές πιστεύουν ότι απαιτείται επειγόντως ένας συνδυασμός ευρείας εκπαίδευσης για τη δημόσια υγεία και πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα πρόσθετα σάκχαρα δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της ημερήσιας πρόσληψης ενέργειας. Μικρές αλλαγές στη καθημερινή διατροφή μπορούν να μειώσουν την πρόσληψή ζάχαρης.

-Αντικαταστήστε την επιτραπέζια ζάχαρη με φυσικές πηγές. Το μέλι και η στέβια είναι φυσικά γλυκαντικά που αποτελούν καλύτερη εναλλακτική στην παραδοσιακή επιτραπέζια ζάχαρη.

– Μειώστε την κατανάλωση αναψυκτικών στη διάρκεια της ημέρας.

– Φτιάξτε μόνοι σας χυμούς φρούτων και λαχανικών και αποφύγετε τους τυποποιημένους χυμούς που περιέχουν ζάχαρη.

-Χρησιμοποιήστε  πάντα λιγότερη ζάχαρη από αυτήν που χρειάζονται οι διάφορες συνταγές.

-Μειώστε τη ζάχαρη που βάζετε στον καφέ σας, ειδικά εάν πίνετε πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα.

-Μειώστε τις καραμέλες, τις τσίχλες με ζάχαρη, τις σοκολάτες και τα γλυκά.

-Να αποφεύγετε τα ντρέσινγκ και την προσθήκη σιροπιού στον καφέ σας.

-Να ελέγχετε τη λίστα των συστατικών σε κάθε τρόφιμο του εμπορίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ: https://www.bmj.com/content/381/bmj-2022-071609

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

14ο Συνέδριο «Future of Healthcare in Greece»: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία

Η «Διαμόρφωση ενός Υγιούς Μέλλοντος: Ο Δρόμος προς την Υγειονομική Περίθαλψη Βασισμένη στην Αξία» είναι το κεντρικό θέμα του 14ου Συνεδρίου «Future of Healthcare in Greece» που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου στην Αθήνα.

Η ΑΒ Βασιλόπουλος στηρίζει το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου Prolepsis

Συνεχίζεται για δέκατη χρονιά η μεγάλη προσφορά της ΑΒ Βασιλόπουλος μέσα από την υποστήριξη του Προγράμματος Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής – ΔΙΑΤΡΟΦΗ που υλοποιεί το Ινστιτούτο Prolepsis σε σχολεία ευπαθών περιοχών της χώρας.

Η σχέση των εφήβων με τους γονείς τους: Νεότερα ερευνητικά δεδομένα του ΕΠΙΨΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, στις 15 Μαΐου, το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής - ΕΠΙΨΥ δημοσιοποιεί σχετικά ευρήματα της πιο πρόσφατης (2022) Πανελλήνιας έρευνας για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των έφηβων- μαθητών.