Πόσα ξέρετε πραγματικά για τον καρκίνο του προστάτη;

Αλήθειες και ψέματα που πρέπει να γνωρίζετε

  1. Η καλοήθης υπερτροφία του προστάτη οδηγεί στον καρκίνο.

ΛΑΘΟΣ.

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική ένδειξη που να την συσχετίζει με τον καρκίνο ή ότι πως οι άνδρες με «προστάτη» διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.

  1. Αυξημένο PSA σημαίνει καρκίνος.

ΛΑΘΟΣ.

Οι τιμές αυξάνουν και εξαιτίας της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη αλλά και της προστατίτιδας. Αν και το PSA θεωρείται ειδικός καρκινικός δείκτης του προστάτη. Ωστόσο μπορεί να αυξηθεί ελάχιστα και όταν διεγείρεται κατά την εκσπερμάτιση, κατά την ποδηλασία ή με την δακτυλική εξέταση του προστάτη από τον γιατρό κ.λπ. Γι’ αυτό και απαγορεύεται το σεξ και την ποδηλασία τουλάχιστον μία με δύο ημέρες, πριν οι άνδρες υποβληθούν σε PSA.

  1. Τα προβλήματα με τον προστάτη ξεκινούν πάντα μετά την ηλικία των 60 ετών.

ΛΑΘΟΣ .       

Η προστατίτιδα είναι συχνότερη σε άνδρες μεταξύ 35-50 ετών, ενώ η καλοήθης υπερτροφία μπορεί να αρχίσει στις ίδιες ηλικίες. Ακόμη κι αν εκδηλωθεί μετά τα 65, η ανάπτυξή του μπορεί να έχει αρχίσει πριν 15 χρόνια.

  1. Ο καρκίνος του προστάτη εμφανίζει πάντα συμπτώματα.

ΛΑΘΟΣ.

Ο καρκίνος προστάτη στα αρχικά στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα ούτε πόνο. Η εμφάνιση άλγους, αιματουρίας ή διαταραχών στην ούρηση εμφανίζεται σε πιο προχωρημένα στάδια τοπικής επέκτασης της νόσου ή συνηθέστερα λόγω μεταστάσεων στα οστά.

  1. Ο καρκίνος του προστάτη είναι κληρονομική νόσος.

ΛΑΘΟΣ.

Η πλειοψηφία των περιστατικών καρκίνου προστάτη εμφανίζεται χωρίς να υπάρχει κληρονομικό ιστορικό. Η ύπαρξη όμως πατέρα ή αδερφού με καρκίνο προστάτη διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος όταν υπάρχουν πολλοί συγγενείς με την νόσο και ειδικά εάν εμφάνισαν τον καρκίνο σε μικρή σχετικά ηλικία.

  1. Αν αφαιρέσετε τον προστάτη θα εμφανίσετε στυτική δυσλειτουργία.

ΛΑΘΟΣ.

Τα προβλήματα στύσης μετά την εγχείρηση ή άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη, όπως η βραχυθεραπεία, συνήθως σχετίζονται με τον τραυματισμό και τη δημιουργία ουλής στους μαλακούς ιστούς και τα νεύρα του πέους στην ίδια περιοχή. Εξαρτάται από το είδος της εγχείρησης, την εμπειρία του χειρουργού και τον οργανισμό του ασθενούς.

  1. Αν δεν κάνεις σεξ θα εμφανίσεις καρκίνο του προστάτη.

ΛΑΘΟΣ.

Αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι συχνές εκσπερματίσεις μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, αυτό δεν σημαίνει πως η απουσία του σεξ είναι η αιτία του καρκίνου. Συνήθως παίζουν ρόλο παράγοντες, όπως τα γονίδια, ο τρόπος ζωής, η διατροφή, με σημαντικότερους για καρκίνο του προστάτη την ηλικία, την καταγωγή (φυλή), το οικογενειακό ιστορικό και την παχυσαρκία.

  1. Το βάρος ενοχοποιείται για την εμφάνιση του καρκίνου προστάτη.

ΣΩΣΤΟ. 

Η παχυσαρκία μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου του προστάτη. Κυρίως η συσσώρευση λίπους στην κοιλιά (κοιλιακή παχυσαρκία) διπλασιάζει τον κίνδυνο.

  1. Η Μεσογειακή διατροφή δρα ευεργετικά.

ΣΩΣΤΟ.

Η Μεσογειακή διατροφή με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριών, δημητριακών ολικής άλεσης, ελαιόλαδου και ξηρών καρπών προφυλάσσει τον οργανισμό. Αλκοόλ, αλάτι και γλυκά όσο το δυνατόν σε μικρότερες ποσότητες.

«Προασπίζω» – Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων Ενάντια στον Καρκίνο του Προστάτη

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στην Ευρώπη και την Ελλάδα: Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ασθενείς με VHL: «Μηδενίζουμε το στίγμα, πολλαπλασιάζουμε την ελπίδα»

Η Οικογενειακή Συμμαχία κατά της νόσου V.H.L Ελλάδος, με αφορμή τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Παθήσεων, θέτει ως στόχο για ακόμη μία φορά τη βελτίωση της αντιμετώπισης των ατόμων με νόσο VHL.

Μόλυβδος και προστασία των εργαζομένων: Πράσινο φως της ΕΕ για νέες οριακές τιμές

Για πρώτη φορά σε 40 χρόνια, η ΕΕ επανεξέτασε τα οριακά επίπεδα επαγγελματικής έκθεσης στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του, μειώνοντάς τα κατά πέντε φορές.