Οι καλύτερες τροφές για τον χειμώνα

Καθώς η θερμοκρασία πέφτει υπάρχει ένας ακόμη λόγος να προσέξουμε τη διατροφή μας επιλέγοντας τροφές που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μας και θα μας προστατεύσουν από το κρύο

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες

Τα φρούτα έχουν πολλές βιταμίνες που καταπολεμούν τη γρίπη που είναι συχνή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση λ.χ. ενός φραγκοστάφυλου ισοδυναμεί με τη συνολική ποσότητα βιταμίνης C που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για μια ημέρα. Τις κρύες μέρες μπορείτε να τρώτε δαμάσκηνα, αποξηραμένα σύκα και βέβαια το κλασικό αντίδοτο στο κρύο, τις σταφίδες, που παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό. Το χειμώνα χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη βιταμίνη C, η οποία δρα προληπτικά κατά των κρυολογημάτων που είναι συχνότερα αυτή την εποχή και ψευδάργυρο. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε αφθονία στις πιπεριές και στα πορτοκάλια, ενώ ο ψευδάργυρος στα οστρακοειδή και στους ξηρούς καρπούς.

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι η καλύτερη πανοπλία για την προστασία του ανοσοποιητικού συστήματος. Το μπρόκολο είναι ένα από τα πιο γνωστά λαχανικά που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Στα χόρτα οι καλύτερες επιλογές είναι το σπανάκι και η ρόκα – ένα πιπεράτο, με διακριτική γεύση πράσινο φυλλώδες λαχανικά που είναι εξαιρετικά ευεργετικό για την περίοδο του Χειμώνα.

Βότανα και μπαχαρικά

Τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι τα μυστικά συστατικά για την οικοδόμηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος που έχουμε ανάγκη ειδικά την εποχή των ιώσεων. Μέντα, μέντα, βασιλικός και λεμονόχορτο είναι μερικά από τα βότανα που ευδοκιμούν τον χειμώνα και μπορούν να νοστιμίσουν το φαγητό μας και να μας δυναμώσουν.

Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι είναι σίγουρα μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και έχει επίσης πολλά στοιχεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού.

Η διατροφή που θα μας ζεστάνει

Όταν έχει κρύο πρέπει να έχουμε γενικά επάρκεια υδατανθράκων. Η διατροφή μας πρέπει να παρέχει στον οργανισμό μας την ενέργεια που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το κρύο. Ιδανικές τροφές για την περίοδο του χειμώνα είναι οι σούπες και ο τραχανάς, ο οποίος περιέχει άμυλο και μας δίνει αργά και σταθερά ενέργεια. Εμπλουτίστε ακόμη το διαιτολόγιό σας με τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες, όπως ρύζι, μακαρόνια κτλ. Χρήσιμες τροφές για το κρύο είναι τα καυτερά φαγητά όπως λ.χ. οι καυτερές πιπεριές. Λίγο πιπέρι στο φαγητό μπορεί να βοηθήσει αφού τα συστατικά του διεγείρουν τα νεύρα και επιφέρουν άμεσο θερμογόνο αποτέλεσμα.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Σε λειτουργία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή  10201 για την προστασία των ανηλίκων

Ενεργοποιήθηκε από την Ελληνική Αστυνομία η 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 10201 για την προστασία των ανηλίκων. Αποστολή της Γραμμής 10201 είναι η υποδοχή καταγγελιών, η κεντρική διαχείριση των περιστατικών και η παροχή ενημέρωσης και συμβουλών.

Ι.Ο.ΑΣ.: Συμβουλές για ασφαλείς εορταστικές εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή την μοτοσικλέτα

Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για ασφαλείς και ευχάριστες εξορμήσεις με το αυτοκίνητο ή με την μοτοσικλέτα κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα.

Κρίσεις πανικού: Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη αναγνώριση των συμπτωμάτων

Εκτιμάται ότι το 80% του πληθυσμού έχει πάθει έστω για μια φορά στην ζωή του κάποια κρίση πανικού. Όσο τρομακτική κι αν είναι μια κρίση πανικού, η κατανόηση των συμπτωμάτων βοηθά στην αποτελεσματική διαχείρισή της.