Το «κλειδί» για τη θεραπεία των ρευματικών παθήσεων

Η πρώιμη διάγνωση, από τους  καθ ην αρμόδιους γιατρούς, τους ρευματολόγους και η έγκαιρη και σωστή θεραπεία των ρευματικών παθήσεων, αποτελούν το «κλειδί» για την αποτροπή σοβαρών προβλημάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αναπηρία.

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τις ρευματικές παθήσεις οδηγούν στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αλλά και στην κατάλληλη θεραπεία, με αποτέλεσμα την πρόληψη της εξέλιξής τους και την αποφυγή των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούν.  Η πρώιμη αναγνώριση των συμπτωμάτων τους από την πλευρά των ασθενών και η άμεση επίσκεψη στον ειδικό γιατρό (ρευματολόγο) είναι το βασικό δίπτυχο για την πρόληψη των επιπτώσεων, τόσο στην ποιότητα της ζωής των ασθενών, όσο και στην επιβάρυνση του συστήματος υγείας με νοσηλείες, χειρουργεία, αναπηρικές συντάξεις κοκ. Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) και η Ψωριασική Αρθρίτιδα (ΨΑ) είναι δύο ρευματικά νοσήματα, τα οποία εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από ελλιπή διάγνωση και ελλιπή θεραπεία.

«Οι φλεγμονώδεις σπονδυλαρθρίτιδες, όπως η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και η Ψωριασική Αρθρίτιδα, προσβάλλουν πάνω από 50.000 Έλληνες, οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι νέα άτομα κάτω των 40 ετών. Εκδηλώνονται με συνεχή πόνο στη μέση που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση, με πόνο και διόγκωση μεγάλων αρθρώσεων ή/και με επανειλημμένες φλεγμονές τενόντων και συνδέσμων (ενθεσοπάθεια). Αν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τους πρώτους μήνες βέλτιστο δυνατό διάστημα θεωρείται από τρεις έως έξι μήνες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων μπορούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις με αποτέλεσμα το χρόνιο πόνο, τη μείωση της λειτουργικότητας και της παραγωγικότητας και ορισμένες φορές την αναπηρία, τόνισε ο ρευματολόγος, κ. Παναγιώτης Τρόντζας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας και της Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόσφατη έγκριση, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της σεκουκινουμάμπης, για την θεραπεία των συγκεκριμένων ρευματικών νοσημάτων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί ασθενείς δεν ανταποκρίνονται καλά στις υπάρχουσες θεραπείες, όπως είναι τα αντιφλεγμονώδη και τα τροποποιητικά φάρμακα, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών δεν ανταποκρίνονται επαρκώς ούτε στις μέχρι τώρα διαθέσιμες βιολογικές θεραπείες (αντι-TNF μονοκλωνικά αντισώματα). Επομένως, οι ρευματολόγοι χρειάζονται νέα φάρμακα δραστικά και ασφαλή για την αντιμετώπιση των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα ή με Ψωριασική Αρθρίτιδα. Η σεκουκινουμάμπη είναι το πρώτο από την καινούρια γενιά βιολογικών φαρμάκων που έρχεται στη χώρα μας και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016.

Το νέο φάρμακο

Η σεκουκινουμάμπη εμφανίζει γρήγορα και παρατεταμένα κλινικά οφέλη στην Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και την Ψωριασική Αρθρίτιδα. Οι ασθενείς υπό θεραπεία με σεκουκινουμάμπη εμφανίζουν περί το 80% απουσία επιδείνωσης της βλάβης στη σπονδυλική στήλη των ασθενών με ΑΣ και στη βλάβη των αρθρώσεων των ασθενών με ΨΑ, με βάση μετρήσεις μέσω ακτινογραφιών σε διάστημα δύο ετών.

Σχετικά με την έγκριση της νέας θεραπείας, ο κ. Γεώργιος Κήτας, Καθηγητής Ρευματολογίας στα Πανεπιστήμια του Manchester και Birmingham της Μεγάλης Βρετανίας, και Δ/ντης του Ρευματολογικού τμήματος στο Νοσοκομείο Υγεία, δήλωσε: «Αυτές οι εγκρίσεις σημαίνουν ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και Ψωριασική Αρθρίτιδα σε όλη την Ευρώπη μπορούν να ωφεληθούν από τη νέα θεραπεία. Στις μελέτες αναδεικνύεται ότι η σεκουκινουμάμπη βελτιώνει σημαντικά τα συμπτώματα αυτών των νοσημάτων στους περισσότερους ασθενείς αλλά μπορεί να δίνει και την ευκαιρία να σταματήσει η επιδείνωση της νόσου σε πολλούς από αυτούς σε βάθος χρόνου».

Καταλήγοντας ο κ. Κήτας τόνισε ότι: «Οι ασθενείς με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα & Ψωριασική Αρθρίτιδα έχουν ανάγκη από θεραπείες που μπορούν να προλάβουν την εξέλιξη αυτών των νόσων που δύνανται να προκαλέσουν αναπηρία».

ΑΣ και ΨΑ

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι μια επώδυνη, προοδευτική νόσος που προκαλείται από φλεγμονή της σπονδυλικής στήλης και μπορεί να προκαλέσει αναπηρία. Από την άλλη πλευρά, η Ψωριασική Αρθρίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος των αρθρώσεων και συχνά σχετίζεται με μια δερματική νόσο που προκαλεί αποφολίδωση και ονομάζεται ψωρίαση. Η ΑΣ εκδηλώνεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη και συνήθως προσβάλλει νέους άνδρες και γυναίκες, ενώ η ΨΑ εκδηλώνεται σε πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη.

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα