Νηστεία Πάσχα: Τι να προσέξουμε για να μην πάρουμε βάρος

Κατά τη διάρκεια της νηστείας του Πάσχα, είτε διαρκεί 40 ημέρες είτε αφορά μόνο την Μεγάλη Εβδομάδα, παρατηρούμε συχνά ότι την περίοδο αυτή είναι πιο εύκολο να πάρουμε βάρους από ότι να χάσουμε, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης υδατανθράκων και την έλλειψη πρωτεΐνης.

Τι πρέπει επομένως να προσέχουμε στη νηστεία ώστε να διατηρήσουμε το βάρος μας σε φυσιολογικά επίπεδα; Μας απαντά η Χριστίνα Μαλανδράκη, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος.

Η νηστεία αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για περιοδική αποχή από το κρέας με αποτέλεσμα τη μείωση του προσλαμβανόμενου λίπους συγκεκριμένα του κορεσμένου, που είναι και το πιο επιβαρυντικό. Κατά τη νηστεία αυξάνεται ή πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνεται αυτή που προέρχεται από λίπη και πρωτεΐνες. Η μείωση του λίπους και ειδικά του κορεσμένου(που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα κρέατα) συμβάλλει στη βελτίωση της υγείας μας. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί μείωση και έλεγχος του σωματικού βάρους.

Παρόλα αυτά, έχουμε παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές το τέλος της νηστείας μας βρίσκει με κάποια παραπανίσια κιλά.

Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πάρουμε βάρος  

-Οργάνωση γευμάτων

Φροντίζουμε να οργανώνουμε τα γεύματα μας, αρχίζουμε τη μέρα μας με πρωινό που θα μας δώσει ενέργεια και θα μας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα. Το ιδανικότερο είναι να έχουμε 5 γεύματα μέσα στη μέρα, δύο από τα οποία καλό θα ήταν να περιλαμβάνουν φρούτα και ξηρούς καρπούς.

-Μετριάζουμε το ελαιόλαδο και το ψωμί σε κάθε γεύμα

Τόσο το ψωμί όσο και το ελαιόλαδο είναι εξαιρετικά θερμιδογόνα και γι’ αυτό θα πρέπει να προσέξουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε. 1κ.σ ελαιόλαδο είναι αρκετό σε κάθε γεύμα γιατί το επιπλέον θα μας προσφέρει μόνο θερμίδες. Επίσης στην περίπτωση του ψωμιού θα πρέπει να περιοριστούμε σε 1-2 φέτες (λεπτές όπως του τοστ) ανά γεύμα ανάλογα με τις ενεργειακές μας ανάγκες.

-Δεν παραλείπουμε φρούτα και λαχανικά

Αν δεν τα καταναλώσουμε μέσα στη μέρα στις ποσότητες που ενδείκνυνται, λόγω της πείνας μας θα δώσουμε τη θέση τους σε τρόφιμα πολύ υψηλότερης ενεργειακής αξίας.

-Προσέχουμε τον τρόπο μαγειρέματος

Αποφεύγουμε τα τηγανιτά γιατί κατά το τηγάνισμα καταστρέφεται μεγάλο μέρος των βιταμινών, σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο τρόπο μαγειρέματος. Επίσης, απορροφάται μεγάλη ποσότητα λίπους που θα αυξήσει πολύ τις συνολικές μας θερμίδες.

-Καταναλώνουμε φυτική πρωτεΐνη στα γεύματα μας

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη σε κάθε μας γεύμα. Λόγω της νηστείας όμως, δεν μπορούμε να καταναλώσουμε ζωική πρωτεΐνη, θα δώσουμε λοιπόν τη θέση της στη φυτική πρωτεΐνη, η οποία με τους κατάλληλους συνδυασμούς θα γίνει ισάξιας βιολογικής αξίας. Κάποια παραδείγματα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας είναι τα θαλασσινά, τα σαλιγκάρια, το ρύζι με μανιτάρια, τα όσπρια με δημητριακά (π.χ. φακές με ρύζι).

-Προτιμάμε προϊόντα ολικής άλεσης

Λόγω της περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες θα μας προκαλέσουν γρηγορότερο κορεσμό, θα διατηρήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας σε σταθερά επίπεδα και θα αποφύγουμε τυχόν υπογλυκαιμίες που θα μας οδηγήσουν στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού. Ευαίσθητες ομάδες όπως είναι τα παιδιά, οι εγκυμονούσες, θηλάζουσες, και άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια, θα πρέπει να νηστεύουν για μικρότερο χρονικό διάστημα ή καθόλου, ανάλογα με τις οδηγίες του γιατρού ή του διαιτολόγου τους.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.