Πλαστικά μπουκάλια: Είναι όντως ανθυγιεινά;

Διάφορες φήμες που κυκλοφορούν γύρω από τα πλαστικά μπουκάλια έχουν εγείρει ανησυχίες στο κοινό. Τι από όλα αυτά ισχύει και πόσο επικίνδυνα είναι τελικά;

 

Για μερικά χρόνια κυκλοφορούσαν chain mails που προειδοποιούσαν για τους κινδύνους από τα πλαστικά μπουκάλια, δοχεία και μεμβράνες. Συγκεκριμένα, προειδοποιούσαν τον κόσμο ότι η  επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών μπουκαλιών, το πάγωμα νερού σε αυτά και η παραμονή τους μέσα στα αυτοκίνητα, απελευθερώνει καρκινογόνα χημικά, που αποκαλούνται διοξίνες . Ορισμένα από αυτά,  έκαναν λόγο και για τον κίνδυνο από τη χρήση πλαστικών δοχείων ή πλαστικής μεμβράνης στο φούρνο μικροκυμάτων.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Έρευνας για τον Καρκίνο, του Ηνωμένου Βασιλείου, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς ή να δείχνουν ότι κάποιο από τα προϊόντα αυτά θα μπορούσε να προκαλέσει καρκίνο.

 

Ο καθηγητής Rolf Halden, από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg, του νοσοκομείου Johns Hopkins, έχει δηλώσει ότι το πάγωμα λειτουργεί πραγματικά ενάντια στην απελευθέρωση των χημικών ουσιών. Συμβουλεύει μάλιστα τους ανθρώπους να μην φοβούνται να πιουν νερό εξαιτίας των μικροσκοπικών ποσοτήτων χημικών ρύπων που υπάρχουν σε αυτό.

 

Όσον αφορά στην αποθήκευση, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η αποθήκευση νερού σε πλαστικά μπουκάλια δεν είναι ασφαλής ή ότι οι γυάλινες φιάλες είναι καλύτερες. Τα είδη των πλαστικών μπουκαλιών στα οποία πωλείται συνήθως το πόσιμο νερό είναι ασφαλή για επαναχρησιμοποίηση, όσο η κατάστασή τους δεν επιδεινώνεται.  Για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων, ωστόσο, θα πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό νερό και σαπούνι και να στεγνώνουν καλά πριν τα ξαναγεμίσετε .

 

Σχετικά με το φούρνο μικροκυμάτων, επίσης, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι όταν τα τρόφιμα μπαίνουν σε αυτόν σε πλαστικά δοχεία ή τυλιγμένα σε διαφανή μεμβράνη μπορεί να επηρεαστεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου.

 

Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή (π.χ.  βεβαιωθείτε ότι η μεμβράνη δεν έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα).

 

Απελευθερώνουν τα πλαστικά διοξίνες και πόσο επιβλαβείς είναι;

 

Οι διοξίνες είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που σχηματίζονται ακούσια από βιομηχανικές διεργασίες, όπως η καύση των καυσίμων και η αποτέφρωση των αποβλήτων. Μόνο μία διοξίνη, γνωστή ως TCDD, έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί καρκίνο σε ανθρώπους, όμως δεν είναι σαφές αν τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται σε φιάλες νερού ή μεμβράνες περιέχουν διοξίνες.

 

Η καύση ορισμένων ειδών από πλαστικό, όπως το PVC, σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να απελευθερώσει διοξίνες στην ατμόσφαιρα. Αλλά δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει την ιδέα ότι οι διοξίνες παράγονται όταν τα πλαστικά θερμαίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων.

 

Εκλύουν τα πλαστικά DEHA και πόσο επιβλαβής είναι;


Η DEHA είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται σε ορισμένα πλαστικά, αλλά δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι εμπεριέχεται σε πλαστικές φιάλες ή σε μεμβράνες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο,  της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, συμπεραίνει ότι δεν υπήρχαν αρκετά καλής ποιότητας στοιχεία για να καταλήξουν αν η DEHA έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει καρκίνο. Η Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA), δήλωσε ότι «λογικά δεν μπορεί να αναμένεται να προκαλέσει καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας».

 

Δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ),

 

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα πλαστικά μπουκάλια που κατασκευάζονται από δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), μπορεί να εκλύσουν BPA στο νερό όταν θερμανθούν. Τα συγκεκριμένα μπουκάλια, αν αφεθούν στον ήλιο για ώρες, είναι πιθανό να απελευθερώσουν κάποιο ποσοστό ΒΡΑ στο νερό. Τα πλαστικά μπουκάλια με BPA, έχουν τον αριθμό «7» στη βάση της φιάλης.

 

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα