Καταθλιπτική διαταραχή: Τι είναι και πως θα την καταλάβουμε;

Από την Αλεξάνδρα Καππάτου, ψυχολόγο – παιδοψυχολόγο

Όλοι περνάμε άσχημες περιόδους κατά καιρούς όμως για κάποιους αυτές είναι είτε πιο δύσκολες είτε πιο επίμονες ή πολύ απλά είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για κατάθλιψη. Όμως τι ακριβώς εννοούμε με αυτό;

Τι είναι

Η κλινική κατάθλιψη είναι μια διαταραχή της διάθεσης, κατά την οποία το άτομο βιώνει συναισθήματα έντονης λύπης, ματαίωσης και ευερεθιστότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποτέλεσμα να μην είναι και λειτουργικό στην καθημερινότητά του.

Το καταθλιπτικό άτομο αδυνατεί να βρει ενδιαφέρον και ευχαρίστηση σε πρόσωπα και πράγματα που υπό κανονικές συνθήκες θα το ικανοποιούσαν και νιώθει πώς τίποτα δεν έχει νόημα. Υπάρχουν φυσικά διάφορες μορφές και εντάσεις κατάθλιψης και ευτυχώς τρόποι να την προλάβουμε ή να την αντιμετωπίσουμε.

Πώς θα την καταλάβουμε

Τα συνήθη συμπτώματα της καταθλιπτικής διαταραχής είναι τα εξής:

καταθλιπτική διάθεση

Απαισιοδοξία

Απώλεια ευχαρίστησης ακόμα και σε δραστηριότητες που ικανοποιούσαν το άτομο στο παρελθόν

Προβλήματα στον ύπνο (αϋπνία ή/και υπερυπνία)

Πεσμένη σεξουαλική διάθεση

Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες (συνήθως ανορεξία ή αντίθετα ιδιαίτερα αυξημένη όρεξη που οδηγεί όμως το άτομο σε μεγάλες ατασθαλίες)

Συνεχής κόπωση και έλλειψη ενέργειας

Απώλεια συγκέντρωσης

Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Σωματικά συμπτώματα (επιβράδυνση στην κίνηση και στην ομιλία, πόνος στο στομάχι ή άλλοι πόνοι που δεν αποδίδονται σε κάποια πάθηση κ.ά.)

Σκέψεις θανάτου (είτε χωρίς πρόθεση του ατόμου να πεθάνει είτε με πρόθεση σε σοβαρότερες περιπτώσεις)

Ευερεθιστότητα και υπερβολική ευσυγκινησία

Αίσθημα απόρριψης

Απομάκρυνση από ανθρώπους και δραστηριότητες, απομόνωση

Ξεκινάμε να μιλάμε για κατάθλιψη όταν κάποιος εμφανίζει τουλάχιστον 5 από τα παραπάνω συμπτώματα χωρίς προφανή λόγο (π.χ. κατάχρηση ουσιών, ασθένεια, πρόσφατο πένθος) για τουλάχιστον δύο εβδομάδες και μειώνεται η λειτουργικότητά του.

akappatou.gr

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πασχαλινό τραπέζι: Πώς να το απολαύσετε χωρίς συμπτώματα καούρας και δυσπεψίας

Ο Μανώλης Συμβουλάκης, Γαστρεντερολόγος και Δ/ντής Β’ Γαστρεντερολογικής Κλινικής ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της καούρας και της δυσπεψίας στο Πασχαλινό τραπέζι.

Νόσος λεγεωνάριων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την «νόσο των κλιματιστικών»

Η Ελλάδα, ως μεσογειακή χώρα, διαθέτει θεωρητικά όλες τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση λοιμώξεων από Legionella, όπως θερμό κλίμα, λειτουργία κλιματιστικών και υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Πάσχα: Διατροφικές συνήθειες που προκαλούν προβλήματα υγείας

Πολύ συχνά, τόσο τα γιορτινά πιάτα της Ανάστασης όσο και το … πλούσιο μενού της Κυριακής του Πάσχα, όχι μόνο μας "βγάζουν" από τις διατροφικές μας συνήθειες και μας προσθέτουν βάρος αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μας προκαλούν προβλήματα υγείας.