Η ιστορία πίσω από ένα «χαλασμένο» δόντι

Για να καταλήξετε εσείς με ένα (ή περισσότερα) χαλασμένο δόντι, μια ολόκληρη διαδικασία εκτυλίσσεται στο στόμα σας, με πρωταγωνιστές τα βακτήρια, τις λάθος τροφές και την οδοντική πλάκα, που δεν έχει καθόλου… πλάκα.

Σε κάθε δόντι ζουν περισσότερα από 100.000 βακτήρια, τα οποία βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της χλωρίδας. Όμως, τα βακτήρια δεν είναι πάντα φιλικά και, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, μπορούν να οδηγήσουν στην καταστροφική τερηδόνα.

Σύμφωνα με την Κλινική Μάγιο, όταν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που περιέχουν σάκχαρα εισέλθουν στο στόμα, επικολλώνται στα δόντια και αν τα υπολείμματα αυτά δεν καθαριστούν, τα βακτήρια τρέφονται από τα σάκχαρα και σχηματίζουν τη βακτηριακή πλάκα. Η πλάκα,  η οποία καλύπτει την επιφάνεια των δοντιών, είναι το ιδανικό μέρος για να βρουν καταφύγιο τα βακτήρια, προκειμένου να ξεφύγουν από την οδοντόβουρτσά σας. Αν, ωστόσο, δεν απομακρυνθεί ενώ είναι ακόμα μαλακή, σκληραίνει και γίνεται μία βιομεμβράνη, που αποτελείται από μια κοινότητα μικροβιακών βακτηρίων. Η βιομεμβράνη, τρέφεται από σάκχαρα και εκλύει ένα όξινο απόβλητο προϊόν.

Τα οξέα της πλάκας αφαιρούν τα μέταλλα και το σμάλτο (το σκληρό εξωτερικό μέρος) των δοντιών, οδηγώντας στη διάβρωση, δηλαδή στα πρώτα στάδια της τερηδόνας. Εάν αυτό αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα βακτήρια θα αρχίσουν να επικοινωνούν μεταξύ τους στέλνοντας μοριακά σήματα, με αποτέλεσμα να συνεργάζονται, να αναπτύσσονται και, τελικά, να καταστρέφουν τη βακτηριακή ισορροπία στο στόμα. Όσο περισσότερα γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς, σταφίδες, πατατάκια, μέλι, ψωμί και άλλες τροφές με σάκχαρα καταναλώνετε, τόσο περισσότερο οξύ παράγουν τα βακτήρια. Το σμάλτο γίνεται λιγότερο ανθεκτικό στο οξύ και η φθορά «ταξιδεύει» προς το εσωτερικό υλικό των δοντιών, όπου υπάρχουν νεύρα και αιμοφόρα αγγεία. Η φθορά εξελίσσεται και προκαλεί ευαισθησία και πονόδοντο, οδηγώντας σας, τελικά,  στην καρέκλα του οδοντιάτρου.

Δείτε το βίντεο:

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/WU05zZJKSdE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα