Προσοχή στο νερό που θα «βουτήξετε»

Είναι άκρως αναζωογονητικό, σε κάθε περίπτωση δροσιστικό αλλά κάποιες φορές και «ένοχο» για διάφορα προβλήματα υγείας.

Μπορείτε να διακρίνετε αν το νερό στο οποίο θα κολυμπήσετε είναι ασφαλές; Είτε πρόκειται για την θάλασσα είτε για την πισίνα, ενημερωθείτε για τα βασικά και έχετέ τα υπόψη σας, πριν πάρετε την απόφαση να «βουτήξετε» ή όχι.

Θάλασσα ή πισίνα;

Είναι γεγονός ότι η θάλασσα έχει ορισμένα «υπέρ» σε σχέση με την πισίνα. Επειδή είναι μια μεγάλη έκταση νερού, εμποδίζει σε μεγαλύτερο βαθμό τη συγκέντρωση μικροβίων απ’ ότι η πισίνα, ενώ επιπλέον, η φυσική χλωρίδα που διαθέτει το νερό της εξουδετερώνει τους «επικίνδυνους» για τον άνθρωπο μικροοργανισμούς. Παρόλα αυτά, αν στην πισίνα και στους υπόλοιπους χώρους του κολυμβητηρίου (αποδυτήρια, ντους κλπ) τηρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπουν οι σχετικές υγειονομικές διατάξεις,  ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά ως προς την ασφάλεια του νερού μεταξύ των δύο.

 

Το «ένοχο» νερό


Όταν το νερό είναι ακατάλληλο μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στην υγεία των κολυμβητών (ειδικά αυτών που βουτάνε το κεφάλι τους παραπάνω από 5 φορές την ώρα), όπως γαστρεντερίτιδα, εξωτερική ωτίτιδα, δερματίτιδες, φλεγμονώδεις αντιδράσεις του δέρματος, επιπεφυκίτιδα: κ.ά.

Πισίνα: Ψάξτε για «αποδείξεις»

Προκειμένου να είστε σίγουροι ότι θα κολυμπήσετε σε ασφαλή νερά, πριν πέσετε στην πισίνα αναζητήστε τη μικροβιολογική εξέταση του νερού, η οποία πρέπει να γίνεται κάθε εβδομάδα από Εργαστήρια που είναι διαπιστευμένα από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης. Βάσει του κανονισμού, το αποτέλεσμα της εξέτασης αυτής θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο, έτσι ώστε να έχει τη δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος να ελέγξει αν τα μέτρα υγιεινής που τηρούνται είναι τελικά αποτελεσματικά.

Καλύτερα να το αποφύγετε

Υπάρχουν ορισμένα χαρακτηριστικά τα οποία είναι ενδεικτικά για την κακή ποιότητα του νερού. Για τη μέγιστη ασφάλεια καλύτερα να μην μπείτε αν παρατηρήσετε ασυνήθιστο χρώμα του νερού και των φυκιών καθώς και φυσαλίδες στην επιφάνεια του νερού της θάλασσας (συνήθως οφείλονται σε απορρυπαντικά) και αν το νερό είναι θολό, η οσμή του απολυμαντικού (π.χ. χλώριο) είναι έντονη και υπάρχουν «πρασινίλες» στα τοιχώματα της πισίνας.

Ένας μύθος καταρρίπτεται

Αν ανησυχείτε μήπως κολλήσεις κάποιο Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενο Νόσημα (ΣΜΝ), μάλλον δεν υπάρχει λόγος. Παρόλο που υπάρχει μία ανησυχία από την πλευρά των γυναικών, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ΣΜΝ και της επαφής με το νερό. Όπως και ο όρος υποδηλώνει τα νοσήματα αυτά, οφείλονται στην σεξουαλική επαφή και μεταδίδονται όταν αυτή γίνεται χωρίς προφυλάξεις.

Έφη Τσίβίκα

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα